Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Snapdragon SC8280 és Windows 10 a Qualcomm válasza az Apple M1-re

Vártuk azt az időt, hogy végre legyen egy valós verseny a processzorgyártók között és talán kijelenthetjük, hogy 2021 már ez az év lehet. Igaz ez 2020-ra visszavezethető, amikor az Apple előrukkolt az M1 saját fejlesztésű processzorával, mely rendkívüli teljesítménnyel büszkélkedhet.

Mindeddig csöndesen dolgozott a Qualcomm egy új processzoron, mely a napokban kiszivárgásra került, mégpedig a Snapdragon SC8280XP socket, amely teljesítményben akár megelőzheti az Apple M1 processzorát, ráadásul üzemidőben is bőven ráverhet a riválisra.

Egy, még kiadatlan eszköz került szoftveres benchmark alá, melyben ez az új típusú processzor kapott helyet, mellette 3GB memóriával, 14” IPS érintőkijelzővel és Windows 10 64bites verziójával. Pontosan nem tudjuk, hogy ez már az újfajta Windows 10X vagy a megszokott köntösben tündöklő Windows 10.

Teljesítményben óriásit nyomtak a processzor fejlesztésénél, viszont cserébe az energiatakarékos magokat megszüntették. Igaz még nem jelentették be, de gyaníthatóan – benchmark teszt szerint is, jóval erősebb lesz a Apple M1 processzoránál.

A korábban, azaz 2020-ban megjelent Snapdragon SC8280XP processzor elődje az energiatakarékosságot célozta meg, ami bőven sikerült is, hiszen visszajelzések szerint a sima Windows 10 64 bites operációs rendszerrel az adott hardver simán bírta 20-24 órán keresztül egy normál kapacitású akkumulátorral.

Az új típusú teljesítményre kihegyezett Snapdragon processzor üzemidő tekintetébe kérdéses, de szaklapok szerint a 16-20 óra így is kinyerhető lesz vele (ami szerintem teljesen jó és vállalható).

A Snapdragon SC8280XP 8 maggal lesz felvértezve. Abból az első négy a Gold+ elnevezést kapja, ami 2.7Ghz-n fog pörögni, a másik 4 mag pedig Gold elnevezéssel és 2.4Ghz órajellel büszkélkedhet majd.

Belső források szerint ez a processzor kapni fog egy belső NPU chipet is. Ezzel pedig lehetőség adódik arra, hogy egyes folyamatokat leegyszerűsítsenek és gyorsabbá tegyenek. Például lehetőség adódik a folyamatos internetkapcsolatra, akár „kikapcsolt” gép estén történő folyamatos elérésre. Emellett pedig kamerakép feldolgozó teljesítményre is ki lesz hegyezve. Erről későbbiekben ad majd részletes tájékoztatás a Qualcomm.

A teljesítményre való összpontosítás egy kifejezetten jó hír, mivel visszajelzések szerint a 2020-ban megjelent, energiatakarékosságra kiélezett Snapdragon 8xc Gen2 alatt nem volt túl rugalmas a Windows 10. Hogy pontosan mennyivel lesz erősebb az új processzor, még számokban nem tudjuk, de szaklapok szerint akár négy-hatszoros teljesítménynövekedés is lehetséges.

Oszd meg másokkal is:
bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}