Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Közel a cél: Windows 10 Mobile build 10136

Hát igen végre eljött a pillanat, hogy azt mondjam: közel van a végleges Windows 10 Mobile megjelenése is. Azért annyira ne szaladjunk előre, mert még rengeteg bug van a tegnap este megjelent előzetesben is, de már nagyon érezhető a build 10080-hoz képest, hogy stabilabb. Ha lehetne, első dolgom lenne szólni Redmondban, hogy optimizálják jobban 512 MB Ram alá a rendszert, de még így is tűrhető a sebesség, talán végleges verzióban még gördülékenyebb lesz.

Nézzük végig, hogy érdemes-e nekiállni a frissítésnek.

Ugye fontos, hogy minden szempontot megnézzük, tehát például milyen komolyabb és kisebb bugok, hibák lépnek fel a rendszerben és, hogy ez a használatunktól függően mennyire befolyásolja a mindennapjainkat. Mert ugye egy előzetes rendszernél számos hiba előfordulhat, legyen az random újraindulás, nem nyílnak meg adott applikációk, akár többször is, lassabban jelennek meg az értesítő üzenetek és még számos egyéb hiba, ami zavarhatna.

A build 10136-ban csak egy komolyabb hiba van

Ez viszont csak frissítést követően jelentkezik. Akkor mikor végez a frissítéssel, újraindul a telefon, majd megjelenik a zárképernyő. Nos, ekkor még nem találunk rajta sem órát, sem dátumot, egy nagy üres zárképernyőnk lesz, de nehogy pánikoljunk és kivegyük az akksit, mert akkor végzetes hibát fogunk elkövetni, mivel megsérül a belső flash memória, így valószínűleg már nem fog elindulni telefonunk, természetesen ez rosszabb esetben. Jobb esetben Windows Phone Recovery Tools segítségével vissza lehet állítani Windows Phone 8.1 –re a rendszert, anélkül, hogy jelenleg felbootolna a rendszer a telefonon.

Újdonságok

Rengeteg felületi javítás és újdonság: Észrevehető már első indításkor is számos változás, mint például zárképernyőnél a jelszómegadás teljesen átlátszó és beleolvad a zárképernyő hátterébe. Megújultak az animációk. Új betűtípusokat használ a rendszer egy-egy helyen. Az ikonelrendezések is változtak valamennyit, de ennyinél még nem állt meg a fejlesztés hisz, hamarosan a következő build-ben még számos új animáció és finomítások lesznek láthatóak.

Cortana: Bár minket, Magyarokat különösebben nem érint, hisz az első pár hónapban vagy évben úgysem fog megokosodni annyira a Cortana, hogy tudjon magyarul is, no de sebaj, legyen szó erről is, mert ha egyszer érteni fog minket is, akkor jó tudni, honnan indult és mivé alakult. A Microsoft meghallgatta a visszajelzéseket és elhelyezett a Cortana applikáción felül egy hamburger menüt. Bár még nincs semmiféle gesztusérzékeny funkció, amivel elő lehetne csalogatni baloldalról azt a menüt, viszont érezhető, hogy alakul a fejlesztés és ez a swipe féle funkció is belekerül. Sötét témát megkapta az alkalmazás, ráadásul képes értesíteni jegyzett időpontokat, időjárást és egyéb dolgokat, tehát mikor érdemes nyaralni, esetleg inkább maradjunk otthon, mert komolyabb eső lesz.

Fotó és fényképezés: A fotók alkalmazás rengeteg helyen változott. Ismeri a világos témát, emellett lehet időrendbe rendezni, akár naponként, akár hónaponként is. Könnyedén lehet ugrálni a hónapok és napok között is, tehát könnyedén megtaláljunk fényképeinket. A gyorsítótárazás is javult. A Windows 10 kamera alkalmazás számos téren javult. Átlátszóak lettek a menük, teljes mértékben, így beállítás közben láthatjuk, hogy az adott változtatás mennyire hatott a szenzoron, illetve jobban tud fókuszálni adott tárgyakra és az arcfelismerés funkció is javult.

Egykezes használat: Ugye Lumiák közül is van számos 5 colos és akár 6 colos készülék is. Ezeket egy kézben fogni sem a legegyszerűbb, viszont a Windows Phone 8.1 rendszeren belül olyan elrendezés volt, hogy egy kézzel is szépen lehetett kezelni a rendszer minden porcikáját. Nos, a Microsoft sem felejtette ezt el és tud róla, hogy még nem valami egyszerű egy kézzel 5-6” között kezelni a windows 10 mobile rendszert. A fejlesztés elég komolyra sikeredett, hisz ha hosszan nyomjuk a start gombot, akkor lejönnek a fentebb levő eszközök, ikonok, így egyszerűsítve a dolgunkat.

Javítások

 • Az MMS fogadási hibák javítva lettek.
 • A zárolási képernyő nem működött mindig megfelelően, ez javítva lett.
 • Értesítési központ kinyitás-összezárás animáció hiba javítva lett.
 • A kapcsolatok alkalmazásnál túl kicsik voltak a betűk és néhol egybefolytak a szövegek, ez orvosolva lett visszajelzések szerint.
 • A gyors Wi-Fi csatlakozási hibák javítva lettek, emellett bekerült az új beállítások felület alá a kapcsolódás, beállítás és listázás is.
 • A start képernyő háttérbeállítás és méretezés, lecsípés már rendesen működik.
 • A zárolási képernyőre fel lehet venni az Outlook Mail és naptár értesítéseket, hiba nélkül megy jelenleg
 • Vissza gomb nyomva tartása után a kurzor néha eltűnt, ha volt csatlakoztatva bluetooth-n keresztül egér, ez is javítva lett.

Előforduló hibák

 • A frissítés után előfordulhat, hogy a kezdőképernyőn és az alkalmazás listában duplikált ikonok lehetnek
 • Ha megadtuk a pin kódot és mégsem engedne be a telefon, akkor nyomjuk meg a segélyhívást, majd menjünk vissza a pin kód megadásra és próbáljuk meg újra megadni a pin kódot.
 • Nem kizárt, hogy frissítés után a Skype alkalmazás nem fog működni. Megoldás az, hogy eltávolítjuk, majd újra feltelepítjük a skype-ot.
 • Előfordulhat, hogy nem az előző nyelven fogad minket a telefon, ekkor menjünk a beállításokba és a Time & Language-t válasszuk. Itt Language (nyelv), majd Add language (nyelv hozzáadása) gombbal tudjuk hozzáadni a saját nyelvezetünket, természetesen: Magyar.
 • Mikori ez a frissítés, build
 • A Microsoft magyar idő szerint tegnap este 7 óra körül publikálta a frissítést, viszont a Windows Store alkalmazásban levő információk szerint 2015.05.29 –én került debugolás alá a rendszer.

Hogyan tudok frissíteni

A feladat szokásos módon zajlik, ahogy az eddigi mobilos előzeteseknél megszokhattuk. Kell nekünk a Windows Insider applikáció. Miután leszedtük futtassuk és válasszuk ki a „Fast” azaz, gyors frissítési gyűrűt (ciklust). Ezt követően a telefon újraindul, és máris mehetünk a beállítások – telefonfrissítés menüpont alá. Itt keressünk frissítés és a találat után menjünk a letöltésre. Letöltés és előkészítés befejezése után máris telepíthetjük a rendszert.

Vannak, akik kimaradnak a frissítés alól

Akik Windows 10 Mobile build 10080 rendszerrel rendelkeznek, egyelőre ők nem fogják megkapni a frissítést, mivel a Windows frissítő rendszerében hiba van, így ha beengednék a frissítést valószínűleg telepítésnél valami rosszul sülhet el, így elszállhat a Flash.

A másik csapat, akik nem kapják meg: Lumia 930, 830, 1520

Mit kell tenni frissítés előtt

Érdemes biztonsági mentést készíteni képeinkről, zenéinkről, videóinkról vagy üzeneteinkről, mivel nem kizárt, hogy telepítés közben nem sérülnek meg esetlegesen vagy telepítést követően valamilyen oknál fogva törlődnek, akár memóriakártyáról is.

Meddig tart a telepítés

Hát komolyan az eddigi leghosszabb telepítésen vagyok túl. Igazából munkálkodtam otthon, takarítottam, rendbe szedtem a dolgokat, addig a telefon szépen lefrissített, de még azért várnom is kellett. Ez olyan 1-2 óra alatt zajlott le.

Szubjektív

Elgondolkoztató. Még annyira nem érzem, hogy ezen build a Windows Phone 8.1 Update-nél stabilabb lenne, pedig hamarosan itt lesz a Szeptember, amikor is ki kell adniuk eme Windows 10 Mobile terméket. Még adunk egy kis időt a Microsoft-nak. Ami szúrja a szemem, az a nagyon optimizálatlan áruház, ami egyelőre egy vicc kategória, mivel hasonlóan az androidoshoz, natív alkalmazásként működik. Annyival jobb, mint a beépített, hogy ehhez a Microsoft későbbiekben is képes lesz frissítéseket kiadni és nem kell ehhez egy teljes rendszerfrissítést elvégezni.

Az Outlook Mail és Calendar applikációk nagyon, de nagyon javultak a korábbi előzeteshez képest és most már akár nevezhetnénk eme kettő appot véglegesnek is, annyira bejövősek. Kényelmi funkciók is tökéletesen működnek és szép, csinos alkalmazás lett.

Amiben reménykedek az, hogy a régebbi kódokat távolítsák el, tehát régi beállításnak egy nyoma se legyen és spóroljanak a tárhellyel is, mert sok telefonnál a belső tárhely is lényeg, bár lumia eszközök szinte mind bővíthetőek, amelyek nem azok rendelkeznek legalább 32gb belső memóriával.

Az új animációk nagyon szépek, egészen addig, amíg nem melegszik tőle a telefon, mert igen ám, Lumia 520-on képes csak a natúr animációktól melegedni a telefon, ha sokat lapozgatunk, nyitogatjuk a beállítások appot, vagy kihelyezünk csempéket. Mondjuk a Microsoft megemlítette, hogy 512MB Ram alatt korlátozásokra lehet számítani, azért remélem, nem lesznek komolyak ezek a megvonások.

Ami talán még mindig hiányzik az a Microsoft Edge (Spartan) böngészőjének az a lehetősége, hogy a címsort alulra lehessen helyezni, mivel az nagyon leegyszerűsíteni a mindennapi feladataimat, böngészést, mert így nem a legbarátiabb megoldás, hogy fel kell nyúlni minden url megváltoztatása esetén vagy esetleges kereséskor.

Összességében még alakul, finomul a rendszer és már látható a fény az alagút végén.

Videó

Képek

Linkek

Windows Blog

Neowin

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}