Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Hogyan orvosoljuk az asztali jobb klikkes menüt Windows 10 alatt

Amióta megjelent a Windows 10 és a koré épülő újra gondolt modern felület, azóta a rendszer néha itt-ott több sebből vérzik. Bár tény, hogy rengeteg új fejlesztést eszközölnek, ezáltal egy korábbi funkcióba hibát generálva. Jelen esetben az asztali jobb klikkes menü megjelenésével lehetnek gondok. Egyesek szerint nem jelenik meg kattintásra. A hiba az asztali nézet és táblagépes üzemmód váltásában van, amit egyelőre a Microsoft nem orvosolt. Ezek mellett pedig alkalmazások is okozhatnak gondokat.

Két megoldást tudok mutatni nektek.

Kapcsoljuk ki a táblagépes üzemmódot

Ugye a Windows 10-ben van egy táblagép üzemmód funkció. Ezt könnyedén be-ki lehet kapcsolgatni. Előfordulhat, hogy félrenyomtunk és bekapcsoltuk. Vagy kikapcsolásnál egyszerűen nem történt meg kérelem. Ha él a funkció, akkor az asztalon nem elérhető a jobb klikkes menü.

Hallottam olyan visszajelzésről, hogy automatikusan bekapcsolta a rendszer, mert érintőképernyőt észlelt. Nagy meglepetést okozhatott a tulajdonosnak.

Kikapcsolni a gépházban tudjuk. Azon belül Rendszer menü és Táblagép mód fül. A legördülő menüből tudunk válogatni. Alap esetben a hardvernek megfelelő mód van kiválasztva, de mi állítsuk be „asztali mód használata” lehetőséget. Így biztosra fogunk menni.

Le van tiltva a jobb klikkes menü, engedélyezzük

Találkoztam olyan programmal, amit futtatva automatikusan olyan funkciókat tiltott le, amiket nem kellett volna, ez például az asztali jobb klikkes menü használata. Szerintem még sokan használjuk ezt, akár mappa vagy parancsikon, dokumentáció létrehozásánál.

De ne kanyarodjunk el. A probléma a regisztrációs adatbázisban átírt duplaszóban van.

Nyissuk meg a regisztrációs adatbázist (futtatásba írd be vagy a keresőbe: regedit.exe majd futtasd)

Navigáljunk a következő helyre:

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer

Itt találni fogsz egy „NoViewContextMenu” nevezetű duplaszót. Kétszer kattintsunk rá. A megnyitott ablakban az értéknél 1-ről írjuk át 0-ra. Ezzel letiltjuk a letiltást (szép magyar megfogalmazás, de így működik).

Ezután újra aktív lesz a jobb klikkes asztali menünk!

Ti találkoztatok már ilyennel problémával?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}