Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Összefoglaló az Apple 2018-as Keynote rendezvényéről

Az Apple 2018-as legnagyobb eseményének idén is a cég főhadiszállása adott helyet Cupertinoban a Steve Jobs arénában. Szeptember 12.-én, itthoni idő szerint 19:00-kor kezdődött a bemutató.

Ez a rendezvény a legfontosabb minden évben az Apple-nek és erre is készül a legtöbbet. Nem meglepő, hogy az elmúlt napokban hihetetlen mennyiségű pletyka is szárnyra kelt a még be sem mutatott készülékekről és új applikációkról.

Itt leplezik le minden évben az új iPhone készülékeket és az egyre nagyobb sikernek örvendő Apple Watch-ot. Az új eszközökhöz természetesen új operációs rendszereket és a különböző tartozékokat, iPhone hátlapokat és ütésálló tokokat, valamint az új Airpods vezeték nélküli fülhallgatót mutatnak be, tudtuk meg a Phonebox-tól. A két, két és fél órás bemutatót sokszor azok is nyomon követik, akik nem az Apple eszközeit favorizálják, vagy egyszerűen csak túlárazottnak tartják a telefonjaikat és egyéb hardverjeit. Azonban az Apple elismertsége a technológiai újdonságok terén tagadhatatlanul növekszik ennek valódi jele, hogy a vállalat piaci értéke a világon elsőként érte el a 1000 milliárd dolláros értéket.

Az új iPhone-ok

A tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is három új modellt leplezett le az Apple, amik azonos külsőre épülnek, mint a tavaly bemutatott iPhone X. Az eleinte furcsa újdonságnak számító, kijelző felső részét eltakaró kamerasziget aztán trendet indított, és most már a legtöbb okostelefon-gyártó készüléke hasonló megoldással érkezik, az elérhető legnagyobb előlap/képernyő arány érdekében.

iPhone XS

Elsőként az tavalyi év csúcsmodelljének ráncfelvarrott változatát mutatták be. Amely számos újdonsággal kecsegtet. A külsőt, ahogy az lenni szokott meghagyták, az iPhone X dizájnnal megegyezőnek, így aki a ráncfelvarrott telefonra váltana, annak nem kell egy új iPhone XS tokot vásárolnia, bár a készülék borsos árát tekintve, talán az jelentené a legkisebb anyagi megterhelést. A hardver a trendnek megfelelően tovább erősödött, az új 8 magos A12 Bionic chip-nek köszönhetően, amit szintén egy új grafikus maggal egészítettek ki. A memória mennyiségét tovább növelték, és a belső tárhely kapacitása is 512Gb-ra módosult. Az új Smart HDR kamerának köszönhetően pedig az okostelefonok között egyedülállóan változtathatjuk az elkészült képek fókuszát is, és kiélesíthetjük akár a hátteret is. A készülék DualSim telefonként tud működni egy fizikai Sim kártyával és egy eSIM kártyának köszönhetően.

Technikai adatok: Kijelző: 5.8 inch Super Retina 2436x1125px -458ppi, Belső memória: 521Gb, Kamera: 12Mp SmartHDR Dupla lencse.

iPhone XS Max

Nagyon úgy tűnik, hogy az Apple nem szeretné elveszteni a nagyobb kijelzőt használó felhasználókat, ezért bemutatta, a manapság a kezekben már nem is olyan hatalmasnak tűnő 6,5 col-os iPhone XS Max. Ez az eddigi legnagyobb iPhone. Méretében megegyezik a tavaly bemutatott iPhone 8 Plus készülékkel, azonban a hátlap változtatásai miatt és a fő kamerák egymás alatti elhelyezkedése miatt új iPhone XS Max védőtokokat is bemutatott a gyártó. Immár a kijelző szinte keret nélküli, és a hasznos kijelző/előlap arány 95% fölé emelkedett.

Technikai adatok: DualSIM, Kijelző: 6.5 Super Retina 2688x1242px – 458ppi, Belső memória: 512Gb, Kamera: 12Mp SmartHDR Dupla lencse.

iPhone XR

Az Apple bemutatta valószínűleg az idei év slágertermékét és a hozzá tartozó különlegesnek tervezett iPhone XR tok hátlapokat is. Az okostelefon méretében az XS és az XS Max közé esik, azonban kamerája csak egy optikás és hardver fronton is csekélyebb teljesítményt képes felmutatni. A fentiekért cserébe, azonban árban egy sokkal kedvezőbb készüléket kapunk. ami ráadásul 90 perccel jobb akkumulátor időt nyújt a tavalyi iPhone 8 Plus-nál.

Technikai adatok: Kijelző: 6.1 inch, Belső memória: 256Gb, Kamera: 12Mp szimpla lencse.

Mindhárom új modell esetében az Apple elhagyta a TouchID-névre keresztelt, az iPhone 5S óta meghatározó képernyő feloldási rendszert, és az újabb készülékek már csak FaceID, azaz arcfelismerő rendszerrel szereltek lesznek, aminek az Apple tovább növelte a hatékonyságát.

Árak

  • iPhone XR: 749$-tól (itthon adóterhekkel kb: 300.000 Ft)
  • iPhone XS: 999$-tól (itthon adóterhekkel kb: 380.000 Ft)
  • iPhone XS Max: 1099$-tól (itthon adóterhekkel kb: 410.000 Ft)

Apple Watch 4

Az új okosóra csak kisebb, de annál hasznosabb ráncfelvarrást kapott az elődjéhez képest. Megnövelt akkumulátor élettartamot, aminek köszönhetően a készenléti idő már 86 órára növekedett, és megemelt kijelző felbontást, 384x480 pixelt, ami meghaladja az első iPhone felbontását. Az új okosórát ezen kívül felvértezték nagyon sok egészségmegőrző funkcióval, többek között elesés érzékelővel és továbbfejlesztett vérnyomásmérővel. Az olcsóbb GPS modell 399$-ba, a hálózati hozzáféréssel rendelkező pedig 499$-ba fog kerülni.

Szolgáltatások és iOS

Az Apple egyre bővülő felhasználótábort tudhat maga mögött így egyértelmű, egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szolgáltatásokra is. 2018 első három negyedévében körülbelül 130 milliárd dollárt keresett a gyártó, kizárólag az iPhone-ok eladásából, de a darabszám az előzetes várakozásokkal ellentétben szinte alig bővült (kb 0,4 százalékkal éves szinten). Ez betudható annak, hogy egyre több gyártó képes minőségi készülékeket, egyre kisebb árért előállítani és egyre hosszabb ideig használjuk az okostelefonjainkat.

Az Apple termékekhez köthető szolgáltatások azonban minden területen dinamikusan fejlődnek. Ez a digitális üzletág majdnem 26 százalékkal múlta felül az előző év hasonló időszakát és 27 milliárd dollárt hozott a cégnek.

Az új operációs rendszerek főbb funkciói összefoglalva:

iOS

  • Alkalmazásokra bontott, ellenőrizhető a használati idő
  • Összetett parancsok a Siri használatához
  • Gyorsabb alapfunkciók és egyszerűbb hívások
  • Ráncfelvarrott alsó és felső kezelőrendszer

WatchOS

  • Az okosórát használók összevethetik az eredményeiket
  • Walkie-talkie funkció

Az új Apple eszközök megjelenési dátuma országonként eltérő. Magyarország, mint az eddigi években mindig a szállítás második körébe esik, ami azt jelenti, hogy szeptember 28.-tól vásárolhatók meg az új iPhone-ok, a hozzájuk tartozó speciális kiegészítőkkel és iPhone tokokkal, valamint az új iOS12 operációs rendszerrel. Kizárólag a szerényebb árcédulával rendelkező iPhone XR és az Apple Watch Series 4-nél várható egy kisebb csúszás, de az Apple ígérete szerint ezek a termékek is legkésőbb November elején megvásárolhatóak lesznek a mobilszolgáltatóknál és az Apple Store-okban egyaránt.

 

 

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}