Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Nézzünk a Boxy2 mögé

Mindig is érdekelt, hogy egyes programok, weboldalak mögött mi áll - és most lehetőséget is kaptam, hogy egy kicsit megismerjek egy másik weboldalt - nem csak felhasználói szemszögből. Tigyi Jánossal, a Boxy2 alapítójával és fejlesztőjével beszélgettünk.

Nem lehet egy ilyen leírást máshonnan kezdeni, mint egy rövid időutazással, így ismerkedjünk meg a Boxy2 történetével!

A boxy alapötlete még 2013 elején született meg. Alapvetően saját magam részére szerettem volna egy egyszerű kis programot csinálni, aminek segítségével megtudom osztani dokumentumaimat azokkal, akikkel együtt dolgozok. Nagyon sok PSD, vagy videó fájlt kellett abban az időben eljuttatnom másokhoz, amit már sima e-mailban nem lehet. Nagyon olyan szolgáltatót sem találtam, amely elnyerte a tetszésemet, így nekiláttam a munkának. Az első változat nem sok mindent tudott, illetve a design sem volt valami szép. Később úgy gondoltam, hogy talán másokkal is megoszthatom, illetve érdemes lehet még fejleszteni rajta. Így is lett, sőt elég nagy sikere is lett az oldalnak. Rövid időn belül már napi 1500-2500 látogató érkezett naponta az oldalra. Sajnos nem volt hozzá megfelelő hátterem, hogy akkor végigvigyem a projectet, most viszont úgy érzem, hogy sikerült megtalálni azokat a partnereket, akikkel sikerülhet kiépíteni egy stabil, megbízható szolgáltatást amit fent is tudunk tartani. A boxy2 lényegében a régi boxy újraindítása, annyi különbséggel, hogy most nem egyedül csinálom.

Én voltam az első és egyben az ötletgazda is. Azonban már az első próbálkozásnál is láttam, hogy egyedül nagyon nehéz egy ilyen projectet befuttatni, fenntartani, így elkezdtem keresgélni partnereket. Nagyon sok megbízhatatlan emberrel találkoztam közben és rengeteg időm rá is ment erre. Valamikor 4-5 hónappal az indulás után egy fórumon találtam rá az egyik csapattagra. Akkor még mint befektető szált be némi összeggel, illetve a munkájával. A boxy megszűnése után sokáig nem találkoztunk, vagy beszélgettünk. Néhány hónappal ezelőtt vettük fel egymással újra a kapcsolatot és elhatároztuk, hogy újrakezdjük. A harmadik csapattag pedig a főnököm lett. Sokat beszéltem neki a régi boxy-ról és úgy néz ki, hogy ő is lát benne fantáziát. A jelenlegi főnökömet is körülbelül fél éve ismerem... 

A Boxy2 mögött jelenleg (bármennyire is kevésnek tűnik,) 3 ember áll, akik a szolgáltatást szabadidejükben fejlesztik, csinosítgatják - szép eredménnyel, már most, másfél hónappal a Boxy2 indítása után havi 15 000 egyedi felhasználójuk van. Nem csak Magyarországon akarnak népszerű szolgáltatóvá válni, mint látható a weboldal több nyelven is elérhető, és bár jelenleg csak 2 fájl-szerverük van - ebből 1 Magyarországon - de a hosszútávú cél, hogy a legközelebbi szerverről tudják kiszolgálni a felhasználókat, amint elérhető lesz legalább 10-15 szerver, különböző helyeken. Természetesen nem csak a szerverek számát akarják megnövelni, tervezik a torrent klienssel való fájl le és feltöltést, úgy hogy közben nem céljuk az internetes kalózkodás erősítése.

hiszem, hogy anélkül a réteg nélkül is fennmaradhat egy fájlmegosztó weboldal.

Fejlesztők számára is készülnek néhány hasznos újítással, ilyen a weboldalakra beépíthető feltöltő és a nem aktív fájlok tömeges ellenőrzése.
A távolabbi tervekkel kapcsolatban az FTP-vel való fájl fel és letöltés, más felhasználókkal való privát fájl-megosztás és az Online fájl-szerkesztés lehetősége is felmerült, de hogy ezeket az újításokat mikor tudják majd a felhasználók kipróbálni, arra nem kaptunk konkrét választ, jelenleg véges a kapacitásuk.

Visszatérve az oldal jelenéhez, nem tartják riasztónak a vendégeket érintő 1 perces várakozást a letöltés előtt, hiszen ezzel szeretnék ösztönözni a látogatókat, hogy olvassák el a táblázatot, ami leírja, hogy mit kaphatnak a letöltők akár egyetlen, egyszerű regisztráció után. Nem félnek attól, hogy nekik is, mint több, nagyobb fájlmegosztó oldalnak be kell zárnia, hiszen van igény az ilyen fájlmegosztó weboldalakra is. Általában azért zárnak be a fájlmegosztó oldalak, mert vagy nincs megfelelő költségvetés az üzemeltetésére, vagy pedig nem nagyon törődnek a törvények betartásával, bíznak benne, hogy idővel megtérül majd a szolgáltatásba fektetett munka.

Aki pedig még mindig nem kapott választ minden kérdésére az oldallal kapcsolatban, azoknak egy kis "kérdezz-felelek":

Mennyire biztonságos a boxy2?
Törekszünk rá, hogy minél biztonságosabb legyen a rendszer, szerencsére még nem találkoztunk befoltozatlan biztonsági hibával.

Készülnek-e biztonsági mentések a fájljainkról?
A prémium előfizetők fájljairól készülnek biztonsági mentések.

Miért éri meg itt prémium fiókot venni a nagy szolgáltatók helyett, melyeknél néhány akár végtelen tárhelyet is ad?
Nem hiszek a korlátlan tárhelyekben. Egyszer beszélgettem egy webhosting üzemeltetőjével és csak annyit mondott erre, hogy semmi más nincs az egész mögött, csak marketing. Az apróbetűs részben minden esetben külön definíciója van a korlátlan szónak.

Mekkora szerver-kapacitás áll rendelkezésre?
A pontos technikai információkat sajnos nem árulhatom el, viszont biztosíthatok mindenkit, hogy nagyon sok felhasználót kitud szolgálni a fájlmegosztó rendszerünk egyidőben.

Fejlesztéskor mit vesztek előnybe: felhasználót vagy majd a befolyó összeget, esetleg mindkettőt?
Ha jó marketinget akarok magunknak csinálni, akkor azt mondom, hogy a felhasználót, de természetesen a befolyó összeg is fontos. Bevétel nélkül nem lehet fejleszteni, vagy üzemeltetni a szolgáltatást. Felhasználó nélkül pedig nincs bevétel. Próbáljuk megtalálni az arany középutat.

 


Most, hogy megismertük a Boxy2 hátterét, nézzük meg egy kicsit felhasználói szemszögből is az oldalt. Felhasználóként az oldal meggyőzően hat: Szép megjelenés, egyszerű kezelhetőség. Stabilitásban is már meggyőzött az oldal, mire fájlfeltöltési hibát kaptam, de ez betudható a kezdeti nehézségnek. Fontos megjegyezni, hogy ezt a hibát azóta nem tapasztaltam. Weboldal használata közben néha a Windows 8 ugrott be, a fájlok listázására fenntartott rész, többi oldaltól elütő stílusa miatt. Ezeken kívül más érdekességet nem tudnák felhozni, az oldal jelenlegi funkcióit már egy cikkben összeszedtük, így felesleges lenne újra leírni ezeket. Én mindenkinek javaslom, hogy tegyen egy próbát a Boxy2-vel ha éppen nem tudja, hol osszon meg egy fájlt, hiszen bár több ilyen oldalon megtehetné, de a letöltés ugyanolyan gyors mint a legtöbb megosztónál, illetve videó-megtekintési része szerintem még ki is emelkedik, hiszen minden platformon megtekinthetőek a fájlok a HTML5-nek köszönhetően, a szerver gyorsasága miatt pedig nem akadozik a lejátszás.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}