Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Dev

[Csapatmunka, Git-el] 3. rész: Kezdőthet a fejlesztés

Most hogy már tudjuk mi az a Git, és sikerült is kialakítani a webfejlesztéshez szükséges munkakörnyezetet, itt az ideje, hogy munkához is lássunk! Git használata esetén a fejlesztés ugyanúgy történik, mind ahogy eddig is végeztük azt: leszámítva az FTP-n való fájl ide-oda másolgatást. Miután elindítottuk a XAMP-ot, a weboldalunk teszt-verzióját a beállított .localhost.com címen érhetjük el. 

Miután elvégeztünk módosításokat, azokat a GitKraken programban megjelennek - jelenleg még csak a Local részben, halványan, várva arra, hogy megadjuk a módosítás adatait:

Amennyiben nem ez a legfelső, //WIP megjegyzéssel ellátott bejegyzés lenne kiemelve nálunk, akkor kattintsunk rá - így most már a program bal oldalán az elvégzett módosításainkat láthatjuk. A Stage all changes gombbal az összes fájl módosításait hozzáadhatjuk a többiekkel megosztandó módosítások közé.

Ha ez megtörtént, a Commit Message résznél kitölthetjük, milyen változások történtek, majd a Commit gombra kattintva meg is jelenig mindez a helyi Git repository-nkban, erre utal a kis számítógép ikon a programablakban:

A módosításokat most már könnyen megoszthatjuk a többiekkel, elég a programablakban található Push gombra kattintanunk. Ez esetben a módosításunk most már a többi között jelenik meg.

Természetesen ha más módosít valamit, akkor az ő módosításait is le tudjuk kérni a helyi tárolónkba a központi szerverről. Ez esetben válasszuk a Pull gombot a menüsorban.

1-1 módosítást kiválasztva lehetőségünk van megtekinteni az abban történt változásokat, és természetesen a program tudja kezelni a különböző ágak kezelését is - így az alapértelmezett master ág mellé dev, vagy éppen bármilyen más nevű ágat is létre tudunk hozni - ez esetben a 2 ág kódját teljesen különállóan tudunk kezelni, majd szükség esetén ezeket az ágakat tudjuk egyesíteni - vagy éppen szétválasztani, így még egy újabb ágat létrehozva - viszont átlagos fejlesztés mellé a 2-3, esetenként akár az 1 ág is elég lehet, a túl sok szál létrehozása csak bonyolíthatja a projekt átláthatóságát.

Miután elkészültünk a weboldalunkal, már csak egyetlen dolog maradt hátra: Mindezt fel kéne juttatni az éles webszerverre. De hogy mindezt hogyan lehet megtenni, az már a következő cikk témája lesz.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}