Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

A gyorstöltés használata! Előbb tönkreteszi az akkumulátort?

Nagyon szeretjük a technológiai újdonságokat és az egyik nagyobb áttörés 2013-ban indult meg a Qualcomm-nak köszönhetően, amikor bejelentették a QuickCharge technológiát. Itt 5V 2A-rel azaz 10W teljesítménnyel tudtuk tölteni a telefonunkat. Azóta már 100W töltési technológia is létezik, amely biztonságos és a felhasználók számára rendkívüli kényelmet ad. A kérdés, miszerint a gyorstöltés előbb tönkreteszi az akkumulátort - mindenki számára adott, viszont én megpróbálok választ adni rá. Remélhetőleg ez a cikk végére sikerül.

Technológiák

Elsősorban érdemes beszélnem arról, hogy számos gyorstöltési technológia létezik, azon felül pedig az akkumulátorok is különböző belső töltésvezérlő elektronikát kaptak. Például a:

 • Huawei: SuperCharge
 • Snapdragon chipeknél a QuickCharge
 • MediaTek chipeknél a Pump Express Charge
 • OnePlus: FastCarge/DashCarge
 • Samsung: Adaptive Fast Charge

Type-C a jövő

Az USB Type-C elterjedésével a gyártóknak lehetőségük lett a gyorstöltésért felelős töltésvezérlőt a töltőfejekbe helyezni. Ezáltal a mai gyorstöltő fejek (adapterek) jobban melegednek, mint a telefon. Erre a lépésre azért volt szükség, mivel az akkumulátor ellensége a hő, illetve a gyors hőmérsékletváltozás. Tehát nem a készülékünk fog melegedni, ennek köszönhetően.

Gyorstöltők működése

Alacsony töltöttségű akkumulátor esetén először kizárólag a gyorstöltés indul meg (ha az adott készülék támogatja a technológiát és a megfelelő adaptert használjuk hozzá). Az első fázis Huawei esetén 80% töltöttségig tart. Ez idő alatt a készülékben az akkumulátort hevülhet, a töltőfej pedig melegebb/forróbb érzetet adhat vissza. Nem kell megijedni (bár eleinte én is meglepődtem, tényleg felforrósodik rendesen a töltőfej). 80% fölött pedig csepegtetés van vagy direkt lineáris alacsony feszültséggel és/vagy áramerősséggel történik a „pumpálás” 100%-ig.

Sok kérdést viszont hallottam azzal kapcsolatban, hogy szabad-e használni a gyorstöltőt, ha már 3-4 éves az akkumulátorunk? Valószínű különösebb probléma nem lesz, mivel a gyártók is gondoltak erre az eshetőségre. A telefonkészülék és a töltőfej is képes ellenőrizni, hogy az akkumulátorban található cellák mennyire viselik meg a nagy terhelést (mennyire öregedtek el). Ezáltal néhány év elteltével biztosan érezni fogjuk, hogy jóval lassabban tölt majd a telefonunk. Természetesen az akkumulátort érdemes cserélni 2 évente.

Akkumulátorok öregedése (Röviden. Későbbiekben részletes cikk)

Sajnos az akkumulátorok minden egyes töltéssel veszítenek kapacitásukból. Persze ez minimális veszteség, de az idő elteltével már egyre érezhetőbb lesz. Egy telefon normál használatnál (nyilván más mindenkinél a normál használati idő) kb napi 3 óra, 1 év alatt megközelítőleg 10%-ot veszít az akku a kapacitásából. 2 év alatt pedig feltehetőleg legalább 20%-ot.

Az öregedés jelei onnan látszódnak, hogy készülékünk ugyanolyan használati szokás mellett előbb lemerül, illetve akár 40% alatt a készülék belassul, újraindul vagy kikapcsol. Utóbbi két lehetőség esetén az akkumulátor már cserére szorul. Itt már több, mint 25-30% kapacitáscsökkenés történhetett és a cellák sem úgy viselkednek, ahogy kell – valószínű feszültségingadozás történik nagyobb megterhelés / áramfelvétel esetén.

Gyorstöltés biztonságos használata

Egyszerűbb, ha direkt pontokba szedem a lehetőségeket. Ha ezeket a szabályokat betartod, biztosan problémamentes lesz a gyorstöltés.

 • A telefont kizárólag a saját gyorstöltőjével használd. Ha nem adtak hozzá, de kiegészítőként megvásárolható, akkor kizárólag hazai forgalmazótól próbáld beszerezni. Előtte tedd fel kérdésedet az eladóhoz/webáruházhoz/GSM bolthoz, hogy kompatibilis-e a készülékeddel! Nem kompatibilis töltőfej számos problémát és meghibásodást generálhat.
 • A vezeték gyári, szabványos és kompatibilis legyen! Kizárólag saját vezetékét használd, kínából mindenféle berendelt „original” terméket senkinek nem ajánlom. Higgye el mindenki, érdemes itthon akár 3000-5000 Forintért megvenni a gyári vezetéket. Számos problémától szabadulunk meg.
 • A telefon szobahőmérsékleten legyen (+ 15-27C között). E fölött a telefon és legfőképp a töltőfej túlhevülhet, ami meghibásodást okozhat. Legrosszabb esetben az akkumulátor púposodását idézheti elő. Az érték alatt pedig pára keletkezhet a készülékben, ami zárlatot okozhat.
 • Két-három éves akkumulátor esetén érdemes az akkut cserélni.
 • Akkumulátor vagy akkumulátor felöli hátlap megnyomódása, sérülése esetén elkerülendő a gyorstöltő, de bármilyen töltő használata. Érdemes bevizsgáltatni a készüléket, majd megbizonyosodni róla, hogy az akkumulátor sértetlen. Ezután bátran tölthetjük újra.
 • A telefonunkon a type-c aljzatot érdemes néha takarítani (kiszívni, kifújni), hogy por, esetleg fémpor ne okozzon zárlatot töltés vagy használat közben.
 • Töltés közben ne kezdjünk el nagy teljesítményt igénylő játékon játszani (PUBG, Fortnite, stb..)

Akkumulátor csere után biztonságos a gyorstöltő használata?

Attól függ. Egy utángyártott, de jó minőségű akkumulátor nem jelenhet különösebb problémát. Nyilván a legjobb lehetőségünk egy gyári akkumulátor beszereltetése. A Huawei és Samsung szervízek szívesen megoldják ezt a problémát és egész korrekt áron, megközelítőleg 8000-15000 Forint + munkadíj fejében cserélik gyárira a régi, elhasználódott akkumulátorokat. A készülék akkumulátorcserék nagyjából a készülék megjelenésétől 5 évig támogatottak. Az olcsóbb készülékek nagyjából 3 évig.

Ami végképp nem ajánlott, az a legolcsóbb megoldás, mint például: rendeld magad, úgyszint kínából (aliexpress, ebay, wish), illetve GSM boltban „legolcsóbbat szeretném”. Egy fő komponens, amit a telefontól ne spóroljunk, az a minőségi akkumulátor!

A kérdés: A gyorstöltés előbb tönkreteszi az akkumulátort?

Nem! Egyrészt, mint fentebb írtam a töltőfejbe lett helyezve a töltésvezérlő, így nem a készülék/akkumulátor forrósodik fel. Másrészt számos új technológia lett alkalmazva, így például az akkumulátorok is kaptak belső vezérlőt, amely összhangban működik a töltőfej vezérlőjével. Ezek tudják ellenőrizni az akkumulátorban található cellák épségét és terhelhetőségét. Ha ezek már idősek azt felismerik és lassabban fogják azokat tölteni. A „gyorstöltés biztonságos használata” pontot betartva pedig nem lesz félnivalónk, simán használhatjuk!

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}