Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Kétségbeesett Windows Phone tulajdonos

Windows 10 Mobile, Windows 10 Mobile, Windows Mobile, na, még párszor. Hamarosan elérkezik az idő, hogy kiadja a Microsoft a végleges Windows 10 Mobile rendszert. Egyelőre semmi olyat nem tudunk mondani, ami biztos és megnyugtató lenne. Sok tech portál úgy írja körül a Windows 10 Mobile-t, mintha az megváltó rendszer lenne, pedig ez mind valójában nem így van.

Nem akarok senkit lebeszélni arról, hogy a következő telefonja Windows-os legyen, de a régi tulajoknak van mitől félniük, hisz 512MB ram alatt komoly korlátozásokra kell számítani.

Ez nem minden, hisz a régi snapdragon processzorok is áldozatul esnek, ráadásul a belső tárhely mérete sem elhanyagolható, mert lesz, aki kimarad, bár szerintünk ők jól járnak.

Belső tárhely probléma

Elsősorban, mint a fejlesztést láthatóan sok minden került az új rendszerbe, de ezzel együtt a rendszer mérete is nagyon megnőtt. A korábbi 1,5-1,75GB helyett már kell neki 2,5-3GB tárhely, tehát bőven a duplája.

Emiatt a 4GB belső tárhellyel rendelkező hardverek már biztosan nem fogják megkapni a frissítést.

Ráadásul fontos tudni, hogy a 8GB belső memóriával szerelt telefonoknál is érezhető lesz a tárhely csökkenése. Olyan 1GB-al kevesebb lesz.

Frissítés közben pedig 2-3GB hely fog kelleni nekünk, addig nem fogja elindítani a frissítést. Ha mégis, akkor előfordulhat, hogy nem tudja rendesen felülírni az alaprendszert és telepítés közben megáll. Ez nagy gond lehet, de talán a Windows Phone Recovery Tools-al javítható lesz.

Memória méret probléma

Mint sokan tudják, a Windows Phone 8.X rendszer lazán beéri 512MB rammal és ezzel is tökéletesen használható. Ennek viszont a Windows 10 Mobile rendszer keresztbe fog tenni. Számos korlátozást fog kapni. Nem lesz Continuum, nem lesz arcfelismeréssel történő feloldás, nem lesz folyamatos hardverfigyelés, nem lesz 20 másodperecenkénti folyamatellenőrzés. Ezek nagyobb értéket kapnak, ennek köszönhetően kevesebb memóriát fog igényelni. Tehát amennyire lehet, visszafogják.

512MB ram alatt ismert, hogy egy alkalmazás 185MB ramot ehet meg saját maga, de Windows 10 Mobile alatt, ilyen hardveren, ekkora memória mellett 120MB-ra csökkentették. Ez nagyon jelentős, hisz sokkal kevesebb appot leszünk képesek futtatni úgy, hogy azzal ne legyen komolyabb probléma, tehát zökkenőmentes legyen a futása.

Gyengébb Snapdragon processzorok

2013 alsó és középkategóriás telefonokba köztudottan Snapdragon 2xx processzor került. Ez szép és jó. Olcsó és viszonylag erős hardver árhoz képest. A Windows 10 Mobile alatt viszont több folyamat fog futni egy szálon, ennek köszönhetően nagyobb lesz a terhelés is. Ugye a Snapdragon 2xx egy magon 1 szálon képes kezelni a folyamatokat. Ezáltal, ha úgy vesszük, akkor közepesen processzorigényes játék már nem fog elfutni ilyen eszközökön. Ebbe bele is vehetjük azt, hogy lesznek olyan alkalmazások mely korábbi Windows Phone 8.1 Update rendszeren futottak rendesen, de Windows 10 Mobile-ra frissítés után instabil lesz. Ez nem rendszerhiba, hanem gyenge a processzor.

Nem bővíthető a telefonod? Így jártál koma!

Vannak Lumia telefonok, melyek fix belső memóriával rendelkeznek és nem bővíthető külső adathordozóval. Ők megszívták, hisz a Windows 10 Mobile számos ezzel kapcsolatos fejlesztést hoz. Használhatjuk a külső adattárolónkat rendes meghajtóként, ha csatlakoztatjuk a telefont a számítógéphez. Sajnos a belső tárhelyet mindenképp médiakezelővel tudjuk majd elérni.

Te nem kapsz Continuum-ot!

Korábban volt róla szó, hogy a Continuum-hoz 1GB lesz szükséges. Ezt a Microsoft a Windows 10 Mobile Preview build 10512 alatt már 2GB minimum memória igényre növelte. Gondolom volt oka, de ezzel csak 1-1 olyan készülék maradt, ami alatt jelenleg ez a lehetőség elérhető lesz.

Az akkud cumi, főleg ha nem cserélhető!

A Windows 10 Mobile komolyabb terhelésnek fogja kitenni a telefonod. Ezt legfőképp nem a processzor és memória fogja megérezni. Inkább az akkumulátor és annak üzemideje/élettartama. Érezhetően többször fog töltőre kerülni és ezáltal előbb tönkre megy az akkumulátor. Na, de Lumia 930 alatt mi a helyzet? Ott nincs csere lehetőség. Ezek mellett annak akkumulátor kapacitása 2430mah, ami nem mondható soknak.

A prémium telefonok szívnak a legjobban

Sajnos a Microsoft újra problémákat állít a felhasználók elé. A Lumia 930, 830, 1520 és 1020 alatt nem lesz értesítést jelző led engedélyezve. Hardver problémákra hivatkoznak. Sajnos nem úgy sikerült összerakniuk hardveresen a telefont, hogy ez megoldható legyen. Ezzel kapcsolatban MSDN fórumon jelzett vissza a Microsoft egyik fejlesztő mérnöke.

Szubjektív

Meglátjuk. Még nem lehet komolyabb véleményt mondani, amíg ki nem próbáltuk. De ezek a korlátozások sokaknak elveheti a kedvét a platformot, hiába ha eddig jól bevált.

Neked mi a véleményed róla?

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}