Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Szubjektív vélemény a következő Windows-ról készült képekről

Tegnap kiszivárgott jó néhány kép a készülő új Windows rendszerről. Első ránézésre egyszerűen nem tudtam mit mondani, mivel elcsodálkoztam, hogy végre bent vannak azok a funkciók, melyek eddig is kellettek, viszont néhány dolog nagyon megdöbbentett, persze nem a jó értelemben.

Valamivel azért többet vártam volna, de még nincs elásva a csatabárd, hisz ez egy nagyon „előzetes” (alfa) rendszer (Technical Preview).

Start menü

Sokak ellenérzését váltotta ki a Windows 8-ban az a fejlesztés, hogy kivarázsolták a teljes start menüt. Most a Microsoft meghallgatta a felhasználók felháborodását és megújítva visszakerült. Tehát csempés felület helyett most már egy csempés start menü fog elénk kerülni.

Én személy szerint nem nagyon vagyok tőle elájulva és ennek számos oka van. Az egyik pedig az, hogy nincs benne semmi élet. Lehet az egyszínű teljesen letisztult háttér váltja ki belőlem, de igazából a csempék sem tudnak nagyon hatni rám.

A csempés részen az élő csempe és a pakolósdi nagyon bejön, tehát végre kezdünk abba az irányba haladni, hogy a start menü is valamilyen formában már testre-szabható lesz.

Nagy előnyt jelent még a start menüben levő jobb klikkes menü, mivel ott könnyedén kihelyezhetjük a csempéket, illetve a metro-s alkalmazásokat pár kattintással el tudjuk távolítani.

Visszatérve a listában engem a scrollbar nagyon zavar, világos scroll, sötét háttérrel? Valahogy jó lenne megtalálni az arányokat és a mértékeket.

Metro alkalmazások az ablakban

Ez az egyik legjobb fejlesztés a Microsoft-tól, melyet már mindenki várt. Végre egér, billentyűzet és asztal kompatibilis lett a Metro nagy része. Nem kell közvetlen találkoznunk a Metro felülettel, hogy megnyissunk egy-egy alkalmazást, ráadásul végre a fix teljes képernyős mód is eltűnt.

A Charms bar bal oldalt felül a programikon mellett kapott helyet. Nekem viszonylag tetszik ez a megoldás.

Új ikonok, ablakok és tálca

Finoman fogalmazva, rettentő gyenge lett, főleg az intéző „explorer” ablak ikonja. Förtelmes, bár reménykedek abban, hogy egy jó éven belül ez még változni fog, még a végleges verzió megjelenése előtt.

A tálcán láthatunk pár új ikont. Például a keresést, virtuális asztalok és értesítések ikonokat.

Ezek kinézetével nincs panaszom, mivel a témához illik.

Az ablakok kisebb módosításon estek át, melyek a képeken jól láthatóak. Még kisebb szegéllyel rendelkeznek, maximum 1-2pixeles lehet. Hát nem is tudom, nekem egyelőre ilyen formában nem tetszik. Bár a nagyobb shadow (árnyék) valamilyen szinten kárpótol.

Új értesítő felület

A képen látható. Egyelőre nem tudok rá mit mondani, egy fehér üres felület.

Virtuális asztalok

Kíváncsi leszek a megoldásra, tetszik, de nagyon remélem, hogy egy jó kis billentyűkombinációval megtoldják és akkor elég komoly, használható funkció lesz. Ha jól látom, akkor nem csak négy virtuális asztalt hozhatunk létre, hanem sokkal többet annál.

Összegzés

Kevés ideje lehetett a Microsoft-nak, lehet az átszervezés is közre játszhat, viszont az sem kizárt, hogy a kinézetnek, addig nem szerettek volna nekifogni, amíg nem érkeznek vélemények, tippek, mivel erre a Microsoft lehetőséget fog adni. Ugye például én sem szeretek mindent háromszor megcsinálni, egyszerűbb kikérni az emberek véleményét adott funkciókról és egy köztes megoldást találni, mely kivitelezhető.

Nagy változást kinézetre az előzetesből ne várjunk. Elvileg teljesen így fog kinézni, mivel ezt a build-et fogjuk majd szeptember 30.-tól kézhez kapni. Viszont abban biztosak vagyunk, hogy folyamatosan fognak jönni a kisebb-nagyobb fejlesztések a rendszerhez, így akár 1-2 hónap alatt nagy változások is lehetnek.

További képeket itt találhattok.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}