1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Windows
  4. Kétségbeesett Windows Phone tulajdonos

Kétségbeesett Windows Phone tulajdonos

Windows

Windows 10 Mobile, Windows 10 Mobile, Windows Mobile, na, még párszor. Hamarosan elérkezik az idő, hogy kiadja a Microsoft a végleges Windows 10 Mobile rendszert. Egyelőre semmi olyat nem tudunk mondani, ami biztos és megnyugtató lenne. Sok tech portál úgy írja körül a Windows 10 Mobile-t, mintha az megváltó rendszer lenne, pedig ez mind valójában nem így van.

Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy a következő telefonja Windows-os legyen, de a régi tulajoknak van mitől félniük, hisz 512MB ram alatt komoly korlátozásokra kell számítani.

Ez nem minden, hisz a régi snapdragon processzorok is áldozatul esnek, ráadásul a belső tárhely mérete sem elhanyagolható, mert lesz, aki kimarad, bár szerintünk ők jól járnak.

Belső tárhely probléma

Elsősorban, mint a fejlesztést láthatóan sok minden került az új rendszerbe, de ezzel együtt a rendszer mérete is nagyon megnőtt. A korábbi 1,5-1,75GB helyett már kell neki 2,5-3GB tárhely, tehát bőven a duplája.

Emiatt a 4GB belső tárhellyel rendelkező hardverek már biztosan nem fogják megkapni a frissítést.

Ráadásul fontos tudni, hogy a 8GB belső memóriával szerelt telefonoknál is érezhető lesz a tárhely csökkenése. Olyan 1GB-al kevesebb lesz.

Frissítés közben pedig 2-3GB hely fog kelleni nekünk, addig nem fogja elindítani a frissítést. Ha mégis, akkor előfordulhat, hogy nem tudja rendesen felülírni az alaprendszert és telepítés közben megáll. Ez nagy gond lehet, de talán a Windows Phone Recovery Tools-al javítható lesz.

Memória méret probléma

Mint sokan tudják, a Windows Phone 8.X rendszer lazán beéri 512MB rammal és ezzel is tökéletesen használható. Ennek viszont a Windows 10 Mobile rendszer keresztbe fog tenni. Számos korlátozást fog kapni. Nem lesz Continuum, nem lesz arcfelismeréssel történő feloldás, nem lesz folyamatos hardverfigyelés, nem lesz 20 másodperecenkénti folyamatellenőrzés. Ezek nagyobb értéket kapnak, ennek köszönhetően kevesebb memóriát fog igényelni. Tehát amennyire lehet, visszafogják.

512MB ram alatt ismert, hogy egy alkalmazás 185MB ramot ehet meg saját maga, de Windows 10 Mobile alatt, ilyen hardveren, ekkora memória mellett 120MB-ra csökkentették. Ez nagyon jelentős, hisz sokkal kevesebb appot leszünk képesek futtatni úgy, hogy azzal ne legyen komolyabb probléma, tehát zökkenőmentes legyen a futása.

Gyengébb Snapdragon processzorok

2013 alsó és középkategóriás telefonokba köztudottan Snapdragon 2xx processzor került. Ez szép és jó. Olcsó és viszonylag erős hardver árhoz képest. A Windows 10 Mobile alatt viszont több folyamat fog futni egy szálon, ennek köszönhetően nagyobb lesz a terhelés is. Ugye a Snapdragon 2xx egy magon 1 szálon képes kezelni a folyamatokat. Ezáltal, ha úgy vesszük, akkor közepesen processzorigényes játék már nem fog elfutni ilyen eszközökön. Ebbe bele is vehetjük azt, hogy lesznek olyan alkalmazások mely korábbi Windows Phone 8.1 Update rendszeren futottak rendesen, de Windows 10 Mobile-ra frissítés után instabil lesz. Ez nem rendszerhiba, hanem gyenge a processzor.

Nem bővíthető a telefonod? Így jártál koma!

Vannak Lumia telefonok, melyek fix belső memóriával rendelkeznek és nem bővíthető külső adathordozóval. Ők megszívták, hisz a Windows 10 Mobile számos ezzel kapcsolatos fejlesztést hoz. Használhatjuk a külső adattárolónkat rendes meghajtóként, ha csatlakoztatjuk a telefont a számítógéphez. Sajnos a belső tárhelyet mindenképp médiakezelővel tudjuk majd elérni.

Te nem kapsz Continuum-ot!

Korábban volt róla szó, hogy a Continuum-hoz 1GB lesz szükséges. Ezt a Microsoft a Windows 10 Mobile Preview build 10512 alatt már 2GB minimum memória igényre növelte. Gondolom volt oka, de ezzel csak 1-1 olyan készülék maradt, ami alatt jelenleg ez a lehetőség elérhető lesz.

Az akkud cumi, főleg ha nem cserélhető!

A Windows 10 Mobile komolyabb terhelésnek fogja kitenni a telefonod. Ezt legfőképp nem a processzor és memória fogja megérezni. Inkább az akkumulátor és annak üzemideje/élettartama. Érezhetően többször fog töltőre kerülni és ezáltal előbb tönkre megy az akkumulátor. Na, de Lumia 930 alatt mi a helyzet? Ott nincs csere lehetőség. Ezek mellett annak akkumulátor kapacitása 2430mah, ami nem mondható soknak.

A prémium telefonok szívnak a legjobban

Sajnos a Microsoft újra problémákat állít a felhasználók elé. A Lumia 930, 830, 1520 és 1020 alatt nem lesz értesítést jelző led engedélyezve. Hardver problémákra hivatkoznak. Sajnos nem úgy sikerült összerakniuk hardveresen a telefont, hogy ez megoldható legyen. Ezzel kapcsolatban MSDN fórumon jelzett vissza a Microsoft egyik fejlesztő mérnöke.

Szubjektív

Meglátjuk. Még nem lehet komolyabb véleményt mondani, amíg ki nem próbáltuk. De ezek a korlátozások sokaknak elveheti a kedvét a platformot, hiába ha eddig jól bevált.

Neked mi a véleményed róla?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix +877 .NetDEV, PHP Engineer, Designer.
9 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Csak azert regisztraltam, hogy elmondhassam, hogy az edig megjelent windows telefonok egyike sem fogja megkapni a continuumot ! A cikk iroja hatalmas tevedesben van, felrevezeti az olvasokat.
A continummnak specialis hardver kell. Jelenleg ilyen kesszulek meg nem letezik, mivel edig meg continuum sem volt. Tehat a continuum szempontjabol nem kell agodni hogy menyi ram van a telefonokban, mert lehetne akar 4 GB ram is, ugysem menne rajta.
2015.09.30 05:05
Az áprilisi konferencián Gabe Aul arról beszélt, hogy csak 1Gb ram szükséges a futtatáshoz, és ha jól megnézted mikor bemutatták lumia 1520-on, akkor te is láthattad, hogy régebbi eszköz is támogatja. Ehhez nem speciális, hanem erős hardver kell.
2015.09.30 05:40
Ám szerintem te a speciális eszközre gondolsz. Tehát Lumia telefonokra biztosan lesz egy kis hardver mellé, ami micro usbről átalakítja hdmi-re a csatlakozót aljzatot.
2015.09.30 06:10
Tevedsz. Olyan processzor kell amelyik 2 kijelzot egymastol fuggetlenul tud futtatni. Ezt az MS mar tobbszor is elmondta. Amikor legelore bejelentetek ezt a funkciot akkor is csak demot futattak a szinpadon, mert meg nekik sem volt olyan telefonjuk amelyik kepes lett volna ra. A twitter-en is el volt mondva (Gabriel Aul tobbszor is meg volt kerdezve), s a hivatalos bemutato videoban is meg van emlitve, hogy uj precesszor kell, tehat a continuum csak az uj premium kategorias telefonokban lesz elerheto. Az internet tele van ezzel az informacioval.
http://www.windowscentral.com/continuum-windows-10-phones-new-hardware-qualcomm
2015.10.01 02:30
Hmm. De akkor mit mutattak lumia 1520-on, lehet csalnak az emlékeim. Elvileg a mostani lumiák is tudnak többképernyőre vetíteni vagyis inkább saját képernyőt megjeleníteni. Lásd: Project screen
2015.10.01 07:02
"Emiatt a 4GB belső tárhellyel rendelkező hardverek már biztosan nem fogják megkapni a frissítést."

Dehogynem kapják meg, Microsoft már kiadta a minimális rendszerigényeket:
4 Gb-s telefonoknál minimum 4 Gb-s külső tárhely (SD-kártya) szükséges a Win 10-re való frissítéshez. Na meg utána kb. teljesen le lehet mondani a belső tárhelyről, így az alkalmazásoknak sem fog ártani az a 4 Gb-s SD kártya, sőt kevés is lesz.. :D


Continuum pedig egy PLUSZ SZOLGÁLTATÁS, már a bejelentésekor úgy volt, hogy csak a felső-kategóriás telefonok kapják meg. Szerintem eléggé egyértelmű okokból, Lumia 520-al pl. (ha egyáltalán elindulna) eléggé fagyna az egész...


"nem lesz arcfelismeréssel történő feloldás"
Ezt is már a bejelentéskor mondták: Ez nem a kevés memória miatt van, hanem mert speciális kamera szükséges hozzá.. A Windows 8 / 8.1-el érkezett telefonok közül az egyik sem lesz képes erre... Mint ahogy PC-n is csak azoknak megy, akiknek van ilyen speciális kamerájuk..


"A prémium telefonok szívnak a legjobban [...] nem lesz értesítést jelző led engedélyezve."
Ez tényleg nagy probléma... :D :P Főleg hogy Windows Phone alatt sem volt értesítő-led támogatás (vagyis WP 8.1.2-ben van elméletileg, de azt kb. az egyik telefon sem kapta meg). Illetve ezt még valamelyik későbbi frissítésben akár meg is oldhatják...


Ill. remélhetőleg a végleges Win. 10-ben megoldják az akumlátor-merülési problát is, ahogy eddig is tették, WP 8.1 előzetese is sokkal jobban edte az akumlátort, mint a végleges verzió.
2015.09.29 20:39
Continuumot ígérték 1gb ram alá is, már 2gb kell, nagyon nem mindegy. 1020 is felsőkategória és 1gb rammal szerelt, az nem fogja megkapni. Az sd kártyás felejtős, annó volt róla cikk winbeta-n, hogy a novemberbe megjelenő frissítésnél ilyenre nem lesz lehetőség. Elvileg majd március körül, de az is csak talán.
2015.09.29 21:41
530-ba 4Gb ram van, de Windows Insider támogatási lapján rajta wan mint támogatott eszköz, tehát már most megy a frissítés (nincs 530-am, így kipróbálni nem tudom).

Continuumot meg úgy ígértek először hogy speciális hadverra van szükség hozzá, második hivatalos információ pedig a nemrégiben Megjelent hadverigenyt tartalmazó leírás, ahol 2 Gb-t írjak. Hogy egyszer valamelyik weboldal lehozta hogy 1 Gb-től menni fog, az nem jelent semmit. Microsoft es Windows blogon megjelenő információkat kell figyelni, minden Más Csak pletyka...
2015.09.29 22:13
Blog.windows.com -on volt kérlekszépen. Pletykáknak nem hiszek.
2015.09.29 22:17