Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Hogyan automatizáljuk Windows 10 alatt a lomtár ürítését?

Bár ránézésre különösebb változást nem tapasztaltunk a Windows 10-zel kapcsolatban, de mi darabokban összeszedjük a jobbnál-jobb új funkciókat, fejlesztéseket. Jelenlegi cikkemben a lomtár ürítésének automatizálását szeretném nektek bemutatni. Szerintem az egyik leghasznosabb fejlesztés.

A 2019 tavaszi Windows 10 frissítésbe belekerült egy továbbfejlesztett tárterület-segéd, mely képes automatikusan a háttérben tisztítani rendszermeghajtónkat. A tisztításba beletartozik a régen használt fájlok tömörítése, a gyorsítótárak törlése, különféle dump és frissítési állományok törlése. De mindezek mellett képes törölni a lomtárból belehelyezés után megadott időben, legyen az 1-60napos ciklus. A letöltések mappát is képes üríteni, így ha azt teleszemeteljük napi vagy heti szinten, akkor érdemes használni ezt a funkciót. Erre is megadhatjuk, hogy egy letöltött fájl a letöltés után 1-60napig legyen elérhető, utána pedig teljesen eltávolítja a rendszer.

Szerintem mindkét funkció rendkívül hasznos. A következőképp tudjuk elérni a beállítást:

  • A Gépházban a Rendszer kategóriában válasszuk ki a Tárterület lehetőséget.
  • A „Tárterületsegéd kofigurálása vagy futtatása most” lehetőségre kattintsunk.
  • Itt a csúszkával engedélyezzük (BE) a funkciót, azaz tárterületsegédet.

  • Az ideiglenes fájlok címkénél lesz az „A Lomtárban lévő fájlok törlése, ha már ott vannak több mint” résznél megadhatjuk, mennyi nap elteltével törölje a lomtárba helyezett állományokat. Tehát, ha ma belehelyezünk egy x.jpg nevű állományt, akkor azt mondjuk 30nap múlva törölni fogja automatikusan. Szerintem a 30nap teljesen korrekt. Van egy hónapunk eldönteni, hogy a fájlt visszaállítjuk vagy mehet teljes mértékben a levesbe.
  • Természetesen itt a letöltések mappába bekerülő fájlokat is tudjuk töröltetni véglegesen. Megadhatjuk az idejét. Persze, ha nem szeretnénk, akkor a „soha” lehetőséget válasszuk ki. Utóbbi az alapértelmezett.
  • Még a OneDrive mappánkat tudjuk karbantartani, ami annyit tesz ki, hogy ha egy letöltött, offline elérhető állomány kiválasztott ideig (legyen 30 nap) nincs használva, akkor a rendszer törli a fájlt a rendszermeghajtóról. Ettől függetlenül a OneDrive fiókunkba a felhőben megmarad a fájl. Csak és kizárólag offline állomány kerül törlése, hogy nagyobb helyet fel tudjon szabadítani.
  • Kikapcsolni a tárterületsegéd alatti felső csúszka „Ki” helyezésével lehet.

Ti használjátok eme funkciót?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}