Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Szoftver

Számos újdonsággal érkezett a Microsoft Edge 89

A Chromium 89-en alapuló Microsoft Edge 89 frissítés napokban lett elérhető Windows 10 és macOS rendszereken. A Microsoft Edge 89 letöltéséhez jelenleg manuálisan kell ellenőrizni a frissítést, hogy letölthessük azt, vagy a Microsoft közleménye szerint a következő napokban automatikusan elérhetővé válik mindenki számára.

Az Edge 89-ben a Microsoft alvó lapokat, függőleges lapokat, intenzív szabályozást vezet be a böngésző teljesítményének javítása és az indítási sebesség gyorsítása érdekében. Az utóbbi esetében érkezett egy új teljesítménybeli fejlesztés, amely jelentősen csökkenti az Edge indítási idejét a Windows 10-ben.

A Microsoft Edge 89 új funkcióinak listája

 • Alvó lapok
 • Gyorsindítás
 • Függőleges lapok elrendezése
 • Intenzív erőforrások szabályozása
 • A PDF-kijelölés fejlesztései
 • Az automatikus kitöltés mostantól támogatja a születési dátumot
 • Bővítmények menü
 • Új csoportházirendek

Alvó fülek

Alapértelmezés szerint a Microsoft Edge mostantól inaktív lapokat alvó állapotba tesz, hogy csökkentse mind a processzor-, mind a memóriahasználatot. Ezt a funkciót tavaly jelentették be, és a Microsoft most úgy döntött, hogy elérhetővé teszi, hogy mindenki számára.

A Microsoft dokumentumaiban kiderül, hogy az alvó lapok optimalizálják a böngésző teljesítményét azáltal, hogy meghatározott idő után „lefagyasztják” az inaktív háttérlapokat. A lapok elhalványulnak, amikor alszanak, és a CPU/RAM erőforrások felszabadulnak, de ez nem befolyásolja az alvó lapon belüli megnyitott tartalmat. Ez pedig lehetővé teszi a még hosszabb akkumulátor üzemidőt is.

A Microsoft megjegyezte, hogy az alvó lapok átlagosan 26%-kal csökkenthetik a processzorhasználatot a nem alvó, azaz általános laphoz képest. Hasonlóképpen átlagosan 16%-kal csökkentheti a memóriahasználatot, de a pontos eredmény a megnyitott lapok számától és a rendszer konfigurációjától függ.

Nagyon úgy tűnik, hogy az eredmények észrevehetőbbek, ha több lapot nyitunk meg. Azt is érdemes megjegyezni, hogy az Edge nem fogja befagyasztani a banki lapokat, melynek belépéséhez hitelesítés szükséges és más fontos lapokat.

Gyorsindítás

A gyorsindítás egy új funkció, amely a Windows és hardver konfigurációjától függően, akár 41%-kal is növelheti a betöltési és indítási sebességet.

Ha engedélyezve van ez a funkció, akkor az operációs rendszer elindítja a Microsoft Edge folyamatait a háttérben, amikor az eszköz bekapcsolásra kerül. Ennek eredményeképpen az Edge gyorsabban elindul, ha bezárjuk és újraindítjuk az eszközünket, vagy csak magát a böngészőt.

Függőleges lapok

Az Edge 89-ben a függőleges lapok elrendezése már elérhető.

A függőleges lapok elrendezését úgy alakították ki a fejlesztők, hogy megkönnyítsék a felhasználók számára a nagyszámú megnyitott lap kezelését. Ezek a lapfülek a böngészőablak bal oldalán jelenjenek meg.

Intenzív szabályozás

A Microsoft lehetővé teszi az intenzív szabályozás támogatását is, amelyet a Google mérnökei hoztak létre a Chromium számára. Ez a funkció mérések szerint csökkenti az erőforrások használatát azáltal, hogy rangsorolja az aktív lapot a háttérben található többivel szemben. Tehát fontosabb lapok nagyobb energiaforrás elérést kapnak, míg a kevésbé specifikusok kevesebbet. Ez pedig meghosszabbíthatja az akkumulátor élettartamát is.

A folyamat magában foglalja a JavaScript szabályozását, de ez nem lesz hatással a háttértevékenységekre, mint például a zenék, ráadiók streamelésére és az értesítésekre sem.

PDF- és nyomtatási fejlesztések

A Microsoft javítja a szövegkijelöléseket az Edge-ben megnyitott PDF-dokumentumokban. Számos korábbi problémát javítottak ezzel kapcsolatban.

Egy másik funkció a méretezés testreszabása weblapok és PDF-dokumentumok nyomtatása közben.

A méretezési lehetőségek közé tartozik az oldalszegélyek mérete, a papírméret és a tényleges méret módosításának lehetősége.

Bővítmények menü

A Microsoft Edge a kapott egy új bővítmények menüt.

Ez lehetővé teszi, hogy könnyen tudjuk kezelni ezen bővítményeket, például ki-be kapcsolni és konfigurálni azokat.

Azonban ez a funkció nem mindenkinél fog azonnal megjelenni, mert a Microsoftnak még szerveroldalon is frissítenie kell egyes funkciókat, hogy elérhetővé váljanak ezek a beállítások mindenkinél.

Egyéb fejlesztések

 • Az Edge automatikus kitöltése kapott kisebb frissítést, ami a születési dátumot jelenti. A címekhez vagy e-mailekhez hasonlóképp bármikor szerkeszthetjük és törölhetjük a születési dátumra vonatkozó mentett információkat.
 • Az automatikus kitöltési javaslatok mostantól a Windows vágólapról származó tartalmakat is felajánlhat.
 • Új csoportházirend szabályozások vállalati ügyfelek számára.

Hogyan tudom frissíteni 89-es verzióra a Microsoft Edge-t?

Navigáljunk a menüben a „Segítség és visszajelzés”, majd a „A Microsoft Edge névjegye” menüpontra. Itt automatikusan elindul a frissítés keresése, majd annak letöltése. A sikeres művelet után a böngésző kérni fogja az alkalmazás újraindítását.

 

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}