Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
blog wallpaper
Xiaomi

Elegáns, pontos: ez a Xiaomi Mi Temperature and Humidity Monitor

A hőmérséklet és a páratartalom nagyon fontos faktora az ember komfortérzetének. Ha a megfelelő értéken belül van mindkettő, akkor az ember életminősége jobb lesz. Ezek mellett a házon belüli teregetés, hőhíd és egyéb dolgok kiszűrésére is alkalmas lehet az eszköz.  

A doboz tartalma

  • Mágneses, falra ragasztható tartó
  • Készülék

Műanyag kis dobozkában érkezik az eszköz. Egyszerű, átlátszó, könnyedén kibontható.

Külső, anyagminőség

Az elegáns külsőt mutató Humidity-nk kör alakú LCD kijelzőt kapott (nem E-ink), illetve masszív műanyag burkolat öleli át. Hátoldalán található az elemnek a burkolata, mivel az eszközünk AAA elemmel vagy akkumulátorral működik. A műanyag házon található még BT gomb (hátoldalán), illetve alul és elöl egy kis résecske, ahol a Sensirion szenzor befogadja az „adatokat”. Ez a gyártó állítása szerint 0,1% pontossággal dolgozik.

A kijelző stabil és gyorsan megkapjuk az kiírt értékeket (E-ink-kel ellentétben, ott kell egy kis idő, míg a papír kijelző kiírja az adatokat). Felül kapunk egy Bluetooth ikont és egy akkumulátor töltöttség jelzőt. Ez hasznos lehet, mivel az elem és akkumulátor egy idő után lemerül. Igaz nem lehet panaszunk, hiszen a Xiaomi szerint 1 évig bírja a készülék egy teljesen új elemmel.

Alatta nagy méretben tized pontosan látjuk a hőmérsékletet és relatív páratartalmat.

Minden patent, egyedül az szúrhatja a szemünket, hogy a kijelző javarészt szem magasságában látható rendesen. Kisebb dőlést még elbír, de ha túl magasra vagy alacsony helyre rakjuk, például: rátesszük a 82cm magas asztalunkra és felülről próbálnánk leolvasni az adatokat, akkor erre nagyjából képtelenek leszünk, mert nem lehet. Másik pedig a sötétet és félhomályt nem szereti. Mutatom:

Pontosság

Több eszköz mellé sikerült elhelyeznem és elmondhatom, hogy tényleg nagyon pontos és stabil a mérő. Mind hőfok, mind páratartalom szempontjából. Amit nem szeret az eszköz, ha alulról vagy elölről a „lyukat” befogjuk kézzel, vagy az arcunk közelébe emeljük, mivel ez esetben nem fog pontos adatot mutatni. Ugye kezünknek magas a páratartalma, így valószínű 80%+ fölött lesz az érték.

Bár az alkalmazás és az eszköz nem jelzi, de az ember 30-60% relatív páratartalom és 20- 26°C hőmérsékleten érzi komfortosan magát.

Ideális elhelyezés

Radiátortól és ablaktól minél távolabb, de mégis szemmagaságban, illetve látható helyre rakjuk. Ezzel kapunk valóban pontos adatot.

Alkalmazás

Láthatjuk a mutatott értékeket a ház bármely pontján telefonunkon is. Különböző értékekhez beállíthatjuk folyamatokat és értesítéseket.

Csatlakoztatás: A Mi Home alkalmazást kell beszereznünk, majd megnyitva egy MI fiókot létrehozni. Ha már van, szimplán jelentkezzünk be.

Ha ez megvan, akkor a „+” ikonra kattintsunk, ott pedig a „Temperature and Humidity Monitor” eszközt keressük meg. Bluetooth-t kapcsoljuk be a telefonon. Nyomjunk rá az eszközünk termékképére az alkalmazásban. Ekkor megkeresi az eszközt. Kérni fogja, hogy a pára és hőmérőn nyomjuk meg a BT gombot, ezt tegyük meg. Ekkor megtörténik a párosítás. Meg kell adnunk, hogy melyik területen (pl: Szoba, konyha vagy fürdő) van a mérő eszközünk.

Igaz kép nem készült róla, de nálam érkezett egy Firmware frissítés. Érdemes elvégezni.

Üzemidő

Ahogy fentebb írtam 1 évet bír egy darab elemmel. Ez valós lehet és akár tovább. Korábban, közel 1,5 éve vásároltam egy ilyen terméket, abba került egy jó minőségű Duracell AAA elem. Mai napig működik, persze már csak 1 csík van az akkumulátor jelzésénél – cserére szorul. Ettől függetlenül, még ha évente kellene cserélni is teljesen korrekt az üzemidő. Hozzáteszem nem csatlakoztam rá nap-mint nap a készülékre Bluetooth-on keresztül, ezt érdemes figyelembe venni. Folyamatos Bluetooth kapcsolat biztosan jobban meríti az eszközt.

Ár

Az utóbbi 1,5 évben eléggé felcseperedett az ára. Ezt úgy kell érteni, hogy 1,5 éve az Eustock-on 3500 Forint volt a készülék darabja, most 5190 Forint a Xiaomi Magyarországnál. Ettől függetlenül még mindig jobban megéri, mint beruházni egy bármilyen „aliexpress-es” termékre. Ráadásul a Xiaomi Magyarországnál 1 év hivatalos hazai garanciával kapod a terméket. Ez sem utolsó szempont.

Összegzés

Igazából túl sokat nem lehet írni az eszközről. Pontos, kiváló üzemidővel rendelkezik. Könnyedén felhelyezhető bárhova és mivel mágneses csatlakozása va, így bármikor lekaphatjuk és vihetjük magunkkal. Egyedüli hátrányként tényleg a kijelző betekintési „szögét” tudnám felhozni. Ennek a Humidity eszköznek van két kistesója, amit úgyszint tesztelek. A gyártó szerint azok kevésbé pontosak (2-3% eltérés is lehetséges), cserébe E-ink kijelzőt ad, amelynek szuper a betekintési szöge. Kérdés, hogy kinek melyik az előnyösebb. Pontosság vagy olvashatóság. Ha minden helyiségben szeretnénk ilyen eszközt, akkor rendesen zsebünkbe kell nyúlni, de cserébe egy örök eszközt kaphatunk.

Vásárlás Xiaomi.hu-nál

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}