Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Ez volt 2015 tech világa

Mindjárt itt van a 2015-ös év vége. Sok mindenre emlékszünk az idei évből, de sok mindent talán már el is felejtettünk - ezért most felidézzük 2015 tech eseményeit!


Mindjárt év elején kiszivárgott, hogy ha nem akarnánk megvenni, akkor 7-13 dollárért lehet majd havi előfizetésben használni a Windows 10-et - nos, ebből nem lett semmi. Megjelent a Facebook Lite változata Androidra.

A Google is egyből az év elején híressé vált, de ő nem pozitív értelemben: Nem javította az Android régebbi, még támogatott verzióiban a sebezhetőséget, mert "se nem praktikus, és biztonságosan nem lenne megoldható". Sajnos az Androidban ezután szinte minden hónapban fedeztek fel veszélyes sebezhetőségeket, de legalább februárban az Android lenyomta az iOS-t - legalábbis ami a platformara elérhető alkalmazások számát illeti, hiszen a Play Áruházban 1.43 millió az iOS Store-ban pedig csak 1.21 millió alkalmazás volt ekkor megtalálható.

Nem később elbúcsúztunk a RapidShare-tól is, mely március 31-én zárta be kapuit. Márciusban kipróbálhattuk a YouTube újdonságát, a 360 fokban forgatható videókat, és a kameraváltás lehetőséget - majd szépen el is felejtettük azokat, mert nem túl sok videó jelent meg ilyen formában. Márciusban az Apple keresőjéről lehetett hallani, de úgy tűnik, ez is csak pletyka volt, mert azóta nem hallottunk róla. Később a SSL/TLS protokollban talált hiba miatt aggódhattunk adataink miatt a HTTPS-es oldalakon is. Ebben az évben háromszor is vége lett a Google+-nak - legalábbis ha a neten megjelent hírek igazak lettek volna. Először a Google photos leválasztásakor, majd a Hangouts leválasztásakor is. Március végén újra a Microsoftról szólt a legtöbb információ: Project Spartan képek, Windows 10 előzetesek jöttek. Már április volt, amikor a YouTube új lejátszója megjelent az első szerencsés felhasználóknak, és 3-4 hónapon keresztül folyamatosan jelent meg egyre több embernél, míg végül mindenkihez elért.


Április 1-éhez, a Microsoft Windows 10-es konferenciához érkeztünk. Surface 3 mellett új Windows 10 előzetes Project Spartan-nal, és egy csomó újdonsággal, viszont azt is megtudtuk, hogy a Windows RT vonal megszűnik. Április 4-én megjött a sokak által várt Windows 10 frissítés alkalmazás 7-es és 8.1-es rendszerekre - amit most már a legtöbb felhasználó inkább eltüntetne.

Megjelent a Linux 4.0, mely már a rendszermagban is tud frissítéseket telepíteni - újraindítás nélkül! Április vége, újra a Microsoft vezeti a híreket, ami nem csoda, hiszen Microsoft Build konferenciája 4.29-én volt megtartva: Project Spartan neve Edge lesz, a Windows 10 futtatni fogja az Android és iOS appokat, PC-re lehet majd kötni a Windows 10-es mobilokat, sőt most már biztosan tudhattuk, a Windows 10 folyamatos fejlesztés alatt fog állni megjelenése után is. Májusban a Google végre elismerte, hogy a Chrome csak úgy falja a RAM-okat, így megoldást keresnek a problémára - ami szerencsére teljesült is.

Május végén a Google lett a legnépszerűbb téma, és ennek is volt indoka, ekkor tartották ugyanis az I/O konferenciát: Android M, Android Watch, Android TV, Android Car, Android mindenen. Ezeken kívül az Android új felületi elemeket, animációkat, jobb jogosultság-kezelést is kapott. Júniusban a Skype hihetetlen hibáját tapasztalhattuk meg, mely a http:// karaktersortól teljesen összeomlott. Szintén júniustól a Steam visszafizeti a nekünk nem tetsző játékok árát, ha 14 napon belül kérjük ezt, és ha a játékkal nem játszottunk 2 óránál többet. Júliusban megcsodálhattuk a Windows 10-re tervezett Firefox látványterveit - és azóta csak várjuk a program megjelenését.

Nyár közepén a Windows XP végre nem a legnépszerűbb Windows lett, ezt a pozíciót a 7-es rendszer vette át, elindult a fizetős YouTube és a Messenger telefonszámmal is használhatóvá vált. Augusztus 11-én megszületett az Alphabet, így a Google egy nagyobb cég részévé vált. Az utolsó három hónap is mozgalmasan telt: Először az Apple majd a Google is kiadta Androidra a saját platformjára való váltást megkönnyítő alkalmazásokat - amiket nagyon gyorsan húztak le 1-2 csillagosra a Play áruházban az Android-rajongók. A Skype hihetetlen nyári hibája után a Chrome-ban nagyon hasonlót találtak, ez a program a http://a/%%30%30 linktől fagyott ki szinte teljesen.

Az Apple idei legnagyobb dobása az új eszközök voltak, az iPhone 6s, és az Apple-lel foglalkozó lapok kivételével szinte sehol nem sikerült ezen kívül címlapra jutnia. November új témája a reklámblokkolás volt: a német Bild magazin elkezdte kitiltani a blokkolóval érkező felhasználókat. Már nem is olyan régen, de még 2015-ben az AMD a Catalyst lecserélte a Crimson nevű programra, a Mozilla pedig leállított a a Firefox OS fejlesztését, de megjelent a 64-bit-es Windows-os Firefox. Programozás terén kaptunk PHP 7-et, új Visual Studio-t, illetve Windows 10-el és az új Androiddal egy csomó újdonságot kaptak a fejlesztők is, illetve az Adobe Flash neve Adobe Animate-ra változott, jelezve, hogy már nem a Flash végeredmény az elsődleges a programban.


Megünnepeltük a Photoshop 25., a Microsoft 40., a YouTube 10., az Excel 30., az uCoz 10. és Bill Gates 60. születésnapját is.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}