Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Tényleg elég durván megújul a Windows 10 for Mobile

A mai nap előkerült egy videó, mely a Windows 10 for Mobile Build 12544 újdonságait mutatja be. Bár igazából körülbelül ezekre számíthattunk mégis vannak bent érdekes dolgok, melyről említést kell tennem, mindenképpen.

A videóban láthatjuk, hogy a beállítások számos új funkciót kapott, leginkább a felületi beállításoknál. Például most már beállítható a csempék átlátszóságának mértéke, illetve az is, hogy a beállított kép hol helyezkedjen el. Csempék mögött, vagy közvetlen a csempéken. A színválaszték is láthatóan kibővült.

A Spartan is ráncfelvarráson esett át, mivel az alsó menü teljesen megújult. Most már nem takar el körülbelül 15-20%-ot a képernyőből, ha nem aktív, illetve megkapta nagy ikonként a „Fülek”, „Megosztás” gombot. Ahogy láthatjuk, a kedvencek ikon végre elhelyezkedik a címsorban.

A Lumia Camera alkalmazásról is láthatunk valamit, de csak annyit, hogy gyorsabban indul, mint eddig.

Az áruház viszont elég látványosan megújul és teljesen hasonlítani fog a Windows 10 előzeteseknél megszokott áruház bétára. Már itt is látható a Google által hegesztett hamburger menü „utánzata”, mely nagyobb képernyőknél lehet gond, ha nem lesz gesztusérzékeny (tehát balról behúzom az újjam és megjelenik a menü). Ami nagyon tetszetős lehet, hogy itt is aktív lesz a témabeállítás (Világos, sötét) és valószínűleg ebből adódóan a fejlesztőknek is elérhető lesz az, hogy alkalmazáson belül le tudják kérni, hogy jelen pillanatban éppen milyen téma van beállítva. Ennek köszönhetően valószínűleg nem kell minden alkalmazásban átállítani a témát.

A felhasználók, azaz jómagam is egy ideig azt hittem vége az Office fejlesztésének mobilon, de ahogy láthatjuk a videóban, ez közel sincs így. Elég komoly változás történt az Office-on, pontosabban videóban csak a Word Preview-t láthatjuk. Ezek áruházból lesznek telepíthetőek ingyenesen. Első körben Word, Excel, PowerPoint és valószínűleg szépen lassan portolják az Office csomagból megszokott alkalmazásokat, például az Access-t.

Szubjektív

Az irány látható. Valamelyest próbálnak alkalmazkodni a trendekhez, viszont szerintem az a hamburger menü kerülhetett volna kényelmesen alulra is, így nagyképernyős telefonokon is kényelmesen elérhető lenne, ahogy azt a Windows Phone felületétől megszokhattuk. Mondjuk a Microsoft-nak még van ideje ezeket a lehetőségeket beleszerelni, így még reménykedek, hátha.

Mondjuk, ahogy fentebb említettem, annyi is elég lenne, ha „ujj-gesztusérzékeny” lenne a menü, már haladást jelente. Annyit bánok, hogy egyre jobban hasonlít az Android riválishoz a Windows Phone 10 felülete, pedig pont azért volt jó a Windows Phone, mert közel sem hasonlított a kényelmetlen Android felületéhez.

Annyiból viszont jár a plusz pont, hogy az áruház is frissíthető lesz valószínűleg, így képesek lesznek bármikor átalakítást végezni, ha a felhasználok többségének tetszését nem nagyon nyerné el.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}