Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Ingyen lesz a Windows 10, de kinek?

Az elmúlt napokban nagy hírt kevert ez a téma, viszont mi inkább vártunk és jól tettük. Sajnos a magyar szaksajtónak eléggé rosszul jött át a dolog. Igazából nem értelmeztek félre semmit, de túlságosan hamar reagáltak és firkálták meg az „ingyen windows 10”-ről szóló hírt.

A gond annyi, hogy ennek négy felvonása volt. Egyszer ingyenes lett, majd mégsem és újra, végezetül megtudtuk, hogy valóban mi a helyzet.

Tisztázzuk a helyzetet. Kinek jár a Windows 10 RTM ingyen:

  • Windows 7 és 8 OEM vagy RETAIL kulccsal rendelkezőknek
  • Windows Insider tagoknak

Az utóbbi viszont annyi megkötést kapott, hogy továbbra is insider tagnak kell maradni, tehát érkezni fognak továbbra is egy vagy két havi rendszerességgel előzetes frissítések és ezeket kötelező lesz telepíteni. Ekkor ingyenes, azaz aktivált marad a rendszer. Viszont, ha kilépünk az insider tagságból vagy éppen átváltunk lokális felhasználóra, akkor elveszik ez a lehetőség és deaktiválódik a rendszer.

Windows Insider csatlakozás

Ha szeretnénk ingyen hozzájutni Windows 10 végleges verziójához, de elfogadjuk azt a megkötést, hogy tesztelők maradunk, akkor a következőket kell csinálni:

  • 1. Lépés: Be kell jelentkezni a Windows Insider oldalon és el kell fogadni a feltételeket.
  • 2. Lépés: Telepíteni kell egy előzetes verziót.
  • 3. Lépés: Telepítés közben vagy követően, be kell jelentkezni a Microsoft fiókunkkal, amivel a Windows Insider programhoz csatlakoztunk.

Figyelem! Előfordulhat, hogy lokális felhasználóról Microsoft fiókra válta a rendszer újraindítást igényel, így csak ezek után lesz aktivált a rendszer.

Kicsit beszéljünk a félreértésekről

A Microsoftnál pár napig nagy fejetlenség történt, hisz mindenki mást mondott.

Első felvonás (2015.06.19)

A WinBeta egyik szerkesztője választ kapott twitteren Gabe Aul-tól, melyben az áll:

„Ha telepítetted a Windows 10 Build 10130-at és csatlakoztál a Windows Insider programhoz, akkor jogosult vagy RTM verzióra frissíteni, mely aktivált marad.”

Ezt szépen felkapta a szaksajtó.

Második felvonás (2015.06.21)

Az ingyenes Windows után, máris jöttek a „Mégsem lesz ingyen” cikkek, mivel a Microsoft blogbejegyzésben megváltoztatott pár mondatot, melyből azt lehetett kivenni, hogy a Windows 10 mégsem lesz ingyen a tesztelőknek. Ami valószínűleg minden Insider tagot mélyen érinthetett.

Tom Warren sem értette, hogy ilyenkor mi a mókus van, hisz előtte levő napokban többször is megkérdezték ingyen lesz-e és a válasz minden esetben igen volt.

Ezt is felkapta a média, viszont körülbelül itt megállt a folytatás, tovább nem folytatták, pedig a végén ingyenes lett mégis.

Harmadik felvonás (2015.06.21) – még aznap

Zac Bowden a WinBeta szerzője többszöri alkalommal kérdezte meg Gabe Ault és Joe Belfiore-t, hogy mégsem lesz aktivált a rendszer vagy éppenséggel most mi a helyzet. Joe a kérdésekre nem adott választ, viszont ez nem is csoda, mivel ő a mobilos üzletág fejlesztésével foglalkozik.

Gabe Aul viszont adott neki, mégpedig: Ha csatlakozott a Windows Insiderekhez, akkor ingyen jár neki a rendszer.

Végkifejlet, negyedik felvonás (2015.06.22)

A Microsoft blogbejegyzésében is lezárta ezt a témát és tisztázott mindent. Amit fentebb leírtunk ahhoz kell igazodnunk és ingyen juthatunk hozzá a Windows 10 adott verziójához. Legyen az Home vagy Pro.

Reméljük, ti nem keveredtetek meg ebben! :)

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}