Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Áll a bál: Megszűnt a Turbado? [Frissítve]

Webshopnak tűnt, de valójában csak bérlés volt - a német bíróság betiltotta ennek a tevékenységnek a folytatását.

A napokban már többen észrevették, hogy a hazai turbado.hu weboldal teljesen elérhetetlen és egy fehér háttér fogad minket a annak megnyitásakor. Ezzel párhuzamosan pedig minden kommunikációs felületük és elérhetőségük befagyott. Legyen az telefonos ügyfélszolgálat, garanciális ügyintézés, facebook vagy instagram.

Több forrás, köztük a TeleSpiegel korábban megtudta, hogy a céghálózat kereskedését aggályosnak találta a német bíróság.

Kapcsolódó cikk: Vásároltam a Turbado-ról, milyen lehetőségeim vannak?

Mi történt, miért tiltották?

Hivatalos jelentés még nem történt, de a TeleSpiegel szerint korábban már nem első alkalommal emelt vádat a cég ellen a Berlini bíróság.

Korábban a fogyasztóvédelem is figyelmeztette a céget, mivel több tízezer készülékkel nem tudtak elszámolni és ezeket az ismeretlen forrásból származó készülékeket értékesítették általában elég nyomott áron. Ezen kívül ráadásul még az is kiderült, hogy csak bérbe adja az értékesített készülékeket – anélkül, hogy erről tájékoztatást adott volna az ügyfeleknek.

Csak bérlés, nem vásárlás

A turbado cégcsoport eredetileg olyanoknak nyújtotta szolgáltatását, akik gyakran szeretnék okostelefonjukat lecserélni. Emiatt a telefonokat nem eladásra, hanem bérlésre kínálták az ügyfeleknek - erről egyedül a weboldalra érkezőket "felejtette el" a cég tájékoztatni, a rendelés folyamán vásárlásként hivatkoztak azokra az esetekre is, amikor csupán bérleti szerződésről volt szó.

Az erről szóló információ ugyanakkor csak a weboldal ÁFSZ-ébe, eldugva volt megtalálható, a weboldal szövege sehol máshol nem utalt arra, hogy nem vásárlásról van szó.

Korábban is figyelmeztették már a céget

2017-ben a vásárlók megtévesztése miatt a szlovák fogyasztóvédelem már 2017-ben figyelmeztette a vállalatot, és pert indított a társaság szlovákiai vállalata ellen. A vád: A készülékek bérleti jellegének elrejtése a fogyasztók elől. "A Turbado nyilvánvalóan arra törekedett, hogy megtévessze az ügyfeleket a szerződés jellegével kapcsolatban" - hangsúlyozza Jana Brockfeld, a vzbv jogi tanácsadója. 

2020. május 5-én a berlini regionális bíróság megtiltotta a Turbadonak, hogy továbbra is úgy kínáljon eszközöket, hogy az ügyfelet nem tájékoztatja arról, hogy nem vásárolni, hanem csupán kölcsönözni fogja a készüléket.

Céghálózat Magyaroszág mellett elérhető volt a Szlovákoknál, Spanyoloknál, Franciáknál, Németeknél és a Cseheknél is.

A cég weboldalán időközben egy tájékoztatás került elhelyezésre:

Kedves Megrendelőink! Sajnos a Turbado.hu webáruház tevékenysége jelenleg szünetel. A függőben lévő megrendelések törlődnek. Előre kifizetett megrendelések esetén az összeget a lehető leghamarabb visszatérítjük. Köszönjük megértésüket, és mindenkitől elnézést kérünk az okozott kellemetlenség miatt!

A minősítés sem garancia

Árukereső által többszörösen pozitív minősített volt a Turbado.hu, melyből kiderül ezek szerint, hogy nem jelentenek semmit ezek a különböző minősítések, hiszen, ha hatósági eljárás folyik az adott cég ellen, akkor már nincs mit tenni - hiába van több "megbízhatósági" plecsni.

Frissítés #1

A Facebook oldaluk felfüggesztésre került a Magyar üzemeltetők által. Bár a fentebb írt tájékoztatás szerint (mely a jelenlegi turbado.hu-n található) tevékenység szünetelését prognosztizálja, valószínű végleges tevékenység megszűnéséről lesz szó.

Továbbá pedig a szlovák weboldalon is jelezték a szolgáltatás felfüggesztését.

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}