Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Ez történt ma: Microsoft Build 2016

A mai napon a Microsoft megtartotta éves Build konferenciájának első keynote-ját, amiben szokás szerint a Microsoft jövőbeli terveibe láthattunk bele. És mint minden hasonló esemény, ez sem kezdőzhetett mással, mint egy kis statisztikával: 

A számok

Ezen belül is a Windows 10 volt a fő téma, így megtudhattuk, hogy már 270 millió felhasználója van a Microsoft legújabb rendszerének. Ez a szám azért jöhetett ki, mert ha összehasonlítjuk előző társaival, akkor észrevehetjük hogy erre a rendszerre frissítettek a leggyorsabban a rendszer megjelenési idejétől számítva.

Megtudhattuk még, hogy a Windows áruház használata is 60%-al növekedett a legutóbbi hónapban.

Windows Ink

Ezt a nevet viseli a Microsoft új fejlesztése, mely Windows 10 alatt a tollal, illetve érintéssel való műveletek segítését végzi. Ez a lehetőség bármely alkalmazásba beépíthető, mely hozzáadása után a felhasználók például virtuális vonalzót kaphatnak, vagy a tollal megszokott műveleteket használhatják, - például szöveg áthúzásával törölhetik az adott részeket. 

Windows Hello belépés weboldalakhoz

Böngészők közül először a Microsoft Edge-ben lesz bármely weboldal számára használható biometrikus azonosítás. Weboldalakon a Windows Hello belépési lehetőség elhelyezése után a felhasználók például ujjlenyomattal azonosíthatják magukat a megszokott felhasználónév - jelszó páros helyett. A rendszer hátrányát képezi, hogy csak Edge-ben érhető el, és mivel a Hello része a szolgáltatás, így nem is várható hogy más böngészőkkel kompatibilis legyen a rendszer. 

 

Web-alkalmazások

Mostantól lehetőség van megosztani az áruházban web-alkalmazásokat is. Ezen alkalmazások ugyanúgy teljes ablakban jelennek meg mind mindegyik más, de tulajdonképpen ez csak egy fejléc nélkül induló Edge böngésző. Web-alkalmazások viszont egy egyszerű weblaphoz képest jobban integrálhatóak a rendszerbe, például élőcsempék által.

Új alkalmazások

Ha már alkalmazásokról van szó, akkor fontos megemlíteni, hogy nemsokára elérhető lesz az új Facebook, Instagram és Messenger alkalmazás is WIndows 10-re.

Ubuntu bash scriptek Windows-on

Nem, nincs április 1-je (az majd holnapután, de sajnos a Microsoft lelőtte már ma az általunk kitalált hírt), így a hír igaz. Jöhet a Sudo, és a többi szenzációs Linux-os parancs Windows-ba is.

Windows .NET és Win32 alkalmazásokból UWP app

Bemutatták, milyen egyszerűen lehet, egyetlen parancs kiadásával meglévő asztali alkalmazásunkat új, áruházi alkalmazássá konvertálni.

Android, Windows és iOS 1 kódból

Visual Studio update 2 újdonsága, hogy 1 kódból lehet a 3 népszerű platformra alkalmazásokat írni. Ez nagyszerű újdonságnak tűnik, de aki követte a híreket, az tudhatja, hogy a Microsoft pár hónapja vásárolta fel a Xamarin nevű programot gyártó céget, mely program szinte pontosan ugyanezt tudta.

Játék

Itt is a Windows 10 univerzális alkalmazásokon volt a hangsúly: Játékok a Windows áruházból, melyek futnak PC-n és Xbox-on (esetleg mobilon és tableten is, bár erre nem láttunk példát), illetve ezeken a példákon át a DirectX 12 újdonságait is bemutatták, amik - mint minden új DirectX esetében - jobb grafikát, gyorsabb műveletvégzést, és könnyebb fejlesztést jelent. 

Mindezek mellett bemutatták az Xbox új fejlesztői program működését is, mely segítségével konzolunkat alkalmazások tesztelésre használhatjuk. Itt mutatták be azt is, hogy univerzális alkalmazások hogyan futnak konzolon is. 

HoloLens

Működés közben láthattuk a Microsoft virtuális-valóság szemüvegét is egy látványos oktatási bemutató keretében, ahol az emberi testel ismertethettünk meg egy kicsit.

Illetve már a Skype bemutatójánál láthattuk, hogy a Skype hogyan működik ezen az eszközön, és hogy hogyan segíthet például egy villaagyszerelésben, ahol egy távoli ismerősünk mondhatja el, illetve rajzolhatja le elénk az ismereteket - csak aztán nehogy elrontsuk a látottakat, és rosszul szereljük meg a kapcsolót!

Cortana

Természetesen a Microsoft virtuális asszisztense is okosodott, például most már zárképernyőn is elérhető, illetve fejlődött a mesterséges intelligenciája is, így például ha valakivel találkozót beszélünk meg egy helyre, akkor nem csak értesít róla, hanem felajánlja egy asztal lefoglalását egy közeli kávézóban.

Skype, és a bot-ok

A Microsoft a bemutató végén okozta a legnagyobb meglepetést, ahol bemutatta, hogyan fog megújulni a népszerű kommunikációs szoftvere - nem csak hogy integrálva lesz a Cortana, de vele, és más bot-okkal is beszélgethetünk majd.

Mostantól pedig ilyen bot-okat bárki létrehozhat, melyek nem csak hogy néhány alap parancsot képesek felismerni, de megadva a megfelelő információkat, mondatrészeket ezeket kiegészíti hasonló szerkezetekkel, illetve az általa hibásan felismert adatokat javítva egyre hatékonyabban képes kezelni a beérkező üzeneteket.

Ezt a példában egy Pizza-rendelő botnál láthattuk. Megadták mondatrésznek hogy szeretnék rendelni, erre a rendszer legenerálta a vásárolnék, vennék, stb. szinonimákat is. A beállított adatok alapján pedig fel tudta ismerni a pizzanevet, méretet, szállítási időt és címet a beérkezett üzenetben.

 Új API-k

Ezek között kettő volt kiemelve, a beszédfelismerő, mely akcentussal beszélőket is megérti, illetve a képfelismerő, mely a képeken lévő szövegeket, tárgyakat, eseményeket ismeri fel.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}