Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Este is gép előtt ülsz? A f.lux megkönnyíti a dolgodat!

Gyakran megesik az, hogy annyira fenntart a munka, hogy már este 9 is elmúlt, de te még mindig a gép előtt ülsz? A monitor által sugárzott fény ronthatja a látást, főleg esti időszakon. 

 A dolgok technikai háttere

Minden monitor által kisugárzott fény alapértelmezetten kék színű, még akkor is, ha ezt nem vesszük észre. Ez azért van, mert ez a kék szín megegyezik a kinti fénnyel, amit nappal láthatunk, így alapból hozzászokik a szemünk. De mi a helyzet este, amikor ezt a kintről jövő fényt leváltja a szobában levő égők fénye?

Továbbra is a kék fény lesz kiszórva, mert a számítógép nem tudja magától megállapítani, hogy most épp nappal van vagy este. Ez ronthat a szemünk egészségén, főleg, amikor egy pillanatra eltávolodunk a géptől, majd visszatérünk. Rengetegszer tapasztaltam, hogy este mennyire zavaró a vakító fény, amit a monitor áraszt.

Itt jön be a képbe a f.lux ingyenes kiegészítő, mely szinte minden platformra elérhető. A kiegészítőt a justgetflux.com oldalon tölthetjük le.

A f.lux segítségével a számítógép a megadott hely alapján megállapítja, milyen napszak van, és annak függvényében állítja be az optimális lux-mennyiséget. Amikor megérkezett a naplemente, az alkalmazás automatikusan átállítja a monitor fényének intenzitását úgy, hogy kék szín helyett sárgát sugározzon nagyobb mennyiségben, ezáltal összhangba téve a monitor fényét a szobaégő fényével. 

Több, mint valószínű, hogy mindennapi használat mellett nem fogsz észrevenni semmilyen különbséget, viszont ez jobban segít az agysejteknek abban, hogy megértsék, milyen fénnyel is van dolguk. 

 A f.lux alkalmazás

Telepítés után az első dolgunk az lesz, hogy megadjuk a helyszínünket. Ezt az értesítési területen levő f.lux ikonra, majd a Settings gombra kattintva tehetjük meg. Itt a Set your location kategóriában a Change gombra kell kattintanunk.

A megjelenő ablakban megadhatunk pontos koordinátákat vagy egy helységnevet. Amennyiben megtaláltuk a lakhelyünket, kattintsunk az OK gombra.

A program felülete nagyon könnyen kezelhető. Naplemente előtt egy grafikon mutatja, mikor fog változni a fényerő-intenzitás. A grafikonra való rákattintással egy demó fogja nekünk megmutatni, hogyan néz ki ez az átállás.

Naplemente után viszont már nem láthatjuk ezt a grafikont, mivel ilyenkor nem ajánlott egyből visszaállni az alapértelmezett kék fénysugárzásra. Ilyenkor egyből a beállítások ablaka jelenik meg, amit naplemente előtt a grafikon melletti Settings gombra kattintva hozhatunk elő.

Az ablakon a következő elemeket láthatjuk:

  1. Egy szöveg, amely megmutatja, hány óra van a következő napkeltéig, illetve napnyugtáig. Ezen kívül még az aktuális fényerő-intenzitást is megjeleníti.
  2. Itt adhatjuk meg, hogy mennyire legyen nagy a fényerő-intenzitás nappal, illetve éjjel. Halogénnél kisebbet csak akkor választhatunk, ha előbb engedélyt adunk rá és újraindítjuk a rendszert.
  3. Itt változtathatjuk meg a jelenlegi helyszínt.
  4. Megszabhatjuk, mennyire legyen gyors az átállás - 20 másodperces (ajánlott) vagy 60 perces.
  5. Olyan munka esetén, mely pontos színmeghatározást igényel, kikapcsolhatjuk a kiegészítőt egy órára.

Továbbá azt is fontos megjegyezni, hogy a f.lux nem befolyásolja a rendszer színösszetételét, hanem csupán a monitorét. Ez azt jelenti, hogy ha egy képernyőképet szeretnél elküldeni, a f.lux esti módja pedig aktív, a képernyőkép olyan lesz, mint amilyen lenne akkor, ha a f.lux nem lenne aktív.

 Extrák

A f.lux számos extrával rendelkezik, mint például mozi mód, sötétkamra mód, billentyűparancsok és sok más.

 Letöltés

Windows - https://justgetflux.com/dlwin.html

Mac OS - https://justgetflux.com/dlmac.html

Linux - https://justgetflux.com/linux.html

iOS - https://justgetflux.com/ios.html

Android - https://justgetflux.com/android/

bigblog profilképe
Sallai József @bigblog Egy srác akit nagyon érdekel a technológia, a fejlesztés és az alkotás.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}