Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Blog

Startup – tényleg csak egy jó ötlet kell hozzá?

Szinte minden startup alapító egy fontos pillanatról számol be: arról, amikor az üzleti ötlet „megszületett”. Ezt generálhatja egy innovációs pályázat megjelenése, egy tőkebefektető az ismeretségi körben, vagy egy zuhanyzás alatti isteni szikra egy pár nappal korábbi eseményhez kapcsolódóan.  De valójában ritkán támad a semmiből egy ilyen gondolat. Rendszerint az induló vállalat alapítói már korábban is dolgoztak az adott iparban, vagy magánszemélyként érdekelte őket régóta valamilyen téma.

Mindannyiunknak megvan a munkánk mellett az érdeklődési területünk – valaki az utazásokért rajong, s minden információt begyűjt az utazási szektorról, míg mást az egészséges táplálkozás érdekel, s azzal kapcsolatban rendelkezik széles körű tudással, esetleg megvalósításra váró ötletekkel. De vajon hogyan lehet eldönteni, hogy egy vízióból születhet-e egy vállalat, vagy megmarad "őrült ötlet" szintjén? Ennek a kérdésnek a megválaszolásához az alábbiakat érdemes átgondolni, megtenni:

Ellenőrizze a versenytársakat! Ez az ötlet már létezik Magyarországon vagy egy másik országban? Mit szeretne jobban csinálni, mint a piac régebbi, meglévő szereplői? Saját ötlete egyszerűbb, olcsóbb, jobb minőségű, mint a többi startup ajánlata? Egy ötlet kevésbé jövedelmező, ha azt már egy tucatszor megvalósították. Ha a finanszírozás alapja egy innovációs pályázat, akkor van-e hozzá kiírva.

Készítsen becsléseket! Sok zseniális elképzelés születik meg az emberek fejében, de mindig fel kell mérni, vajon hajlandó-e valaki fizetni a megvalósításáért, és ha igen, mennyit. Van-e olyan tőkebefektetés, ami illeszkedik az elképzelésekhez. Minden becslésekkel, számításokkal kezdődik. Egyrészt vannak költségek: fontos tudni, mennyi kezdőtőkére van szükség, másrészt nem árt megsaccolni a potenciális bevétel, azaz azt, hogy mennyi haszonra tehetne szert az értékesítésből. A potenciális jövedelem nagyságának felmérése nehéz, de fontos feladat. 

Hívjon tanácsadókat a fedélzetre! A professzionális tanácsadók segítenek a fiatal alapítóknak az ötlet kidolgozásában. Ezeknek a tanácsadóknak tapasztalataik vannak az üzleti tervekkel, üzleti modellekkel, finanszírozással és banki tárgyalásokkal kapcsolatban is. Egy üzleti angyal bevonása sem csak tőkebefektetés, hanem komoly üzleti tapasztalattal rendelkező tanácsadó is egyben.

Egy jó ötlet önmagában nem elég…

Ahhoz, hogy egy vállalkozást elindítson, nem elég egy isteni szikra, egy vízió, hanem fontos, hogy bizonyos személyiségjegyekkel, tulajdonságokkal rendelkezzen – ezek elengedhetetlenek egy új vállalat elindításához:

  • Kockázatvállalási hajlandóság:vállalatalapítóként kockáztat. Pénzt kell szereznie, ami nem könnyű feladat. Sokféle lehetőséggel megpróbálkozhat, azonban egyszerűen nem tudja, hogy melyik válik be – egyáltalán beválik-e valamelyik. Nincs garancia a sikerre, sőt tény, hogy az alapítók többsége megbukik. Akkor érdemes belekezdeni egy vállalkozás alapításába, ha képes és hajlandó vállalni a kockázatokat.
  • Kitartás:aki arról álmodik, hogy könnyen pénzhez jut, s már az első nekifutásait siker koronázza, az igen nagy valószínűséggel csalódni fog. Csak akkor van esélye, ha erre felkészül, s elfogadja, hogy nem biztos, hogy erőfeszítései már rövid idő elteltével megtérülnek. Amikor egy vállalatot épít, szüksége van a kitartásra.
  • Önkritika:sok vállalkozó rendkívül magabiztosnak és gyakran arrogánsnak tűnik a tévében. De az igazság az, hogy alapítóként rendkívül fontos, hogy önkritikát tudjon gyakorolni. Újra és újra meg kell kérdőjeleznie saját ötleteit és készségeit. Fontos, hogy legyen nyitott a külső visszajelzésekre. Mindenekelőtt a kritikus vevői hangokat nem szabad egyszerűen elengednie a füle mellett, hanem figyelmesen meghallgatni azokat.

Egyedül vagy csapatban?

Vannak, akik önállóan, míg mások csapatban képzelik el egy induló vállalat megalapítását. Mindkét opciónak megvannak az előnyei és a hátrányai.

A „csapatjáték” előnyei és hátránya

Tény, hogy együtt erősebbek vagyunk. Különösen akkor, ha minden induló alapítónak megvannak a maga képességei, erősségei. Vannak, akik nagyon értenek a marketinghez és az értékesítéshez, mások a programozáshoz, megint mások pedig az üzleti és kereskedelmi témákhoz. A megfelelő munkamegosztás nagyon fontos és hatékony – ugyanígy, ha mindenkinek megvan a maga területe, amelyért felelős. Ugyanakkor az is világos, hogy ha többen dolgoznak egy ötleten, akkor súrlódások is kialakulhatnak. Ügyleti angyal közreműködése esetén pedig erős a presszió a profitmaximalizálásra, ami esetleg az eredeti elveken túllóghat.

Önállóság – pro és kontra

Ha önállóan alapít vállalkozást, annak egyetlen, de óriási előnye van: nem kell kompromisszumokat kötnie. Maga döntheti el, melyik utat választja, hova fektessen be, és mekkora kockázatot szeretne/tudna vállalni. Sok alapító egyszerűen nem csapatjátékos. Ugyanakkor egy dolog egyértelmű: ha egyedül vág bele a vállalkozásba, akkor több külső támogatásra van szüksége – pénzt szerezni pedig nem egyszerű feladat. Az a kockázat is fennáll, hogy „beleszeret” az ötletébe, és nem lesz elég kritikus. Mindenképpen rendelkeznie kell külső tanácsokkal vagy külső hálózattal, amelyen keresztül visszajelzést kaphat az indításról.

Vállalatot indítani nem egyszerű, s egy startup alapításához – a közvélekedéssel ellentétben – nem elég önmagában egy jó öltet. Mint minden területen, az üzleti életben is vannak bizonyos követelmények, amelyeknek meg kell felelni, emberi tulajdonságok, amelyekkel rendelkezni kell. Vannak olyan kérdések, amelyeket elengedhetetlen alaposan átgondolni, megválaszolni. Ha mindez megvan, nincs más hátra, mint belevágni!

Oszd meg másokkal is:
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}