Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

[Teszt] Allview WI7 – Windows 8.1 táblagép olcsón

Már sokkal korábban terveztem megírni eme tesztet, hisz az eddigi legolcsóbb Windows 8.1-es táblagépet szerettem volna 2015 januárjában bemutatni nektek. Erre most került sor, de nem is baj, mivel a hardver még mindig helytáll és ez idő alatt megtapasztaltam mindent a készülékről.

Bevezető

2014 december 20-at írunk, amikor is először megláttam az AllView WI7 táblagépet az Edigital kínálatában. Elég sokat gondolkoztam, több napot is, hogy érdemes-e 26 ezerért táblagépet vennem, amihez jár 1 éves Office 365 prémium előfizetés 1000GB (1TB) OneDrive tárhellyel és 2 év teljes körű garanciával a táblagépre. Hol lehet a hátulütő, miért ilyen olcsó?

Amikor végre leesett, hogy az Office 365 1 éves előfizetés már maga 24.000 forintnak felel meg, megadtam magam, és megrendeltem a készüléket. A szállítás 1,5-2 nap alatt megtörtént a megrendelést követően.

Kicsit féltem, mivel ilyen kicsi (legalábbis Windows Desktop-hoz) hardver miket művelhet a készüléken komolyabb megterhelés alatt. De mindez kiderül a folytatásból.

Az AllView

Az AllView egy Román készülékgyártó (telefon, táblagép) cég. Gondolnánk, úgyis Kínában gyártanak csak ilyen készülékeket és alkatrészeket hozzá, akkor rosszul gondoljuk, hisz EU országokban és Taiwan is gyártanak hozzá alkatrészeket és komplett készülékek szerelése is ezen országokban, régiókban is történik.

Az AllView WI7 jelenlegi ára: 32.900 Forint az Edigital és EMAG webáruházakban.

Doboz, Tartozékok, Külső

A csomagolás szép egységes (Windows-os) színekkel ellátott kartondoboz. Viszonylag mutatós. Tapintásra elég finom. A doboz elején megtalálható az Office 365 egy éves előfizetés matrica, melyről még kapunk néhány információt, viszont a Tablet típusa és egyéb jellemzők a hátoldalon található meg. A dobozról annyit tudunk kiszűrni, hogy közepesen jó készüléket foghatunk a kezünkben.

A csomag kibontása után láthatjuk az áru teljes tartalmát, mégpedig:

 • Táblagép
 • USB-kábel
 • Töltőfej
 • Leírás, kis kézikönyv
 • Garancia papír

Ettől a kiegészítő mennyiségtől nem fogunk hasra esni az egyszer már biztos, de a táblagép használatba vétele még hátra van.

Kézbe vesszük a készüléket és érezhetően elég jó fogása van, kényelmes, nem csúszkál a hátoldala. Érezzük, hogy viszonylag jó anyagból készült, tehát nem látszik rajta, hogy olcsó készülék lenne. Hozzá teszem, nem kattog sehol, nem ropog, tehát minden porcikája a helyére van illesztve. A prémium látszatot próbálja kelteni, pedig az ár nem prémium kategóriát sugall.

A kijelzőn található egy védőfólia, ami egy plusz pontot jelent. A táblagép mérete 194mm x 107mm x 9.7mm, súlya pedig 394g. Ezeken az adatokon látszik, hogy kényelmes és ideális készülékkel van dolgunk, hisz nem egy nehéz a vas, ráadásul állítva akár egy kézzel is kényelmesen használható. Ez a 16:9 széles képernyőnek és a vékony bordázatnak köszönhető.

A készülék előlapján a képernyő látható és a bal alsó sarkában egy 0,3mpx kamera is.

A hátoldalon egy 2mpx kamera foglal helyet szintén alul és egy hangszóró.

Baloldalon a MicroSD kártya foglalat helyét láthatjuk, melyet maximum 64GB-ig bővíthetünk, mellette a MicroUSB foglal helyet. Itt csatlakoztathatjuk a töltőt, illetve ide rakhatjuk külső meghajtóinkat és perifériánkat. Egy MicroUSB-USB átalakító ajánlott. Sajnos a Táblagépen egy MicroUSB kapott helyet, ami zavaró lehet egy idő után, hisz töltés közben igazából semmilyen külső adattárolót nem tudunk csatlakoztatni.

Ezek mellett egy 3,5 jack dugót befogadó aljzat kapott helyet. Ne számítsunk semmi extrára, mivel nem kapott Dolby chipet és semmi extrát.

E mellett pedig egy Windows, kihangsúlyozom WINDOWS! Gomb kapott helyet, melynek egyelőre nem látom értelmét. A hardveres gomb annyit csinál megnyomásra, hogy a kezdőképernyőre visz. A Windows 8.1 olyan gesztusvezérlésekkel rendelkezik, melyhez szerintem külső hardveres gomb teljesen felesleges.

Hardver

Azért elég sokat kellett arra várni, hogy végre olcsón is elérhető legyen egy használható Windows 8.1 táblagép és felvegye a harcot az Androidos vetélytársakkal is.

A vas Intel® Atom™ Z3735G Quad-Core 1,33Ghz (up: 1,83Hhz) processzorral van felvértezve, mely nagyrészt energiatakarékos és bivalyerős, főleg egy ARM Chipekhez képest. Mindezek mellett 1GB SDRR3 RAM (memória) foglal helyet a készülékben.

Bár utóbbi kevésnek tűnhet, viszont a Windows 8.1 olyan energia és memóriagazdálkodási algoritmussal van felszerelve, hogy az 1GB ram-ból körülbelül 560Mb ramot használ fel alapjáraton.

Ennek köszönhetően az alkalmazások nagyon gördülékenyen futnak, illetve eddig „szaggatást” és laggot nem láttam, pedig már volt dolgom ennél komolyabb vagy hasonló Androidos táblagéppel és ott meg tudtam izzasztani pár alkalmazás elindítása után. Sajnos ezen a táblagépen egyelőre bukott ügy.

Visszajelzések szerint a GTA3, GTA SA, GTA Vice City szépen akadás-mentesen fut a készüléken, ráadásul Counter Strike és egyéb régebbi ismertebb játékokat is visz, akár Call Of Dutiy 2-t is.

A kijelző 7”-os, 16:9 arányú és 1024x600 felbontású. Első indítás után picinek tűnhetnek a betűk, de a DPI-t lehet Windows alatt állítani. Körülbelül 150-160%-on elég szép, ideális betűméretet kaphatunk.

A kijelző mérete szerintem teljesen korrekt, nem érzek hiányt abban, hogy nekem nagyobb felbontású képernyő kellett volna (vagy éppen kellene), nincsenek képkockák.

Viszont a TN LCD képernyő-panelen látszik, hogy olcsó, de nagyon. Az elég gyenge minőségre sikeredett, azaz gyenge képernyőt kapott a készülék. Betekintési szöge csak alulról nézve van, felülről 10 fok eldöntésnél már más színeket ad vissza, 30-50 fok után pedig szinte olvashatatlan és nem látható a képernyő.

A belső adattároló 16GB. Ebből első indítás után körülbelül 5,5-6GB használható fel, Windows frissítések telepítése után pedig körülbelül 3GB szabad helyünk marad. Ez is kevésnek tűnik, viszont memóriakártyára is lehet menteni játékokat egy kisebb Registry átírással, melyre később kitérünk a szoftver részben. A 3GB bőven elég a Metro/Modern Internet Explorer-nek és a gyorsító-tárazásnak, tehát attól nem kell félnünk, hogy ezek miatt el fog fogyni a tárhelyünk, viszont mindenféle letöltést, programot, zenét, stb.. érdemes memóriakártyára rakni. A 64GB-os bővíthetőség jót tett a gépnek, mivel arra rengeteg adat ráfér és ugye teljesen ki tudjuk használni a memóriakártya adottságait a Windows rendszernek köszönhetően.

A vas adatátvitel terén nagyon fel van szerelkezve, hisz található benne egy Bluetooth 4.0 és egy WiFi b/g/n chip is. A WiFi elég erősnek tűnik, általában maximumon van a jelerősség, eltűnni nem szokott a jel, mint egyes készülékeken.

A Bluetooth 4.0 beszerelése nagyot dobott a táblagépen, hisz ilyen árkategóriában levő táblagépet még nem láttam, amely fel lenne szerelve BT-tal.

Külső hangszóróval kipróbáltuk és működött. Elég nagy hatósugarú, körülbelül 4-8méter.

Szoftver, rendszer

A táblagép jellegzetessége az, hogy Windows 8.1 with Bing x86 rendszerrel van felvértezve. Az operációs rendszer első indítása után nekünk meg kell adnunk a beállításokat, viszont érdemes odafigyelni, hisz sajnos angol nyelvű rendszert mellékeltek (található rajta).

Ez nem jelent gondot, hisz aki nagyon szeretné, tudja magyarosítani teljesen a rendszert. A következő cikkben le van írva a magyarosítás menete.

A Windows 8.1 e verziójában szinte nem módosított semmit a gyártó, kivéve a bootlogót, mely az AllView logót jelképezi.

Semmilyen extra alkalmazást nem tartalmaz a rendszer, viszont minden olyan alkalmazást tartalmaz a Windows 8.1 Metro felülete, amelyre nekünk szükségünk lehet, például: Időjárás, Posta (email), Áruház, Internet Explorer, Naptár, Zene, Fényképek, Videók, Kapcsolatok, Beállítások, Térképek, Számológép, Kamera, OneDrive, Könyvjelzők, stb..

Korábban valaki említette, hogy található-e benne GPS? Erre a válaszom az, hogy nem, viszont térkép található benne és offline térképként is használható. Ez is viszonylag pluszt jelent számunkra, mert ahhoz képest hasznos, ennyi pénzért meg főleg.

Sokan kritizálják a Windows 8.1 rendszert, pedig táblagépen számos előnye van. Tényleg nagyon kényelmes használni, mivel az oldalsó éleken olyan gesztusérzékeny funkciók vannak, melyek megkönnyítik mindennapjainkat, azaz a táblagép használatát is.

Ezek például:

 • Jobb oldali chram bar, menü
 • Bal oldalról alkalmazásváltás, futó alkalmazások menü
 • Felülről lehúzva zárhatjuk be az alkalmazást, vagy épp tehetjük kis méretre
 • Lentről kicsit feljebb húzva elérhetőek az alkalmazáson belüli rejtett menük

Ami nagyon pozitívum, hogy nem RT rendszer van alatta, így használható a teljes Asztali verzió is, tehát használhatjuk táblagépként és teljes desktop, asztali gépként is a készüléket.

A táblagép fel van szerelve a rendszervisszaállításra is, ezért is vesz el 1-3GB-ot még a belső tárhelyről, mert azon vannak a telepítőfájlok. Tehát ha egyszer netalántán meghalna a rendszer a hardver alatt, akkor könnyedén újra tudjuk telepíteni, külső beavatkozás nélkül.

Fontos megjegyeznem, hogy Windows 10-re szerintem nem lehet majd frissíteni. Ha lehet is a kis tárhely miatt friss telepítéssel lehetne csak, frissítéssel nem.

Multimédia

Bár van az Allview WI7 táblagépen két kamera is, egyik sem mutat akkora teljesítményt, tehát tényleg csak annyit fogadjunk el, amennyit a gyártó is írt. A 2mpx hátulsó kamerát véleményem szerint ki is szerelhetnénk. Sosem használtam, mert elég szemcsés képet készít. Jó persze már hozzászoktam a Nokia Zeiss (PureView) kamerához, de akkor is érezhetően nem fényképezéshez lett kitalálva a gépezet.

Viszont az elülső 0.3mpx-es kamera viszonylag célnak megfelel, mivel Skype-olni egész jó vele, tűrhető, tehát azt jelen esetben nem írnám le. Nem szaggat a kép, tehát nincsenek Szilpek, késések.

A mikrofon egész jóra sikeredett, a hívott fél (Skype-on) szerint tiszta hangzás jött át felé, tehát azzal nincs gond, ráadásul semmilyen mellékhangot nem hallani (hűtés folytatása, recsegések, stb..).

A hátsó hangszóró elég zavaró hangot ad véleményem szerint, mivel túl magasan adja a hangot, szerintem elég durva 48khz hangzása lehet. A mély hangzásokkal nagyon nem boldogul. Zenét nem hallgatnék külső hangszórón, viszont a beszéd hallgatása egész jó, filmet hallgatni rajta egész jó.

Ezt persze a 3,5mm Jack aljzat kompenzálja, hisz azzal már sokkal tisztább a hang, közel egy 2012-es Dolby szintű minőséget ad vissza, természetesen a megfelelő fül/fej-hallgatóval.

Ami nagyon jó, hogy 100-as skála van a hangerőszabályzón, így finom-állíthatóként is nevezhetjük a hangerőszabályzót.

Hozzátéve még nagyon szuperül használhatóak a Windows 8.1 Metro Zene és Videó alkalmazásai. A videók alkalmazás támogatja már az „.mkv” fájlokat, mely nagy előnyt jelent.

Üzemidő

Most leszögezem, hogy 2400mAh akkumulátor található benne, amelyre azt gondolnánk, hogy „hát ez meddig bírja, percekig?”. Ez nem így van.

Ha mindent alapbeállításon hagyunk, akkor az üzemidő körülbelül 1,5-2 órára tehető normál használat mellett, viszont ez kitolható a következőképpen:

 • Windows Defender teljes letiltása
 • Indexelés letiltása
 • OneDrive szinkronizálás letiltása
 • Bluetooth kikapcsolása
 • Fényerő csökkentése

Ezek letiltása után normál használat mellett, akár 1,5-2 órával is tovább bírja akkumulátorunk.

Természetesen mindent meg lehet terhelni, ahogy ezt a táblagépet is. GTA III huzamosabb használata mellett az akksi képes lemerülni 1 óra alatt.

Azt érdemes hozzátennem, hogy a Modern alkalmazások nagy része energiatakarékos, például az Internet Explorer, Videó, Zene alkalmazás.

Filmnézéssel körülbelül 2-3 órát lazán enged magából a gépezet, zenehallgatás (offline, MicroSD) 18-24 órát is, ha le van zárva a képernyő.

Böngészéssel (Metro IE) körülbelül 1,5-3 órára tenném, az oldal méretétől, megnyitott kapok számától függően. Ez az energiatakarékosság nem hat ki a rendszer teljesítményére, hisz teljesen gördülékenyen tudjuk nézegetni a megnyitott weboldalakat és eddig még nem tapasztaltam betöltési vagy megjelenési hibákat.

Videó

Specifikáció

 • Gyártó: Allview
 • Típus: WI7
 • Processzor típus: Intel® Atom™ Z3735G Quad-Core x64
 • Processzor frekvencia: 1,33GHz Burst up to 1.83 GHz/2M Cache Quad Core (22nm)
 • Kijelző mérete: 7"
 • Kijelző típusa: TN LCD
 • Kijelző felbontás: 1024 x 600 pixel
 • Memória: 1GB RAM (ebből 450MB használható fel)
 • Tárhely: 16 GB ROM (ebből 3 Gb szabad a frissítések telepítése után)
 • Memória bővítés: microSD (max 64 Gb-ig)
 • Operációs rendszer: Windows 8.1 with Bing X86
 • Adatátvitel: Bluetooth 4.0, WiFi b/g/n
 • Csatlakozás: 3.5mm audio jack, USB 2.0
 • Beépített kamera: 0,3 megapixeles előlapi, 2 megapixeles hátlapi
 • Akkumulátor kapacitás: 2400 mAh
 • Méret: 194mm x 107mm x 9.7 mm
 • Súly: 394g
 • Tartozékok: használati utasítás, USB hálózati adapter, USB kábel
 • Extrák: Beépített mikrofon, GPS, Gravitációs szenzor, Gyorsulásmérő, H.264 videólejátszás, Sztereó hangszóró , ultravékony kialakítás

Értékelés

 • Jellemzők: 4/5
 • Külső: 5/5
 • Hardver: 4/5
 • Multimédia: 3/5
 • Szoftver: 5/5
 • Sebesség: 5/5
 • Kezelhetőség: 5/5
 • Üzemidő: 2/5
 • Használati élmény: 4/5
 • Ár: 4/5

Szubjektív

Számos szubjektív vélemény fogalmazódott meg bennem a használat közben. Nagyon megszerettem ezt a táblagépet és nem válnék meg tőle. Bár igaz a TN LCD képernyő nem a legjobb, viszont ennek ellenére, olyan erős hardverrel rendelkezik, ráadásul a Windows 8.1 nagyon megállja a helyét eme hardveren, készüléken. A szép kialakításának és kis méretének köszönhetően bárkinek, bárhol mutogathatom, mert még kevés embernek van ilyen „szerkezete”. Én ajánlom mindenkinek a táblagépet, bár 32.000 forint (mostani ára) soknak tűnhet, de gondoljunk bele, 1 éves Office 365 csomag 1TB OneDrive tárhellyel (ez is 1év) 24.000 forint, akkor a táblagép ára körülbelül 8.000 forintra tehető. Annyit meg teljesen megér.

Ha van véleményed a táblagépről nyugodtan fejtsd ki hozzászólásban.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}