Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

DirtyWindows rádióról és fejlesztési ütemterv

A DirtyWindows Rádió egy immáron sokak által ismert egyszerű kis zenelejátszó program Windows Operációs rendszerre, amely a Windows Media Player motorjára épül. Igazából néhány embernek egyszerű kis zenelejátszóra van és volt szüksége, így született meg a kis Rádió.

Kezdetek

V1.0

Igazából a kezdtekeben, pontosabban 2012.04.29-én kedtem el a program írni, mely előszőr csak a rádió funkciót töltötte be. A rádió nem rendelkezett túl sok funkcióval, mindössze egy egyszerű checkbox-al (rádió lista), amely dropbox-szal szinkronizálta az adatokat, 2 button (lejátszás, stop), hangerőszabályzó és egy kis információs szöveg. Láthatóan teljesen pici kis rádió volt.

 

 

V1.5

Megjelenés után jöttek a gratulációk, majd az egyéb különféle érdekes ötletek. Ezek közül például a zenék lejátszása. Szépen be került jobb oldalra, amit majd egy kicsit lejjebb lévő videóban láthattok. Bekerült egy lista, hozzáadás, eltávolítás, tovább, előző és egy srcoll. A listát nem lehetett menteni és kedvenceket sem lehetett létrehozni.

 

V2.X

Nem álltam meg, hisz jöttek a jobbnál jobb ötletek és a videóban látható lesz, hogy mennyire megváltozott a lejátszó. Teljesen egyedi, tesreszabott designt kapott, az akkori korban, időben megfelelőt. Szerintem mindenkinek tetszett. Egy kis ablakban el tudtam rendezni minden fontos funkciót, kapott a lejátszó egy névjegyet, beállításokkal és egy gyenge frissítéskeresővel. A tálcán is helyet kapott egy ikon és ráadásul a várva várt kedvencek is megtalálható volt a 2-es verzióban. A 2.3-as verzióba még bekerült a rádiófelvétel funkció is.


V3.0


Igazából ez egy fantom verzió lett, hisz egy jó ideig abbamaradt a fejlesztés a dirtywindows költözése miatt, illetve akkoriban sajnos gyenge, használhatatlan tárhelyszolgáltatót fogtunk ki.

 

3.5

A folytatás. 2013 márciusában újból nekifutottam a program fejlesztésének és jónéhány újdonsággal leptem meg a DirtyWindows Rádió használóit. Bekerült egy kissebb méretű lejátszóablak, tökéletesen működő frissítési rendszer, rendes beállítások ablak. Nem utolsó sorban a korhoz igazított, letisztult designt is kapott a szoftver. A korábbi 2.X verziók hibáit sikerült orvosolni, de igazából itt is keletkeztek jókora hibák, bugok.


3.6 +

A 3.5 verzió után megint tartottam egy kis pihenőt, majd folytattam. Előtte rengeteget tanulgattam a vb.net nyelvet, néztem a tutorialokat, kértem segítséget FH barátomtól és teamvieweren mutatott pár projektet, sort.
Ha megnézzük a DirtyWindows Rádió legfrisebb verzióját (most: 3.8.9.0), akkor láthatjuk a design újból változott, még letisztultabb lett. Már érezhető, hogy a szoftver tényleg a hozzátok, a felhasznóhoz igazodik, külön tab-ban érhető el a zenék és a rádiók, dupla kattintással futtathatók a kiterjesztések (mp3, wma, wav...), kedvencek lista a főablakban, alvás funkció, YouTube hallgatás közben zenelejátszó szüneteltetése. Kiegészítők menüpont is bekerült a beállításokba, amely alatt egyenlőre egy konvertáló található.
A két lista kapott egy jobb klikkes menüt, amelyben rengeteg menüpont található és láthatjuk, hogy szinte teljesen tesreszabhatunk minden kis szövegrészletet a már beillesztett zenéken. A zenék címkéit is tudjuk szerkeszteni, közvetlen tudjuk konvertálni, akár kereshetünk zenéket számítógépünkön.
A legfrissebb verzió szinte minden felhasználói igény kielégít, nem kell órisái zenelejátszókkal küszködnünk.

Fejlesztés előremenete
Erről nagyon sokat gondolkodtam. A projektet biztos nem szűntetem meg, folyamatosan frissítem, egy-két héten legalább egyszer, hisz mint tudjátok, nincs sok időm a program fejlesztésére. Láthatjátok karban kell tartani 4 weboldalt, 3 szoftvert, tárhelyeket, domaint, mindent amit az ember el tud képzelni. Tervezem, hogy minden hónapban az egyel korábbi alverziók törlésre kerülnek, mert feleslegesen foglalja a tárhelyünkön a helyet, miközben a legújabb verzió sokkal többet tud és a korábbi verziók hibái javítva lettek. Igazából azt szeretném megcsinálni, hogy egy update zip fájl legyen és akkor mindössze pár kb helyet foglalna el. Nos, térjünk vissza az előremenetre.
A 4.0 verzió előreláthatólag mácrius környékén kerülhet publikálásra. Sok információt nem közlök a fejlesztéséről, de annyit elárulhatok, hogy a rádió még jobb, még stabilabb, még átláthatóbb, még szerkeszthetőbb lesz, mint eddig. Közben persze írhattok fejlesztési tippeket, mint eddig és ezeket megpróbálom rendesen, hibamentesen belefaragni.

 

DirtyWindows Rádió Release és Letöltés

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}