Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

9000 forintos közösségi média motor fut a Hundub alatt

Néhány nappal korábban a sajtót bejárta a Hundub jelenléte és sok-sok különböző poszt érkezett erről a „magyarnak” nevezett termékről. Nagyon szkeptikus vagyok, így már megjelenéskor azonnal kételkedtem a termékben és valóban bejött a megérzés – nem egészen arról van szó, ahogy a „fejlesztők” sajátként és szabadként állítják.

Facebook felület és saját motor?

A felületet és a motort nem ők hozták létre. Nyilván grafikai elemeket lehet, például a logót, de magát a blogmotort és az alap front-end felület a már ismert codecanyon.net weboldalán található „iSocial - Social Network Platform” vásárolták – legalábbis reméljük sikerült kifizetni azt a 9000 forintot (léteznek "termék" nulled változatok).

A motorra pedig számos téma érhető el, melyeknek a színeit és oldalelemeit is tudjuk változtatni (jelenlegi az alap, de a network platformon lehet változtatni, illetve az interneten is letölthető számos téma).

A hundub.

Az iSocial egy közösségi oldal és blogmotor. Megközelítőleg olyan lehetőségeket nyújt, mint a Facebook (felülete is olyan lett). Van benne marketplace, hírfolyam, weboldalak, blogok, játékok, komplett chatfelület, csoportok, társkereső és számos egyéb funkció. Emellett pedig szépen lassan jelennek meg hozzá kiegészítő plugin-ok, például a Marketplace funkció pár héttel korábban került a termékbe és az Android App sem régi dolog a termékelérhetőségben.

Így aki egy hasonló tudású közösségi oldalt akar létrehozni, nincs más dolga, mint hogy megvásárolja (a cikk írásának pillanatában éppen) 32 dollárért az iSocial tartalomkezelő rendszert, és egy szerverre telepíti azt.

iOS app azért nincs, mert az iSocial fejlesztői még nem adták ki ezt a generálási lehetőséget, kizárólag egyelőre Android alkalmazást lehet a felületen keresztül legenerálni. Utóbbi is kizárólag egy ViewerURL alapú sima webapp, nem natív.

Mi a gond ezzel, adatvédelem?

Nem állítom azt, hogy számos sebezhetőség érthető el a termékben, viszont mivel mindenki számára publikus, akár fizetési megoldásokat követően, így igazából mondhatni könnyedén lehet „törést” találni a sorok között. Ezzel pedig biztonságosnak nem nevezném a terméket, csak segíti a hackerek munkáját. Egy saját (nyilván hozzáértő fejlesztők) fejlesztésű blogmotor sokkal biztonságosabb lehet, hiszen a bűnözők, akik szeretnének bejutni a sorok közé, jobban megizzadnak, mivel nem ismerik a hátteret és kódokat, szkripteket.

A másik szösszenet az adatvédelmi nyilatkozatról lenne. Az adatkezelésnél nem tudjuk meg, hogy milyen szolgáltató kezeli az adatokat. Lehet saját szerverük van, saját hálózaton (bár ennek nagyon kicsi az esélye), az adatvédelemben köteles azt feltüntetni. Emellett nem tudjuk, hogy vannak-e további „fejlesztők” vagy moderátorok, akik hozzáférhetnek az adatbázishoz, mivel ez esetben ők is adatkezelőnek nyilvánulnak, így az adatvédelemben is jelezni kell.

Részletezhetném a további hiányosságokat, viszont több napon keresztül írhatnám az egészet. Röviden: nem tudjuk mi lesz az adatainkkal, hogy kezelik azokat és későbbiekben kiadják-e harmadik félnek? Ez sincs feltüntetve, szabadon lóg a levegőben.

A legrosszabb az egészben, hogy a hundub.com/fajlok alatt érhetők el a feltöltések. Legyenek azok képek és videók. Nyilván a linkkel rendelkezni kell, de ha sikerül tovább küldenünk egy ismerősünknek, az adott linket ő tovább tudja küldeni egy számunkra ismeretlen embernek is. Facebook esetében bejelentkezve kell lennünk, hogy meg tudjunk nézni egy képet – ha az nem nyilvános. Erről olvashattok KiberBlogon további részleteket.

Végszó

Én személy szerint egyelőre nem ajánlom senkinek a weboldal használatát. Legalábbis addig nem, amíg az adatvédelem nincs normálisan tisztázva és amíg meg nem oldják a feltöltött képek és videók privaticázióját.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}