Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Exklúzív interjú Kovács Jónás-sal, akinek készletötletét a Lego fogja gyártani!

Kedves Kovács Jonás (KovJonas) barátunk nemrégiben nagy sikert aratott. Alkotott egy olyan Lego készletet The Lego Story néven, mely a beérkezett 400 pályázóból bekerült a legjobb 16 közé. A pályázat a Lego 60. születésnapjára lett kiírva.
 
 
A tervezett készlet 4 modellből áll, mégpedig:
  • 30-as évek asztalosműhelye
  • 40-es évek első generációs fröccsöntőgépe
  • Modern tervezőiroda
  • Modern gyártósor
A készlet előrendelése február 1-től április 15-ig tart. Összesen 2500 darab kerül legyártásra.
 

Készítettünk egy apró kis interjút Kovács Jónással, így megtudhattok néhány apróbb részletet is a kezdetekről, a további készletekről, a sikerről és a jövőről.
 
 

bykewix: Mikor kaptad az első legókészleted vagy legócsomagod?
Kovács Jónás: Már mikor megszülettem volt LEGO Duplo a családban, és azzal kezdtem játszogatni, majd 4-5 éves koromtól kezdve játszottam a kisebb LEGO kockákkal, azóta is töretlen az érdeklődésem :smiley: Csak ma már inkább a felnőttek számára kiadott készleteket gyűjtöm.

bykewix: Melyik volt az első Lego készleted (bontatlan), amit egymagad raktál össze?
Kovács Jónás: Ez volt az, szüleim vették nekem egy utazás alkalmával, fülig ért a szám, mikor kibontottam, pedig mint látod nem a legnagyobb LEGO készlet
 

bykewix: Akkor már érezted, hogy ez a te világod - mi fogott meg nagyon benne?
Kovács Jónás: Ezt pontosan nem tudom, viszont szerintem a Legóban az tetszik meg a gyerekeknek először, hogy nem csak az van a dobozban, amit a képen látnak. Útmutató alapján azt könnyen össze lehet rakni, de mikor ismét szétszedjük a készletet, onnantól már csak a képzelőerő és a kreativitás szabhat határokat. Még jobb, ha már több készletet kap valaki, onnantól már kombinálhatja is azokat!
 
bykewix: Körülbelül mennyi készlettel rendelkezel otthon? (tippem szerint van bőven)
Kovács Jónás: A legmegszállottam rajongók, köztük én is, számon tartják a készleteik/alkatrészeik számát, hisz már erre is van lehetőség, a Brickset jóvoltából. Jelenleg, amennyiben nem hagytam ki semmit sem az évek során, körülbelül 180 készlettel rendelkezem, viszont a kollekció nagyságát talán úgy tudnám jobban éreztetni, ha azt mondom, hogy 50.000 alkatrész van a szobámban jelenleg.
 
bykewix: Úgy tudjuk van valami asztalkád is (akár egy egész szoba), amin/ahol egy kisebb városka pihen? Van képed is a szobáról?
Kovács Jónás: Sajnos a szobám eléggé kicsi, viszont a nappali megfelelő helynek tűnt arra a célra, hogy a kedvenc építményeket "kiállítsam", hisz a szobámban úgysem lenne már hely azoknak. Egy egész utcányi moduláris ház ékesíti most a szobát.
 
bykewix: Nem csak Lego-ban éled ki kreativitásod, hanem máshol is?
Kovács Jónás: A legjobb példa talán a webszerkesztés, pontosabban a web design, hisz mint tudod azt is nagyon szeretem csinálni, és ott sem árt a kreativitás.
 
bykewix: Ebben az irányban folytatod a tanulmányaidat, tehát a kreatív szakmákban?
Kovács Jónás: Egyelőre programtervező informatikusnak tanulok, viszont szerintem a programozásban sem árt néha egy kis kreativitás. Ugyanitt megemlíteném, hogy erről a pályáról a webfejlesztés felé is vezet út, így szerintem ilyen pályán fogok egyszer elhelyezkedni. A másik nagy álom természetesen a LEGO tervezővé válás, viszont egyelőre az AFOL Designer Programon elért eredménnyel is beérem, sőt!
 
bykewix: Szuper, sok sikert hozzá a továbbiakban!  Hogyan jutottál el a bricklinkhez? Hogy jött ez a 60. évfordulós tervezés? Ez a AFOL Designer program a 60. évfordulós pályázat?
Kovács Jónás: Köszönöm szépen! Amikor bejelentették a programot, szinte mindegyik Legóval foglalkozó blog megosztotta a hírt, így nem volt nehéz értesülni a dologról. Mikor elolvastam a részleteket, rögtön tudtam, hogy ez egy kihagyhatatlan ajánlat egy felnőtt LEGO rajongó számára, így el is kezdtem tervezni a munkámat!
 
 
bykewix: Miként történt a téma választás?
Kovács Jónás: Néhány éve volt egy hasonló munkám, egy LEGO gyár, viszont az nem ért el ekkora sikert. Mivel az évfordulóra kellett valamit építeni, gondoltam ez kitűnő alkalom arra, hogy felfrissítsem a régi ötletemet, és mindenképp valami olyat akartam építeni, aminek a LEGO céghez van köze.
 
bykewix: Erről a Lego gyárról van látványképed, látványterved?
Kovács Jónás: Persze! Itt láthatjátok. Elég komoly készlet lehetett volna belőle, nekem tetszik! Visszatérve, sokan támogattak a projekt megvalósításában?
Igazából nagyon sokan, de nem elegen! Több, mint 1700-an támogattak akkor, még a legnagyobb LEGO blogok is megosztották!
 
 
bykewix: A The Lego Story készletedről vannak kezdeti látványterveid? Otthon van belőle egy már összerakott?
Kovács Jónás: Sajnos a kezdeti látványtervek lemaradtak, de már úton van hozzám egy prototípus, így végre én is összerakhatom élőben!
 
 
bykewix: Vannak további saját alkotásaid, egyéni projektek - tervek?
Kovács Jónás: Sajnos mostanában kevés időm van saját tervezésű dolgokat építeni, viszont sok építményem van, esetleg kiemelném a legjobbakat. A mini hotel, valamint a Brickheadz méretarányú szoba és a saját magamat ábrázoló figura szerintem elég jól sikeredett. A téli 2 az 1-ben házikót néhány éve egy versenyre építettem, valamint ami még eléggé sok ember tetszését elnyerte néhány éve, az a minifigura méretarányú LEGO kiállítás.
 
bykewix: Nem semmi! A The Lego Story-val mi történt az első eltelt 24 órában mikor publikálták a készletedet előrendelésben?
Kovács Jónás: Az egy érdekes nap volt. Február elsején, az esti órákban publikálták az előrendelési oldalt, és nagy meglepetésemre már éjfél után néhány perccel elérte a 100 előrendelést, ami egyben azt is jelentette, hogy már biztosan gyártani fogják a készletet. Őszintén szólva egyáltalán nem vártam, hogy ennyi előrendelés érkezik, csupán abban reménykedtem, hogy április 15-ig valahogy sikerül elérnem a minimumot. Az is rátett egy lapáttal a dologra, hogy a másik építmény, amely néhány perccel előttem érte el a 100%-ot, egy neves LEGO építő alkotása, így mondanom sem kell, hogy nagyszerű érzés volt vele egyszerre célba érni.
 
 
bykewix: Gondoltad volna, hogy ekkora siker lesz a készlet? Még messze van az április 15, de így is 600%-kal már túlteljesített az előrendelés.
Kovács Jónás: Nem is mertem ilyesmire gondolni. Körülbelül két héttel az előrendelési időszak előtt a Bricklink ugyan megosztott néhány képet a pályamunkámról, és nagyon jó visszajelzéseket kaptam, de azt hittem, csak bíztatni akarnak az emberek. Kiderült, hogy a legkomolyabban mondtak mindent.
 
bykewix: Mit tervezel a jövőben? Jönnek tőled még újabb készletek?
Kovács Jónás: A jövőben is szeretnék aktív tagja maradni a felnőtt LEGO rajongók közösségének, és lehetőleg minél több saját tervezésű építményt publikálni. Mivel a LEGO Ideas is az AFOL Designer Programhoz hasonló dolog, akár az is megeshet, hogy ismét megpróbálkozom azzal, hogy készletté váljon egy ötletem.
 
 
bykewix: Mit üzennél a kezdő fiataloknak? Hogyan érhetnek el hasonló sikereket? Mi a titok?
Kovács Jónás: A legfontosabb dolog a kitartás. Nem kell lemondani semmiről sem, ha nem sikerül elsőre. Mint látod én is évek óta próbálkozom hasonló dolgokkal, és végül csak sikerült! Persze az sem árt, ha minél többet építenek szabadidejükben, hiszen a gyakorlat teszi a mestert. Sajnos erre nincs titkos recept, amit megoszthatnék, viszont ajánlom a különböző online LEGO közösségeket, ahol mindenki szívesen fogadja a saját tervezésű dolgokat, és építő jellegű kritikát is kaphat mindenki!
 
bykewix: Köszönöm, hogy szántál erre egy kis időt. Esetleg van Facebook, Instagram profilod, ahol a rajongók elérnek?
Kovács Jónás: Köszönöm a lehetőséget! Legaktívabban Twitteren, Facebookon és Instagramon veszek részt az online LEGO közösségben:

A The Lego Story készletet innen tudjátok előrendelni. $100 árcédulával rendelkezik, amely körülbelül 27.000 forintot tesz ki. A szállítás ingyenes lesz USA-ból, de ettől függetlenül idehaza valószínűleg vámköteles lesz! Összesen 1442 darabból áll a készlet! Dobozról sajnos még nincs információnk.
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}