Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

[Hogyan] Flash kikapcsolása és eltávolítása

A Flash évekkel ezelőtt elengethetetlen kellék volt a webezéshez. Az utóbbi években viszont a Flash-ről leginkább a biztonsági rések miatt hallhatunk, egyre kevesebb weboldal használja azt a HTML5 terjedése miatt. Ráadásul a Flash tartalmak mobilos böngészőkből a legtöbb platformon sosem volt elérhető, ahol pedig valamikor használható volt, már ott is megszűnt a támogatottsága - így lassan itt az ideje, hogy PC-n is megszabaduljunk a szebb napokat is megélt technológiától.

Flash letiltása 

 

Chrome

A Chrome, és az erre épülő böngészők (Opera, Vivaldi) beépítve hordozzák a Flash Playert. Szerencsére a letiltását sem bonyolították túl: Elég a chrome://plugins lapra ellátogatni, ahol le is tilthatjuk azt. 

Amennyiben nem akarjuk véglegesen tiltani a Flash-t, lehetőségünk van arra, hogy a böngésző rákérdezzen minden, ilyen típusú tartalom futtatására. Ezt beállítani a beállítások menüben a speciális beállítások megjelenítése után a tartalombeállítások gombra kattintva, a megjelenő ablakban a plug-inek résznél van lehetőségünk.

Firefox

A Mozilla böngészőjében, ha van telepítve Flash Player, akkor a Kiegészítők menü Bővítmények lapján van lehetőségünk beállítani, hogy futtatás előtt kérdezzen rá a bővítmény használatára. Letiltani is itt tudjuk a kiegészítőt, de ezt csak akkor érdemes, ha a Flash Playert valamelyik másik programban még használni szeretnénk - minden más esetben célszerűbb nem csak letiltani, hanem teljesen eltávolítani a bővítményt, amiről a cikk végén lehet olvasni.

Internet Explorer

Internet Explorer esetén a program beállítás-menüjében a Bővítmények kezelése menüpont alatt tudjuk a Flash-t letiltani, illetve itt tudjuk beállítani azt is, hogy mely oldalak esetén ne kérdezzen rá a bővítmény futtatására. Ez az érték alapértelmezetten *, az az minden oldalon, kérdezés nélkül lefut a Flash. Amennyiben azt szeretnénk, hogy minden oldalon kérjen engedélyt a futtatásra, akkor töröljük a mező tartalmát. Viszont ugyanúgy mint Firefox esetében, amennyiben semelyik másik programban nem szeretnénk használni a Flasht, érdemes rendszerszinten eltávolítani a programot, és nem csak itt letiltani annak futását.

Microsoft Edge

Edge alatt csak a letiltásra van lehetőségünk, amit a beállítások menüben, az Adobe Flash Player használata csúszka kikapcsolásával érhetünk el.

 

Flash eltávolítása

 

Windows

A Flash Player eltávolítását ugyanolyan könnyen elvégezhetjük, mint bármelyik másik programét. Windows 7 és 8 alatt a Vezérlőpult programok eltávolítása és lehetőségei menüben tudjuk az eltávolítást véghezvinni, míg Windows 10 alatt a Gépház Rendszer menüjében az Alkalmazások és szolgáltatások fülén érjük el mindezt. Fontos megjegyezni, hogy kétféle Flash Player is találhatunk itt, az egyik az Internet Explorer által használt változat, a másik pedig az "általános" verzió, amit például a Firefox is használ.

Linux

Linux alatt az adott rendszer alkalmazás-kezelőjével, vagy terminál segítségével távolíthatjuk el a Flash Player-t. Amiből itt is kettőt találhatunk, viszont a Windows-al ellentétben itt nem az Internet Explorernek van külön változata, hanem az Adobe Flash Player-e mellett a Pepper Flash Player névre hallgató bővítmény lehet még fent.

Ezeket így távolíthatjuk el:
 sudo apt-get remove flashplugin-installer
sudo update-pepperflashplugin-nonfree --uninstall


 

Mac OS / OSX

Ezen a rendszeren külön eltávolító tölthető le, melynek segítségével elvégezhető a művelet. Az Uninstalllert ide kattintva tölthetjük le.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}