1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Hírek
  4. Bajban az AdBlock Plus a törvénytelen reklámtiltás miatt

Bajban az AdBlock Plus a törvénytelen reklámtiltás miatt

Hírek

Az Adblock Plus készítői a szerzői jogok üzletszerű megsértése miatt kerültek a Német hatóságok figyelmébe, amelyek az elmúlt napokban a cégnél illetve több lakásban is házkutatást tartottak. 

Csütörtökön ért egy újabb körhöz a médiakiadók és az Adblock Plus mögött álló cég, az Eyeo közötti vita, miután előbbiek a kölni ügyészhez fordultak - derül ki a német heise.de írásából. A vita a felek között már évek óta zajlik, és az Eyeo-nak már része volt egy versenyjogi eljárásban, ahol a cég azzal védekezett, hogy ők csak egy általános célú szűrőprogramot készítenek, a program által használt szűrési listákat nem ők készítik. Viszont később kiderült, hogy ez az állítás nem teljesen igaz, a lista fő karbantartójának mégiscsak a Eyeo bizonyult.

Amennyiben a bíróság igaznak találja az Eyeo elleni vádakat, akkor az Adblock Plus megszűnésén kívül az egész reklámblokkoló-piacot megváltoztathatja, egyrészt mivel nagyon sok hasonló program alapját képzi a szűrőlista, amely frissítések nélkül nagyon hamar használhatatlanná válnának. Ráadásul ez esetben nem sokan lennének akik az Eyeo munkáját folytatni akarnák nehogy a későbbiekben ők ellen is per induljon. Mindez jelentős előrelépés lenne a több éve húzódó vitákban a médiakiadók és a reklámblokkolók között, amely újra egyenlő esélyeket biztosítana a weboldalak közötti versenyben, amelyben így újra a piaci szabályoknak megfelelően a túl sok zavaró reklámot megjelenítő oldalak buknának el, és megfelelő forrást biztosítana a fennmaradóak számára - ellentétben a mostani helyzettel.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 +541 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
2 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Ők is vagyonszerzéssel élnek az Adblock plus-szal. Ebből gondolom komoly pénzt csinálnak, sőt van náluk valamiféle whitelist is, amellyel vannak fizetett reklámok, tehát amit éppen nem blokkol a program. Ez viszont tényleg nem fer.
2017.01.29 11:29
Engem meglepett az amikor olvastam az eredeti cikket, hogy az Adblock Plus mögött egy nagy cég található, több alkalmazottal... Nem tudom ki(k) fizet(nek) nekik ennyit, de (eddig) biztos nem kellett őket sajnálni..
2017.01.29 11:37