Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Windows Phone 8.1 GDR 1 megjelenés és várható újdonságok

A Windows Phone 8.1 rendszer megjelenése is nagy vihart kavart a fejünk fölött, hisz egy nagyon gyorsan fejlődő mobilos rendszerről van szó, ráadásul naponta jelennek meg róla friss információk, fejlesztések.

Bár a Windows Phone 8.1 számos újdonságot hozott, mégis vannak viszonylag kisebb hibái, ezek közé sorolhatom a zenelejátszó alkalmazás (gyengeségét), hang belepörgetésekor egy koppanás, internet explorer java futtatási hibák.

Ezeket leszámítva még mindig kitartok a telefonom (Lumia 520) és a rendszer mellett.

A Windows Phone 8.1 GDR1 azaz első nagyobb frissítés 8.1 rendszerhez, valószínűleg jövő héten válik elérhetővé annak előzetese, melyhez szükséges egy fejlesztői fiók.

A frissítés rengeteg hibajavítást tartalmaz, azt is, amit eddig bejelentettek, mind emellett néhány várt újdonság is érkezik, mégpedig:

Mappák a kezdőképernyőn

Létezik egy Nokia által fejlesztett Mappák alkalmazás, mely csak kizárólag Nokia telefonra érhető el és legalább 8.0 GDR3 rendszerrel rendelkezik. A képeken pedig jól láthatjuk ezt integrálva a rendszerbe, ráadásul nagyon igényes megoldás, hiszen az élő csempék a mappákon belül is „élni” fognak, tehát ahogy az első képen láthatjuk a „Photography” mappa csempéjén az ikonok, ezekről még nem tudom, hogy élnek-e, viszont bele pöccintés után megnyílik a mappa egy igen igényes kinézettel, elrendezéssel jelennek meg a rendezett élő csempék. A mappákban levő alkalmazásokat is tudjuk méretezni.

 

Cortana (digitális asszisztens)

A Cortana számít az egyik legnagyobb újdonságnak a rendszer életében, így a Microsoft a frissítéssel még több országban elérhetővé teszi, beleértve azokat is, ahol az adott nyelvet éppen nem támogatja. Reméljük hazánk is benne van, listáról még nincs információnk.

Érdemes megjegyeznem, hogy egyre több nyelvet támogat majd a rendszer, hisz a GDR1 frissítésben a következő nyelvek lesznek benne:

  • India
  • Ausztrálisa
  • Egyesült királyság
  • Kína
  • Kanada

Akár lehet esély egy-két éven belül egy Magyar nyelvi optimizálásra.

 

Áruház csempe feléled

Az áruház rengeteget változott egy év alatt a mobilos rendszeren, egyre jobb lesz, főleg a frissítést követően, hisz már élő csempéje fog virítani a kezdőképernyőn.

 

Zenék alkalmazás

Nálunk (hazánkban) nem elérhető az Xbox zenék, tehát nem beszélhetünk arról, hogy az „xbox zenék” frissülni fog, viszont nálunk is kap jelentős mértékű frissítést a zenék alkalmazás.

Forrásaink szerint visszakapja a 8.0 rendszerben használt gyorsítótárazást, így az alkalmazás gyorsabb működést fog eredményezni, ráadásul kevesebb memóriával is beéri. Ez nem minden, hisz az akkumulátor élettartamát is megnöveli a frissítés.

Az élő csempe itt aktív lesz a frissítés követen. A zárolási képernyőn pedig új felületet fog kapni.

 

Alkalmazáskezelő

Egy új funkció a beállítások menüben, ez főleg üzleti telefonokon hasznos és a gyereksarok esetén, hisz megadhatjuk, hogy milyen alkalmazásokhoz férhetne hozzá és milyen mélyen.

 

Üzenetek

Nem nagy, de hasznos frissítést kap az üzenetek, hisz most már az üzenetváltásoknál (SMS) egyenként tudunk törölni, ráadásul kapunk egy jelölőnégyzetet, ahol ki tudjuk választani egyenként a törlendő üzeneteket.

 

Kérdések – válaszok:

  • Ingyenes lesz a frissítés? – Igen
  • Mindenki megkapja a frissítést? – Igen, idővel mindenki, viszont Windows Phone 8.1 rendszerrel kell rendelkezni
  • Vissza tudom állítani 8.1-re, ha nem tetszik a frissítés? – Nem
  • A garancia elveszik a frissítés után? – Nem
  • Az alkalmazásaim megmaradnak a frissítést követően? – Igen, viszont valószínűleg, alkalmazások mennyiségétől függően egy kis időt igénybe vehet majd, amíg visszaállítja az alkalmazásokat.

 

Ha kérdésed van, nyugodtan tedd fel nekünk! :)

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}