Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni

Blogok

Az ujjnyomat olvasó kevésbé biztonságos, mint ahogy gondolnánk

Hírek
0 0

Az ujjnyomat olvasók igazán kényelmessé tették telefonjainkat. Segítségükkel bankolunk, utalunk el nagy összegeket, vásárolunk autókat vagy ajándékot szeretteinknek. A legújabb kutatások szerint nem annyira biztonságos, mint gondolnánk.

Az ujjnyomat olvasók igazán kényelmessé tették telefonjainkat. Segítségükkel bankolunk, és utalunk el nagy összegeket, vagy éppen vásárolunk. A legújabb kutatások szerint nem annyira biztonságos, mint gondolnánk.

Amerikai kutatók szerint könnyedén létre lehet hozni egy mester ujjlenyomatot, mely elég sok telefont felold. A szakemberek számítógépes szimuláció segítségével az ujjnyomatokban található közös vonásokból alakítottak ki ezt a mesternyomatot. Számításaik szerint az esetek 65 százalékában ez a nyomat megegyezne a telefonokon használtakkal. (A gyakorlatban valós telefonokon nem próbálták ki ezt a mesterségesen összerakott ujjnyomatot.)

Részleges képet tárol a telefon

A teljes emberi ujjnyomatot nehezen lehet hamisítani. A telefonon használt szkennerek azonban annyira kicsik, hogy csak részleges ujjnyomatot olvasnak be. Amikor az androidos vagy iOS-es telefonon beállítjuk az ujjnyomat olvasót, akkor a szkenner 8-10 képet készít egy ujjról, hogy könnyebb legyen az azonosítás. Nagyon sok felhasználó két vagy három ujjának lenyomatát is tárolja a készüléken – a hüvelyujj és a mutatóujj biztos közöttük van.

A kutatást jegyző szakember, Nasir Memon szerint ez annak felel meg, mintha 30 jelszavunk lenne, a támadónak pedig csupán egyet kell kitalálnia ebből. Számításai szerint, ha készítünk egy mester ujjnyomattal ellátott kesztyűt, akkor az iPhone-ok 40-50 százalékába biztos be lehetne jutni az engedélyezett öt próbálkozás során.

Az ujjnyomat olvasók folyamatosan fejlődnek

Az Apple szerint a hamis egyezés aránya az iPhone ujjnyomat rendszerében 1 az 50 000-hez, mikor egy ujjunk lenyomatát tároljuk. A Touch ID rendszer fejlesztésekor különböző támadásokat szimuláltak a hamis egyezések kiiktatására, és további, meg nem nevezett biztonsági megoldásokat is beépítettek a telefonba. A Google nem kommentálta a napilap értesüléseit.

Az ujjnyomat olvasók is folyamatosan fejlődnek, a telefongyártók például olyan technológiákat is tesztelnek, melyek felismerik az igazi, élő ujjat a nedvességtartalma alapján. Azt azonban a telefongyártók is tudják, hogy az ujjnyomat olvasók nem feltörhetetlen rendszerek, de ez a rendszer annyira könnyen használható, hogy tömegeket vett rá arra, hogy telefonjukon aktiválják a biztonsági beállításokat.
Forrás: The New York Times a GData-n keresztül

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}