Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Az Amazon is elkezdte leváltani az Intel processzorait

Az Apple lépése után az Amazon felhő szolgáltatásában is megjelentek a vállalat saját gyártású, ARM alapú chipjei

Az elmúlt hetek eseményei alapján úgy tűnik, hogy a számítógép-iparban egy jelentős változás indult meg, mely változás élére az Apple és az Amazon állt be, két olyan technológiai óriás, akik csökkenteni akarják az Inteltől való függőségüket, melyek az elmúlt évtizedekben meghatározták a számítógép és szerver piacot - írja a New York Times.

Az Intel technológiája helyett a két cég egyre inkább abba az irányba kezdett el elmozdulni, hogy saját gyártású chipeikre támaszkodva tudják kiszolgálni a felhasználókat. Ezek a chip-ek ARM technológiára épülnek, melyet okostelefonokban és más hordozható eszközökben már évek óta használnak.

Az Apple a múlt hónapban, az új Mac számítógépek bemutatásakor lépett rá az új irányra, amely gépek az Apple történetében először használnak saját gyártású Arm-alapú processzorokat. Az Amazon pedig júniusban bővítette felhőalapú szolgáltatását saját gyártású, Arm-alapú chipjein működő megoldással, mely szolgáltatás nemcsak gyorsabb, mint az Intel alapú szolgáltatásai, de egyötödével olcsóbb is azoknál.

A hét elején az Amazon egy újabb, ARM-alapon működő szolgáltatást mutatott be, illetve a júniusban bevezetett szolgáltatás eredményeiről is beszámolt a vállalat, melyben megemlítették, hogy a Snapchat üzemeltetői mekkora extra-nyereséget tudtak elérni az olcsóbb szolgáltatás választásával. Megtudhattuk azt is, hogy emellett a Twitter is tervezi az Amazon új technológiájának használatát.

Az Apple és az Amazon lépései komoly hatásokat váltottak ki az évente 400 milliárd dolláros félvezetőiparban. Ezek a lépések azt sugallják a világ felé, hogy a chip-gyártás teljesen új alapokra fog helyeződni, és egyre inkább a saját gyártású és tervezésű processzorok irányába mozdulnak el a cégek.

A felhasználók számára ezek a lépések azt jelentik, hogy több gyártó termékei közül választhatnak, mely intenzívebb versenyhez vezet, mely gyorsabb számítási sebességet és alacsonyabb árakat eredményezhetnek.

Az Intel az 1990-es években a számítástechnika egyik legmeghatározóbb erejévé vált, a számítógépes processzorok legnagyobb gyártójává nőtte ki magát, mely lehetővé tette számára, hogy a szerver-piacra is olcsóbban tudjon chipeket gyártani. Viszont a vállalat teljesen figyelmen kívül hagyta az okostelefon-piacot, mely 2007-től kezdve egyre inkább befolyásoló tényezővé vált.

Ezt használta ki a már 30 éve létező vállalat, az ARM, - mely nemrégiben került 40 milliárd dollárért az Nvidia-hoz, - és elkezdtek olyan processzorokat gyártani, amelyek kevesebb energiát használtak, mint az Intel processzorok. Ez az előny nagyobb üzemidőt jelentett a hordozható eszközök számára, mely képesség felkeltette az érdeklődését a mobiltelefon-chipeket gyártóknak, mint amilyen például a Qualcomm.

Az elmúlt évtizedben pedig az ARM technológia támogatói arra jutottak, hogy ezeket az eszközöket mobiltelefonokon kívül is fel lehetne használni. Ezeknek a próbálkozásoknak az élére olyan vállalatok kerültek, mint a Broadcom és a Qualcomm, akik szerverekbe szánt ARM alapú chipeket kezdtek el tervezni, hogy ezzel csökkentsék az Intel processzorok által generált áramszámlát. Ezek a kísérletek viszont rendre kudarcba fulladtak, részben azért, mert az ügyfelek nagyobb számítási sebességet követeltek az akkor ARM technológiával elérhető sebességtől.

A PC-piacon a Microsoft próbálkozott többször az ARM alapú eszközökkel, kevés sikerrel. Bár a szoftveróriás a Qualcommal együttműködve saját processzort fejlesztett ki, és a Windowsnak is elkészítette az ARM-alapú verzióját, ezeknek az eszközöknek az eladásai mégis minimálisak voltak, elsősorban az elérhető programok hiánya miatt - mondja több piackutató.

Ebbe a környezetbe váratlanul érkezett az Apple lépése, mely korábban a telefonokhoz és táblagépekhez fejlesztett ARM-alapú chipeket tervezte tovább, azzal a céllal, hogy fokozatosan áttér az Intel processzorairól ezekre. Az Apple elmondása alapján az első Mac-hez tervezett chipje, az M1 kétszer akkora teljesítményre képes, mint egy hasonló Intel chip, negyed akkora energiahasználattal.

Bár az Apple szerint az új chipnek hála a Mac-ek egy teljesen új szintre léphetnek a számítógép-piacon, addig az Intel szerint nem szabad lemondani a x86-os processzorokról, melyek mögött 20 éves fejlesztési munka áll, és a cég a továbbiakban is dolgozni fog azok gyorsabb verzióinak tervezésén és gyártásán. Kiemelték még azt is az Intel termékei javára, hogy a szoftverek kompatibilitása és a nagy teljesítmény fontos követelményeket mind a Felhasználók, mind a szerverek üzemeltetői számára.

Bár Amazon továbbra is használni fogja az Intel chipjeit, de az ARM is egyre inkább versenyképesebbé válik a számítástechnikában, hiszen az ARM az elmúlt időszakban kulcsfontosságú változtatásokat hajtott végre a processzormagok felépítésén a számítási teljesítmény javítása érdekében.

A felhő alapú szolgáltatást nyújtó cégek egyes feladataihoz is jól illik az ARM, főleg azokban az esetekben, amikor sokféle, de viszonylag egyszerű feladatot kell végrehajtani.

Az Amazon ARM-alapú chipjének, a Graviton2-nek 64 magja van, míg az Intel erősebb szerver chipjeinél a 24  mag a jellemző. Ez a magszám-növekedés segíti az egyidejűleg végzett számítási feladatok párhuzamos végrehajtását, mint amilyen feladat például az egyes weboldalak kiszolgálása különböző emberek számára.

Az Ampere nevű Start-up vállalkozás pedig kifejlesztett egy 80 magos ARM processzort is, melyet várhatóan már jövőre egy 128 magos verzió fog követni. Az Ampere ügyfelei és befektetői között pedig megtalálható többek között az Oracle is, amely az Ampere chipjein alapuló felhőalapú szolgáltatás üzemeltetését tervezi.

Gerard Williams, egy másik, Arm-alapú chipekben érdekelt start-up, a Nuvia vezérigazgatója szerint az Intel elvesztette vezető szerepét az innovációk terén, amelyek lehetővé tennék a chipeket alacsonyabb költségen történő gyártását. Olyan vállalatok, mint a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company vagy a Samsung Electronics már az Intelnél több funkciót képesek integrálni egy egységnyi felületű szilíciumrészre, ami a processzorok esetén sebességelőnyt jelent.

A változás az IT ipar számos részén meg fog mutatkozni: A hordozható számítógépek piacán a Gartner azt jósolta, hogy az Apple új Mac gépei és riválisai révén 2024-re az ARM-alapú gépek a piac 13,5 százalékát adhatják majd, szemben az idei év 1,1 százalékos értékével.

Jelenleg az egyik leginkább használt, egyre inkább ARM alapú chipekre építő notebook-család a Chromebook-ok, melyek az egyszerű, webes használatra tervezett, olcsó árról ismertek. Az IDC adatai szerint idén a harmadik negyedévben a Google ChromeOS szoftverén alapuló notebookok közül az az ARM alapúak feleltek az árbevétel körülbelül 11 százalékáért, mely jelentős növekedés az egy évvel ezelőtti 4 százalékos értékhez képest.

Ami még továbbra is kérdéses lehet, azok a szoftverek, hiszen a legnépszerűbb programok még mindig Intel-alapúak. Viszont ezen a téren is kezdenek elindulni a változások, az Adobe, és több nagynevű szoftvergyártó tervezi az ARM-alapú Mac-ek és Windows-os gépek támogatását.

Az Amazon Arm-alapú szolgáltatásait igénybe vevő felhasználók azt mondták, hogy azt gyorsabbnak és olcsóbbnak találták, mint az Intel chipjein alapuló hasonló szolgáltatásokat. Don MacAskill, a SmugMug és a Flickr fotómegosztó oldalt üzemeltető cég vezérigazgatója szerint az olyan számítástechnikai feladatok, mint több milliárd kép közötti keresés 10-20 százalékkal gyorsabb ARM alapú szolgáltatáson, mint Intel alapúakon, miközben ez az átállás a költségeket is 38 százalékkal csökkentette.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}