Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Android TV box teszt: az A95X PRO

Ha okos TV-ről van szó, akkor rengeteg választási lehetőségünk van: vehetünk gyárilag okos TV-t, vagy utólag is felokosíthatjuk - mindkét esetben elég nagy kínálattal nézünk szembe, melyek elég sok mindenben különböznek, mivel a TV-s piacon legalább 5-6 gyártó különböző operációs rendszere versenyzik a leendő vásárló kegyeiért. Ott van a listán az LG által használt WebOS, vagy a Samsung által kedvelt Tizen OS, de Panasonic TV-k esetén belefuthatunk Firefox OS-ba is. Ezek mellett még régebbi készülékeken találkozhatunk más platformokkal is, mit amilyen a Orsay OS vagy a Google TV. Ha a TV-n futó lehetőségek nem lennének elegek, akkor befutnak még a TV okosítására szánt eszközök, mint az Amazon Fire TV-je az Apple TV, vagy a Roku. És választhatunk még kevésbé okos eszközöket is, melyek csak más eszközökről való tartalom átkasztolását teszik lehetővé, mint amilyen a Google Chromecast.

És mindezek mellett van egy rendszer, ami jelenleg a legnépszerűbb, és TV-n előretelepítve vagy utólagosan, TV-box-al való felokosítás esetén is használhatjuk: ez az Android TV. A piacon 2018-ban 40%-os részesedéssel a legnépszerűbb rendszer volt, de nem elhanyagolható az utána következő három konkurensének a részesedése sem. 


Forrás: Statista

Viszont mi most csak az Android TV-t próbáltuk ki, így nézzük is a tesztkészülékünket! 

A Hardver

 

Tesztünkben az A95X PRO Android TV Box nevű eszközt próbáltuk ki, mely kínai oldalakról, például a Gearbest-ről szerezhető be. Ára változó, jellemzően 40 és 80 dollár között (10 - 20 ezer ft) juthatunk hozzá. A box lelke egy 1.5GHz quad-core ARM processzor (Amlogic S905W), mely mellé 2GB RAM és 16 GB belső tárhely társul. Mindezek mellett kezeli a 2.4GHz WiFi-t, és a 2 USB, az 1 jack, illetve a HDMI csatlakozó mellett az Ethernet is helyett kapott hátul. Emellé kapunk még egy USB-s, vezeték nélküli távirányítót is. Mindez papíron elég ahhoz, hogy akár 60FPS mellett, 4K-ban is élvezhessük a videós tartalmakat. (YouTube-n kipróbálva tényleg működőképesnek tűnik ez, bár a TV-n nem tudtunk 4K-t megjeleníteni, így a felbontást csak a YouTube-nak tudjuk elhinni.)

Méretét tekintve az eszköz nagyon kicsi, nagyjából tenyérnyi méretű. A Telekom IPTV-s set-top-boxa mellett például majdhogynem el is tűnik az eszköz.

Az Android TV

Mindezek után érdemes rátérni a szoftverre: Az eszköz hivatalos Android TV-vel, annak is a 7-es verziójával érkezik, tehát nem egy gyártó által készített felületet kapunk, hanem a Google által megálmodottat. Bekapcsolás után a mobilról már ismert első lépések varázsló lépéseit követhetjük, mely beléptet Google fiókunkba, és ha nem kábelt akarunk használni, akkor csatlakozhatunk egy WiFi hálózathoz is. Ezek után meg is történik az első szoftverfrissítés, melynek végeztével a kezdőképernyő tárul a szemünk elé.

Legfelül ajánlott tartalmakat láthatjuk, melyeket az alkalmazások és a játékok követnek; a sort végül a beállítások és az összes alkalmazás megjelenítésére szolgáló gomb követ. A menüben könnyen lehet navigálni a távirányító segítségével, az alap beállítások többsége is gyorsan megvan, a felület könnyen átlátható. 

A részletesebb beállítások esetén a mobilról már megszokott felület töltődik be, annak teljes funkcionalitásával - mely beállítások egy része nem teljesen értelmezhető egy TV esetében.

Alapértelmezetten is rengeteg alkalmazással érkezik a box: YouTube, Vimeo, Netfix, Amazon Prime Video és még egy csomó szoftver gyárilag megtalálható. Ha mindez nem lenne elég, akkor természetesen a Play Áruház is elérhető, ahonnan további szoftverek közül válogathatunk, megtalálható itt például a VLC vagy a Kodi is. 

Természetesen Play Áruházon kívülről, APK-ból is lehetőség van alkalmazás telepítésére. Ez esetben a TV-re nem kiadott alkalmazásokat is viszi a rendszer általában, de ez esetben gyakran mobilra optimalizált felülettel találkozhatunk.

Az alkalmazások futása megbízható és gyors, a TV-re optimalizált alkalmazások kezelése a távirányítóval egyszerű. Viszont az első problémába már akkor belefutunk, ha valamire keresni szeretnénk: Elméletileg erre 4 lehetőségünk lenne: belepötyögtetnénk a virtuális billentyűzeten, használhatnánk a hang alapú bevitelt, fizikai billentyűzetet csatlakoztathatunk az eszközhöz, vagy másik eszközön keressük meg a tartalmat (pl. mobilon), és Google Cast-al átküldjük azt a TV-re. Ezek közül gyakorlatilag semelyik sem működik elsőre úgy, ahogyan azt elképzelnénk, így nézzük is sorban a buktatókat:

Billentyűzet

Virtuális billentyűzetünk alapból angolul fog számunkra megjelenni, melyet könnyen átállíthatunk a beállításokban magyarra. Ha ezt akarjuk használni, akkor ezzel készen is vagyunk, viszont amint fizikai billentyűzetet csatlakoztatunk, máris jönnek az érdekességek: a fizikai billentyűzet angol marad, mellette is megjelenik a virtuális társa, ráadásul entert ütve a virtuális billentyűzeten kijelölt betűt fogja a rendszer beírni az enter bevitele helyett. A problémára megoldást a Play áruházban, az android tv keyboard kulcsszóra találunk: így már át fogjuk tudjuk állítani a fizikai billentyűzetet magyarra, és el tudjuk rejteni a virtuálisat.

Hangalapú bevitel

Frissítés: Úgy tűnik a hangalapú bevitel működik, ráadásul magyar nyelven is, az egyetlen trükkje hogy beszéd közben, végig nyomni kell a távirányítón a mikrofon gombot. Ennek megfelelően az a funkció tökéletesen használható.

Eredetileg írtuk: Aki magyarul szeretné használni, azt el kell szomorítsuk: magyarul nem tudjuk ezt a lehetőséget használni. Cserébe vigasztalhat minket a tudat, hogy angolul sem jó: kényelmesen, a boxtól 4-5 méterre ülve nem nagyon akar minket meghallani és megérteni az eszköz. (Bár lehet hogy ezzel a funkcióval más, kisebb helyiségben nem lenne baj.)

Google Cast

A rendszer legérdekesebb eleme, talán az egyik legjobbnak ígérkező funkciója, emiatt az egészben a legnagyobb csalódás ez. Hogy mi a baj vele? Azon kívül hogy 100-ból 99 esetben nem megy, semmi. A maradék egy esetben tényleg csodálatosan végzi a dolgát, gyorsan átmegy a TV-re a tartalom, melyet mobilról vezérelhetünk, pont úgy, ahogy azt várnánk. A többi 99 esetben pedig ez lesz a végeredmény:

Az interneten végzett gyors keresés alapján ez úgy tűnik Android TV hibája, és nem a boxé - ami nem egy túl jó hír. Valószínűleg ezt a A95X PRO összerakásakor is érezhették, ezért került fel a rendszerre az AirScreen nevű alkalmazás. Ezzel tudunk Google Caston, AirScrrenen, vagy Miracaston át tartalmakat átküldeni. Ennek hátránya, hogy stabil és gyors WiFi kapcsolatot igényel, mivel (a Google Cast-al ellentétben) arról az eszközről fogja streamelni a tartalmat, ahonnan átküldtük azt, így 4-5 percnél hosszabb stabil működést nem sikerült vele összehozni. Mindenesetre ahol a Google Chromecast nevű eszköz működik, ott valószínűleg ez is fog.

Alkalmazások

A legtöbbjük gond nélkül, gördülékenyen megy, úgy ahogy arra számítani lehet: Simán futtattuk a VLC-t, a Kodi-t, a Vimeo-t, jól működik a Deezer és a Spotify is (bár előbbi felépítése logikusabbnak, átláthatóbbnak tűnik), sőt még Steam Linken át, játszottunk is a TV-n. APK-ból telepítve pedig kipróbáltuk néhány magyar és brit TV alkalmazását, melyek gond nélkül elindultak (bár mobilos felülettel).

Néhány alkalmazás megkívánja hogy részletesebb leírás is szülessen róla, mivel működésük során fellelhető valami érdekesség vagy furcsaság. Nézzük is sorban:

YouTube

Ez az az alkalmazás, mely Google Cast hibája lennére is vezérelhető másik eszközről: csak a beállításokban kell kód segítségével összekötnünk egy másik eszköz YouTube alkalmazásával. Ezek után ugyan olyan jól használható, mint a Google Cast - azzal a kis különbséggel, hogy ez stabilan és gyakorlatilag mindig működni is fog.

Netflix

Az előtelepített Netflix alkalmazás nem a Play Áruházban megtalálható, sőt kinézet alapján nem is a legfrissebb mobilos verzió. Emiatt sajnos a távirányítós vezérlés nem minden esetben működik rendesen, leginkább a menüben való böngészés közben találhatunk távirányítóval elérhetetlen elemeket. Play áruházból letölthető a legfrissebb TV-s Netflix, de sajnos ez indításnál egyből össze is omlik.. 

Chrome

Előtelepített, Play Áruházas alkalmazás, melynek fejlesztője ráadásul maga a Google, mégis egér nélkül esélytelen a használata. (bizonyos szempontig érthető, mert a weboldalak távirányító-optimalizálása nem a böngésző feladata lenne, de már maga a kezdőoldal sem távirányító-barát.) - mindezek mellett bizonyos (a háttérben valószínűleg valamilyen coin-t bányászó, vagy csak szimplán rosszul megírt JavaScriptet futtató) oldalak teljesen le tudják fayasztani a böngészőt - csak a beállításokból a Chrome kilövése oldja meg a problémát.

Összességében tehát nem rossz az A95X PRO Android TV Box, és az Android TV sem, csak sajnos az a néhány hiba, ami előfordul, rontja az összképet, így végeredményben egy vegyes érzéseket kiváltó eszközt kaphatunk a pénzünkért, ami egész jó, csak éppen nem hozza azt, amit eredetileg ígért (leginkább a Google Cast hibája, és a néhány, távirányítóval nem teljesen használható alkalmazás zavaró (Netflix, Chrome, APK-ból feltett alkalmazások)).

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}