Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Biztonság

Vigyázz, mert durva zsaroló vírus kering a hálón

A napokban egy új zsaroló vírus, azaz Ransomware, a CryptoJoker került elő, vélhetően orosz kéz alól. Ez a vírus AES-256 titkosítás alá teszi egyes fájljainkat és ezt követően megpróbál tőlünk váltságdíjat kérni. A zsaroló eszközt a MalwareHunterTeam fedezte fel. Állításuk szerint egyenlőre elég minimális körben elterjedt vírusról beszélünk, viszont annyira működőképesnek tűnik, hogy nem kizárt hamarosan nagyobb elterjedtségről beszélhetünk.

A vírus PDF-nek álcázza magát, mely azonban egy telepítőfájl. Vélhetően elektronikus levelezésen keresztül terjedhet.

Mit művel futtatást követően?

A telepítő a háttérben végzi a munkálatokat, nem fog nekünk megnyílni, legalábbis nem az amire számítottunk. A %TEMP% és %APPDATA% mappákban létrehoz számos fájlt, melyet azután megpróbál lefuttatni.

Ha ezek lefutnak, akkor a CryptoJoker titkosítja a legtöbb merevlemezen tárolt adatunkat, illetve képes még hálózati meghajtókon is keresni és titkosítani. A titkosított fájlok .crjoker kiterjesztéssel lesznek ezt követően ellátva. Ez nem minden, hisz letiltja recovery szolgáltatást is.

A következő kiterjesztéssel rendelkező fájlok lehetnek veszélyben:

.txt, .doc, .docx, .xls, .xlsx, .ppt, .pptx, .odt, .jpg, .png, .csv, .sql, .mdb, .sln, .php, .asp, .aspx, .html, .xml, .psd, .java, .jpeg, .pptm, .pptx, .xlsb, .xlsm, .db, .docm, .sql, .pdf

Amíg a vírus dolgozik a titkosításon és a keresésen, addig gépi információkat küld a következő szerverre:

server6.thcservers.com

Az adatok a következők:

  • Dátum
  • Hosztnév
  • Felhasználónév
  • Számítógépnév

Mindenkinek ajánljuk, hogy ha számunkra ismeretlen elektronikus levél jön és csatolva van valamiféle állomány, semmiképp ne nyissuk meg!

Források

MalwareHunterTeam

BleepingComputer

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}