Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Samsung: Itt az Exynos 1080

A Samsung hivatalosan bejelentette az Exynos 1080 megjelenését. Ez a processzor fog a következő zászlóshajó szerves része lenni. A vállalat most már az 5nm technológiát vetette be, ami állításuk szerint számos előnnyel jár.

Ami a teljesítményt illeti, az Exynos 1080 egy nyolcmagos processzorral rendelkezik, beleértve a 1db Cortex-A78 -at, ami 2,8Ghz-en pörög, 3db Cortex-A78-at, ami 2,6Ghz-en fut és 4db Cortex-A55-öt, ami energiatakarékos 2.0Ghz-en fog üzemelni. A Samsung állítása szerint ez 50%-os teljesítményfejlődést hozhat a korábbi processzoraikhoz képest. Emellett pedig a GPU-t is frissítették Mali-G78 MP10-re. Utóbbi akár 25%-kal jobb teljesítményt nyújthat a korábbi generációhoz képest. A lapkakészlet támogatja a FullHD+ 144hz és QHD+ 90Hz megjelenítését is.

Az chipben található NPU pedig 5,7 billió műveletet képes másodpercenként elvégezni, ami támogatja a gyors képfeldolgozást maximum 200MP-ig vagy 2db 32MP lencsével való munkát. Valamint támogatja a 10bites és HDR+ videófelvételt akár 4K 60fps-sel. Mindemellett természetesen az 5G, WiFi6, Bluetooth 5.2, UFS v3.1 támogatás sem maradhatott ki.

Ez mind szép és jó, viszont a sokak által problémaként vélt melegedésről nem esett szó. Hazánkban hivatalosan Exynos processzorral szerelt készülékeket forgalmaznak. Ezáltal számos panaszos esetről tudunk, hogy egy korábbi Snapdragon chippel ellátott telefonról egy Samsung új készülékére váltva (melyben már Exynos processzor van), erős melegedést tapasztalt a vásárló – ráadásul párhuzamosan még nem is tűnt gyorsabban a készülék. Az erős melegedés kiterjed a töltésre és erősebb használatra. Bár pontos adatokat eddig senki nem szolgált, a YouTube-on viszont elérhetőek különböző tesztek, amelyek megerősítik ezt a problémát.

Mint írtuk teljesítménybéli különbségek is vannak. Míg a Snapdragon 865+-os Galaxy Note 20 Ultra Antutu benchmark teszten 571.312 pontot szerzett, addig az Exynos 990-nel szerelt változat mindössze 474.356 pontot gyűjtött össze. Hazánkban jogos a háborgás, mivel máshol még olcsóbb is a Snapdragonos változat – ráadásul az exynos 1080 sem hoz eget rengető változást.

A Samsung Magyarországot kerestük az üggyel kapcsolatban, hogy a jövőben a hazánkban forgalmazott Samsung telefonokon továbbra is Exynos processzorral érkeznek vagy várható Snapdragonos – de váltaszt eddig nem kaptunk.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}