Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Bemutatkozott az új Windows!

Most már nem csak PC-n, de Tableten, mobilon és Xbox-on is megcsodálhattuk a Windows 10-et, de megjelenésére még várni kell. Mai napon a Microsoft bemutatta operációs rendszerének legújabb tagját, mely az első Windows rendszer, ami mobiltól egészen a TV-ig, mindenen fut. A Microsoft nagyon jó munkát végzett, nem sok mindent lehetett előre tudni, így a Windows Mobile címen kiszivárgott képeket el is lehet felejteni, mutatjuk az igazi képeket is!

Windows 10

Fontos újdonság, hogy az operációs rendszer érzékeli az éppen használt eszközhöz van-e billentyűzet, és e szerint két különböző nézet jelenhet meg:

Billentyűzettel a fenti kép fogad majd minket, nélküle pedig a tablet-es mód, ami ilyen lesz:

Természetesen mobilon is van még egy felület, az pedig a jelenlegi Windows Phone felületére hasonlít, nagyjából ilyen lesz:

Nos, akkor nézzük sorba, kezdjük a PC-vel! Természetesen itt is lesz Cortanan-k, ami a tálcáról lesz előhívható, nagyjából (pontosan) ugyan azt fogja tudni, amit a mobilos tud.

A jelenlegi BUILD-ben lévő értesítési központot is elfelejthetjük, megkapta a Windows Phone 8.1-ben megjelent összes funkciót, és a teljes jobb oldalt kitölti, ha megnyitjuk.

Tablet alatt hasonló a helyzet, mehetünk is a telefonokhoz. Képzeljünk el egy WIndows Phone, Android, Ubuntu Touch keveréket. Megvan?? Nincs?? Akkor mutatjuk!

Persze a legtöbb dolgot a WIndows Phone-ból örökölte, de alkalmazásoknál nagyon látszik az az Android-os, Ubuntu Touch-os keverék fejlécstílus, semmi Windows Phone-s nincs benne. Viszont a kezdőképernyő és az alkalmazáslista teljesen Windows..

Értesítési központ is fejlesztésre került, a kép magáért beszél.

És érdekes újítás az értesítések interaktivitása, és az áthelyezhető billentyűzet. Mostantól nem kell megszakítani a munkát egy üzenet miatt, egyből válaszolhatunk rá.

Ha már az üzeneteknél tartunk. SMS app is fejlődött.

És még van egy új mobilos Office-nk is, amiről nem derült ki, tableten fog-e futni, ezért még itt, a mobilos bemutatónál írok róla.

Nem hogy csak szebb lett, de teljesértékű Office-ként lehet használni, tehát minden, az asztali Office-ban megszokott formázás, szerkesztési lehetőség elérhető benne.

A legtöbb alkalmazás viszont biztosan fut mindenen, mint ahogy a naptárnál is láthatjuk, mai szerintem kicsit rondább lett, mint a jelenlegi Windows Phone-ban elérhető, de áttekinthetőbbnek tűnik annál.

Üzenetek, email app is fut mindenen, ilyenre számíthatunk. (Ennyi kép után már lassan meg lehet szokni az új fejlécet.)

Képek app is fut mindenen, igazából szinte teljesen olyan mint a mostani, kicsit okosabb lett (duplikált képek (közül a pluszpéldányok) törlése, stb), de csak ennyi történt.

theverge-nek köszönhetően van egy nagyképünk is az új fejlécről...

Sokkal látványosabb viszont a zene app újításai, megjelenésre is teljesen más mobilon, mint a jelenlegi, nyilván ez is okosabb lesz, szinkronizáció is lesz benne, reméljük gyorsabb is lesz. 

Az új böngészőprogramnak, a Spartan-nak egy külön cikket akarok szentelni, így csak egy gyors kép róla.

És elérkeztünk a legizgalmasabb kérdésekhez!

Például: Mennyibe fog ez kerülni?? A képhez nem kell sok angoltudás, de azért lefordítjuk: Windows 7-től felfele 1 évig ingyen lehet majd frissíteni Windows 10-re.

Másik fontos kérdés: Mikor tudjuk mindezt kipróbálni? Úgy néz ki a Windows 10-hez PC-n már jövő héten jön egy frissítés, de mobilon Februárig kell majd várnunk. Az új előzetesek 25 nyelven lesznek elérhetőek, tehát egy kicsit reménykedhetünk a magyar előzetesben is. Xbox-os előzetesről nincs hír, és a végleges megjelenést sem lehet biztosan tudni, de valamikor nyár végén számíthatunk rá.

Képek forrása: theverge, WindowsCentral, Twitter, és saját képek.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}