Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

[Hogyan] készítsünk több operációs rendszert tartalmazó telepítőt pendrivera?

A pendrive-okból évről-évre egyre nagyobb méretű típusok is elérhetőek, miközben az online tárhelyek ára illetve az internet sebessége fokozatosan nő - utóbbi miatt egyre ritkábban használjuk adatok mozgatására az USB-s eszközeinket, viszont előbbi miatt felmerül az igény - mire lehetne mégis használni ezeket az eszközöket? A valamiért offline használt, vagy a még lassú internetkapcsolattal rendelkező gépek mellett egy felhasználási területben még mindig a pendrive a legnépszerűbb, szinte kihagyhatatlan elem - ez az operációs rendszer telepítése. Adott körülmények között pedig felmerülhet arra az igény, hogy több operációs rendszert is gyorsan elérhessünk, akár egyetlen pendriveról is. Ekkor siet segítségünkre a WinSetupFromUSB nevű program, mellyel mindezt nagyon könnyen megtehetjük.

Első lépésként töltsük le a programot, amit ide kattintva tehetünk meg. Telepítés elindítás, vagy portable verzió futtatása után egy nagyon egyszerű programablakkal találjuk magunkat szembe. 

A programablak felső részén választhatjuk ki a használni kívánt pendrivet, illetve egy alatta található jelölőnégyzettel beállíthatjuk azt is, hogy formázza a program az eszközt. Első alakalommal ezt érdemes megtenni. Az alsóbb részen kiválaszthatjuk, hogy milyen operációs rendszert akarunk hozzáadni: választhatunk Windows verziót egészen a 2000-től a 7-en át a 10-ig, illetve lehetőség van Linux rendszereket is hozzáadni. Mi első lépésként egy Ubuntu-t fogunk a pendrive-ra tenni, így a Linux ISO lehetőséget választottuk ki, majd betallóztuk a már letöltött ISO fájlt.

Megadható hogy a boot-menüben milyen néven szerepeljen majd a rendszer - ez az a név lesz, amit majd a pendrive-ról való induláskor, az operációs rendszer választáskor fogunk látni. Az ablak Ok gombbal történő bezárása után a GO gombra kattintva újabb ablakkal találkozunk:

A program figyelmeztet, hogy a pnedrive-ról a formázás miatt minden adatunk el fog veszni, a folytatáshoz kattintsunk az Igen gombra, vagy ha a pendrive-n fontos fájlok vannak, akkor a Nem-re, és folytatás előtt helyezzük a fájljainkat valahová máshova.

Ezután a program már teljesen automatikusan elvégzi a szükséges műveleteket, és szól, amint elkészült a boot-olható pendrive-unk. Viszont ezen az eszközön jelenleg csak egyetlen operációs rendszer található! Természetesen több rendszer hozzáadásához ismételjük meg az előző műveleteket, annyi különbséggel, hogy most már ne formázzuk az eszközt. 

A telepítő iso fájlok a pendrive 1-1 megfelelő mappájába kerülnek be, Linux rendszer esetén ez az ISO mappa, Windows 7 vagy újabb rendszernél pedig a Winsetup megfelelő mappája - ezekről a helyekről fogja indítani majd a pendrive-ról való futtatáskor a megfelelő telepítőt.

Az USB-ről indítva a számítógépet pillanatok alatt megjelenik az operációs-rendszer választó menü, és a megfelelő rendszert kiválasztva az másodperceken belül elindul. Így tehát egyetlen eszközön tudhatjuk a Linux és Windows telepítőnk mellett akár a gép vírusfertőzése esetén használható pendrive-ra kiírható víruskeresőket, vagy akár live, telepítés nélkül futtatható operációs rendszereket is.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}