Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Ezek a merevlemezek a legstrapabíróbbak hazánkban!

A mai napig sok kérdést vet fel a dolog, hogy melyik merevlemezt érdemes választani számítógépünkbe. A legfőbb szempont a „strapabíróság” vagyis, hogy legalább a garanciaidőt élje túl hiba nélkül a vásárolt merevlemezünk. Az egyik nagyobb webáruháztól kaptunk egy kisebb statisztikai adatot, melyben jól láthatjuk, hogy garanciaidőn belül mennyi meghibásodott terméket küldenek vissza a vásárlók. Ezt gyártóra és típusra lebontva tesszük meg.

A legnagyobb gyártók a következők:

  • Western Digital
  • Seagate
  • Toshiba
  • Hitachi / HGST

Bár a webáruház nem részletezte, hogy az adatok milyen időintervallumos eladásra tehetők (tehát 1 éves adatról van-e szó vagy csak pár hónap eladási adatai – minimum 4-5 évről korábbról). Összesen 31198 eladott merevlemez adatait tudtuk vizsgálni, melyből összesen 1338 meghibásodott termék került szervízbe garanciaidőn belül.

A statisztikából az látszik, hogy a Western Digital ennél a webáruháznál listavezető. Utána a Seagate a legkeresettebb, majd a Toshiba. A Hitachi termékeit kevésbé keresik a vásárlók.

Meghibásodást tekintve a Western Digital 2,89%-ot mutat. A Gold típusú termékük kivételével (erre 5 év) minden merevlemezre minimum 2, de inkább 3 év garanciát biztosítanak. Ez időn belül pedig 3% alatti a meghibásodás aránya, ami egész korrektnek mondható.

A Seagate 4,77% meghibásodás rátával rendelkezik. Bár ez rosszabb, mint a Western Digital-é, mégis azt kell mondjuk, hogy ez a szám is viszonylag elenyésző. A Toshiba 3,86%-ával pedig az „arany” középút.

A Hitachi/HGST termékei 7,57% hibásodnak meg garanciaidőn belül. Ez persze lehet a fix 3 éves garanciaidőnek köszönhető.

Western Digital

Összesen 10363 értékesített termékből kereken 300 hibásodott meg garanciaidőn belül. Ugye ez az adat 2,89%-a.

Legjobban a WD Gold típusú termékük teljesített. Itt 404 eladott termékből 3db hibásodott meg 5 éven belül. Legrosszabbul a WD Red szériájuk teljesített. Itt 4115 értékesített termékből 182 hibásodott meg 3 éven belül. Ez összesen 4,42% arány.

Seagate

A 9268db eladott merevlemezből 442db hibásodott meg. Ez még jó aránynak mondható.

Legkisebb hibaaránnyal, mindösszesen 1,02% az Enterprise merevlemezük teljesített. A 488 eladottból mindösszesen 5db hibásodott meg 5 éven belül. Legrosszabbul pedig a FireCuda típusú merevlemezük teljesített. Ez 7,33% hibarátával rendelkezik. A webáruháztól megkérdeztük, hogy ennél a típusnál melyek a gyakori hibák, melyre a következő választ kaptuk:

„[…] termékek hibásként érkeznek a vásárlóhoz […] vezérlőhibás […] szállításkor előfordulhatnak sérülések.”

Toshiba

A Toshiba egész jól szerepelt ebben a „körben”. 3,86% meghibásodási aránnyal. Összesen 7539 értékesített tárolóból.

Nekik is az Enterprise termékük teljesített „jól”. Összesen 1,4% hibaszázalékkal, de szorosan követi az A300 szériájuk 1,47%-kal. Legrosszabb szériájuk a „B” és „C” kategóriás termékeik, melyet a webáruház „egyéb” kategóriába sorolt. Ez összesen 1711 eladott merevlemezt tesz ki, melyből 123 adta be a kulcsot garancia lejárta előtt. Százalékban 7,19% tesz ki. Ezt követően egy megnevezett típus, pontosabban a P300 szériájuk teljesített „rosszul” 4,73% meghibásodási rátával.

Hitachi / HGST

Sok választék nincs a gyártótól, legalábbis itthon. Travelstar, Ultrastar és Notebook merevlemezeik kaphatók.

A Travelstar a legrosszabb, mely a megrendeléseket nézve 8,89%-a hibásodott meg jótállási időn belül. A legjobban szereplő termékük az Ultrastar, mely 5,94% hibarátával „dicsekszik”.

Összesítés

Szerintünk az 5-6%-os hibaráta még simán elfogadható, így igazából nagyon rossz termékbe nem tudunk belenyúlni. A Seagate FireCuda és Hitachi Travelstar / Notebook merevlemezeket kevésbé ajánljuk az adatok láttán, de persze ez sem feltétlen lehet mérvadó vásárláskor. Összesen egy webáruház adataival tudtunk dolgozni és statisztikát készíteni. Nem kizárt, hogy más webáruház adatai más vagy szinte egyező adatokat mutatna.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}