Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Újra sok újdonságot hozott a Windows 10 előzetese

A hónap első felében újabb Windows 10 előzetes jelent meg a gyors körön lévő tesztelők számára - és mivel egy végleges verzió kiadása után vagyunk, újra sok sok új funkciót találhatunk az előzetesben! Úgy hogy nézzük, mi az újdonság a Build 17666-ban?

A kollekciók résznél a Fluent Design-nak megfelelően a lapok áttetszőek lettek, úgy mint Edge alatt is.

Mostantól az Alt + Tab ablakváltásnál a legutóbbi Microsoft Edge lapok is megjelennek, nem csak az aktív lap. Akiknek nem tetszene az új funkció, azok pedig a gépházban tudják visszaállítani a régi működést.

Mostantól beállítható, hogy az alkalmazások új lapon vagy új ablakban nyíljanak-e meg. természetesen az új ablakban megnyitás lehetőséget választva is használhatóak maradnak a lapok, a mellettük található plusz gomb így is új lapot fog megnyitni.

Illetve apróságnak tűnik, de sokaknak nagy segítség lehet mostantól a lapok hangjai egy kattintással letilthatóak a lapfülön megjelenő hangszóró ikonra kattintva - pont úgy mint ahogy Edge alatt már megszoktuk.

A kollekciók mellett jelentős módosítás a vágólap kezelésben is megfigyelhető. A Windows + V billentyűkombinációt lenyomva ugyanis elérhetővé vált egy új funkció, amivel a legutóbb kimásolt elemeket kezelhetjük. Az új vágólap funkció ugyanazokat a funkciókat használja mint az idővonal is, ennek megfelelően a vágólap elemei is szinkronizálhatóak lesznek az eszközeink között. A gépházban a rendszer menüben a vágólap saját menüpontot is kapott, itt tudjuk ennek a lehetőségnek a beállításait szabályozni. 

Újdonság, hogy sötét módot használva mostantól a fájlkezelő is felveszi ezt a színtémát - mely funkció a felhasználók visszajelzésére alapozva került bele a mostani rendszerbe.

A jegyzettömb talán több évtizede változatlan funkcionalitással bír, ezért meglepő lehet, hogy a Microsoft fejlesztői most mégis hozzányúltak a programhoz, hogy egy kisebb, de annál hasznosabb módosítást eszközöljenek rajta: A jegyzettömb ugyanis mostantól a Windows-os \r\n-es sortörés mellett támogatja a Linux-os \n , az az soremelés (LF / Line Feed), és a Mac-es \r, az az "kocsivissza" (CR / Carriage Return) végződést is.

 Ha ez nem lenne elég, akkor egy szövegrészt jegyzettömben kijelölve, arra egyszerűen rákereshetünk Bing-en a jobb klikkes vagy a szerkesztés menüből, illetve ugyanezt a hatást elérhetjük a CTRL + B-t leütve.

 Keresésnél mostantól több esetben elérhetőek előnézetek is, így Office dokumentumra keresésnél a legutóbbi és rögzített dokumentumok is megjelennek az előnézetben, a fájlok részletesebb adatai, például az utolsó módosítás ideje is megtekinthető lesz itt, illetve az egyes alkalmazások is megjeleníthetnek itt tartalmakat, például OneNote jegyzetet adhatunk rajta keresztül hozzá.

A jobb csoportosítás érdekében a start menüben elérhetővé vált a mappák elnevezése - hasonló módon, ahogy Windowsos telefonok alatt egyszer már megszokhattuk.

Illetve mostantól a számítógépünkhöz hozzárendelhetjük a telefonunkat is, így a számítógépen át is elérhetjük üzeneteinket, az értesítéseket és a fényképeinket - ezen lehetőségek köre a későbbiekben még bővülni fog.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}