Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Futtasd a Windows 95-öt Windows-on, Mac-en vagy Linux-on!

A cím kicsit furcsának tűnhet, főleg annak, aki nem ismeri a Windows 95 operációs rendszert. Ez bő 23 éve jelent meg publikusan és azóta ikonikussá vált a Microsoft történetében és hát ugye a mienkben is.
 
Egy Windows fanatikus (Felix Rieseberg) fejlesztő elkészítette a futtatható Windows 95-öt Windows, Linux és MacOS rendszer alá. Nem semmi. Nosztalgiázni jó, de senki nem fogja valószínűleg mindennapi használatba venni.
 
Az alkalmazás mindösszesen 130-160MB tárhelyet igényel és van belőle hordozható verzió is. Külön öröm, hogy minden funkció működik rajta, kezdve a Paint, Internet Explorer, aknakereső, pasziánsz, stb. Még floppy meghajtó támogatás is megtalálható benne.
 

Letöltés

 
A GitHub-ról tudjuk letölteni a nekünk megfelelő csomagot.
 

Telepítés és futtatás

 
Letöltés után telepítsük, hordozható változat esetén bontsuk ki és a Windows95.exe alkalmazást futtassuk. Meg fog jelenni egy ablak és rögtön el is indul a rendszer.
 

Hardverigény

 
Különösebb erőmű nem kell hozzá. Szerintem 1GB ram, 2x2ghz processzor (i3) elég neki.
 

Frissítés

 
Tök frankó az egész projekt, mivel még frissítés is érkezik hozzá körülbelül hetente - havonta. Ha manuálisan szeretnénk keresni hozzá, akkor az Update.exe-t kell futtatnunk. Természetesen nem a Windows 95-höz érkeznek javítások a Microsoft-tól, hanem a fejlesztőtől hibajavítások, plusz hardveres-driverek javítások.
 
Ti kipróbáltátok?
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}