Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Ez történt ma: Google I/O 2016

A Google éves fejlesztői konferenciája alig néhány órája fejeződött be. Ez az az esemény, ahol a hamarosan megjelenő fejlesztéseit mutatja be a cég, így érdemes áttekinteni, mi történt ma rajta!

Ok, Google

A szokásos bevezető után a Google hangfelismerő rendszere, a Google Now került bemutatásra. Az újdonságok között szerepel, hogy nem kell újra és újra ugyanazokat az információkat elismételgetni a robot számára. Ha például egy színészről kérdeztük a keresőt, és utána csak azt kérdezzük meg hogy mikor született, akkor a virtuális asszisztens érteni fogja a kérdést. 

Üzenetkezelés

A Google eddigi üzenetküldője, a hangouts helyett / mellé két új appot is bejelentett: Az Allo-val szöveges üzeneteket, a Duo-val pedig videobeszélgetéseket bonyolíthatunk le. Az Allo-ban a beszélgetésekbe - más platformokon megszokott módon - szőhetünk képeket, linkeket, videókat. Viszont a Google új szolgáltatása webes találatokat is meg tud jeleníteni a beszélgetésben.

Ezen kívül lehetőség van a betűméret egyszerű állítására is, és a képekre is lehet rajzolni. Ráadásul az alkalmazás 1-1 kérdésre, üzenetre gyors válaszokat is ajánl, amiket egyetlen mozdulattal küldhetünk el a másik félnek - sőt, ez a funkció még képekre való reagálásnál is működik!

Ezzel ellentétben a Duo semmi újat nem tudott felmutatni a Skype-hoz, vagy más népszerű videochat programokhoz képest. Az alkalmazások Android és iOS rendszerre lesznek elérhetőek - így a Windows vagy más rendszert használók - a Google-nál már szokás szerint - kimaradnak a jóból.

Google Home

A Google új okosotthon rendszere, mely hangfelismeréssel, a Google Now-al használható. Képes csatlakozni Chromecast, Chromecast Audio rendszerekre, vezérelhető vele a fűtés, világítás - természetesen mindez csak kompatibilis eszközök esetén működik.

 

 

Android

Az új, jelenleg csak N névre hallgató Android is kapott frissítéseket, de a felszínen csak kisebb újítások láthatóak: Könnyebben, az értesítési sávból vezérelhetőek azok beállításai, alkalmazás-váltóban javult a multi tasking, amit telefonbeszélgetések alatt is könnyen elérhetünk. Mindezek mellett a Play áruházba is elérhetővé vált a weben már Safe Browsing néven ismert szolgáltatás, csak itt mindez SafetyWeb néven fut, mely naponta 8 billió alkalmazást ellenőriz.

 

Android Wear 2.0

A Google okosórás rendszere sem maradhatott ki a frissítésből, de itt is inkább finomhangolásokat láthattunk, a használat terén, így például módosultak az értesítések megjelenési.

DayDream

Android for VR kompatibilis mobilokból egyszerűen készíthetünk virtuális valóság szemüveget. Erre a rendszerre is a Play áruház kínálatából válogathatunk, és a kezünkkel irányíthatjuk a rendszert, illetve az alkalmazásokat játékokat. 

Fejlesztőknek

Több, leginkább fejlesztőket érintő bejelentés is történt, így szó volt az Android OpenGL és Vulkan API támogatásáról, melyeknek a játékok megjelenítésében van nagy szerepe, bemutatásra került a Visual Studio 2.0, megy 3x gyorsabb fejlesztést és 10x gyorsabb emulációt ígér, illetve szó esett még a FireBase-ról is. 

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}