Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Egyszerűbb feljelenti és csinálni a balhét, mint megbeszélni vagy jelenteni, ilyen a magyar

A napokban arról hallani a tech oldalakon, hogy a Magyar Köztársasági és Igazságügyi Minisztérium nemes egyszerűséggel „hadjáratot” indított az ask.fm ellen.

A feljelentés azért történt meg, mert elvileg egy szülő azért kereste meg KIM (Köztársasági és Igazságügyi Minisztérium), hogy tehetetlenek a lányukat érő internetes zaklatásokkal szemben, és valaki a gyermekük nevében, annak fényképével tesz közzé posztokat a világhálón, majd amikor az eljárást megindították, az utcán meg is fenyegették.

A feltételek és irányelvek menüpont alatt szépen elolvasható a felhasználói feltételek, avagy szabályzat és ezen belül 15 pontba van foglalva, hogy mint nem szabad, mert kitiltás egyéb megvonás jár érte, ha jelzik, kiemelem ha „JELZIK” a problémát.

Gondolom a KIM szakszerűen járt el és írt egy levelet az ask.fm –nek vagy mégsem. Lehet én, mint egyszerű ember nem fogom fel a dolgot, de ha valakit zaklatnak, akár engem akkor megpróbálok utánajárni a megoldásnak és egyszerűen írok annak az oldalnak (saját adatokkal, minden kellő információval, bizonyítva, hogy én vagyok az és közöm nincs a fiókhoz), melyen visszaélnek az adataimmal és nem indítok egy egész EU-s hadjáratot egy ekkora népszerűséggel rendelkező weboldal ellen.

Ha bebizonyosodik a visszaélt emberrel történő dolog, akkor az IP címet is könnyedén elkérhetik, akár egy teljes LOG katalógust, mikor milyen IP címmel jelentkeztek be, majd ezt átnyújtani a rendőrségnek, megfelelő papírokkal. A rendőrség pár héten belül ki tudná nyomozni a felhasználóhoz tartozó IP cím tulajdonosát, amelyhez tartozik a lakcím, telefon, teljes név, személyi ig. szám és minden megadott adat, ami a szolgáltatónál van.

De Balatoni Mónika egyszerűen egy teljes EU-s hadjáratot indít a weboldal ellen.

Utalt arra, hogy az Ask.fm egy olyan közösségi oldal, ahová gyakorlatilag bárki anonim formában beléphet és kérdéseket tehet fel az oldalhoz tartozóknak, ezzel azonban vannak, akik visszaélnek és mások fényképét, adatait feltüntetve jelentkeznek be, majd járatják le az arról mit sem sejtő fiatalokat, akik közül ezért többen már külföldön öngyilkosok lettek, de nem itt Magyarországon.

Persze miért ne fordulhatna itthon is elő, ezt értem, viszont itt álljunk meg egy pillanatra.

Ja, igen, Twitter felhasználási feltételei is hasonlóak és ott is lehet anonim módon regisztrálni, miért nem indítanak hadjáratot ellene? Miért nem jelentik fel?

A Facebook is teljesen ilyen. Regisztrálhatnék akár Sós Perec vagy Hülye Vagyok néven is, igazából Zuckerbergék is nagy ívben lesz*rják ki, milyen névvel regisztrál. Nekik csak a látogatottság és a felhasználói tárbor a lényeg.

Miért nem jelentik fel a facebookot? Nem több ember halt meg emiatt, Mo-n is?

Hozok egy példát. Igazából itt nem az öngyilkosság van a középpontban, de valamilyen szinten kapcsolódik a dolgohoz:

A Facebookozás miatt ütközött egy kamionnal (http://www.origo.hu/nagyvilag/20140427-facebookozas-miatt-utkozott-egy-kamionnal.html ) című cikkben olvasható, hogy a Facebook függőség is halált okozhat, teljesen mindegy milyen formában.

Lássunk pár példát:

http://hvg.hu/cegauto.kozlekedes/20140429_Vezetes_kozben_facebookozott_meghalt_egy

http://hircsarda.blog.hu/2011/02/14/17480_torolte_magat_a_facebookrol_meghalt

Bár igen, a facebooknak és a twitternek megvan az anyagi háttere, melyből képesek olyan jogi embereket fogadni, ügyvédeket és a többi, hogy a KIM szívná meg a levét, de az ask.fm egy kis vállalkozásból indult és nincs akkora anyagi háttere, mint a két óriásnak.

Videó:

Balatoni Monika az MTI-nek azt mondta, a nyomozást ugyan nehezíti, hogy az Ask.fm elnevezésű közösségi oldalt egy külföldi szerverről működtetik, ugyanakkor jelezte, bíznak abban, hogy mivel más országokban is komoly problémákat okoz az oldal, ezért nemzetközi utakon el tudják majd érni, hogy a felelősöket megtalálják.

Itt már arról beszél, hogy a felelősöket kell megtalálni, viszont az ask.fm is vállaljon felelősséget az okozott kellemetlenségekért. Hogy milyen büntetést szeretnének rajta behajtani, nem tudjuk, de nem kizárt, hogy megpróbálják elérni az ask.fm teljes eltiltását az EU országain belül, de ez valószínűleg nem fog összejönni, ha a bizottságnak logikus és értelmes elképzelései vannak.

Gondoljunk bele. Egyszer csak eltűnne az ask.fm, sokan tudni fogják, hogy az EU vagy éppen a KIM tehet róla. Az is lehet, hogy e lépés után az ask.fm fogja megvonni a Magyar nyelv és optimizálás támogatottságát, tehát közeljövőben lehetnek itt hosszú távú problémák.

Hozzáteszem, a cikk egy email miatt íródott, melyet állítólag egy belsős embertől kaptam (bár nem értem, miért minket kerestek fel), hogy a KIM állítólag a 444.hu –n megjelent cikk miatt indította ezt az eljárást, hadjáratot.

Persze a feljelentés igaz és nem fognak visszalépni, és amit a cikkben lehet olvasni az is teljesen megfelel a valóságnak. Minden weboldalnak megvan a megfelelő szabályzata és ez nem ellenkezik az EU-s szabályokkal, mert akkor már rég nem lenne ask.fm.

UPDATE (2014.05.25 14:40)

Érdemes itt is olvasgatni: Csak a felhasználót terhelheti a büntetés és nem a szolgáltatót, fejlesztőt: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100108.TV

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}