Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Megvan mikortól nem lesz roaming díj Európában

Az Európai Unió intézményeinek tárgyalói megegyeztek a roamingdíjak június 15-től érvényes árairól. Ez alapján 2017. június 15-én megszűnik a roamingdíj, és minden hívás, sms-küldés, vagy mobilinternet használat esetében az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek - tudhattuk meg az Európai Bizottság-tól szerdán.

Kivételt ez alól a folyamatos külföldi mobilhasználat képez, amelyet az uniós bizottság 4 hónapon túli idegen országban való tartózkodásban határozott meg. A folyamatosan külföldinek minősített mobilhasználat esetén a szolgáltatók a nagykereskedelmi árakat alkalmazhatják a felhasználók pótdíjazása esetében, azaz hanghívásokkor percenként 3,2 eurócentet, sms-enként 1 eurócentet, az adatforgalomra 7,7 euró/gigabájt díjat számolhatnak fel.

A roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan az Európai Bizottság a visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására hozott rendelete január 6-án lépett életbe. A rendelet értelmében 4 hónap folyamatos külföldi tartózkodást követően a visszaélésszerű használat elkerülésére a roamingszolgáltatók akár bizonyítékokat is kérhetnek az ügyféltől, hogy "szoros kapcsolattal rendelkezik az adott tagállamban".

Egyéni felhasználóknak 14 nap áll rendelkezésükre helyzetük igazolására. A felhasználóknak egyszerű nyilatkozatuk mellett bizonyos esetekben akár igazolniuk is kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címük. Nappali tagozatos hallgatóknak az oktatási intézmény nyilatkozatát kell bemutatni.

Ezzel a felhasználói roaming mobiltarifák 2007 óta tartó jelentős csökkenését zárhatja le 10 év után az Európai Unió, ugyanis a szolgáltatók 2007-ben az otthoni tarifa felett további 49 eurócent pluszköltséget terhelhettek a telefonálóra, míg ez az összeg 2012-ben 29 eurócent volt, 2015-ben 19 eurócent, 2016 áprilisától 5 eurócent.

Külföldről küldött sms esetén 2008-ban 28 eurócent, 2012-ben 9 eurócent, 2015-ben 6 eurócent volt, 2016 áprilisától 2 eurócent a pluszköltség.

Az internetes barangolás otthoni előfizetés feletti díja 2007-ben 6 euró volt, amíg 2012-re 25 eurócentre, 2015-től pedig 5 eurócentre csökkent az egy megabájtért fizetendő költség.

Ezek a díjak 2017. június 15-én megszűnnek és minden hívás, sms-küldés, vagy internetes barangolás esetében az otthoni előfizetői díjak lesznek érvényesek.

A szolgáltatók számára a nagykereskedelmi árak csökkenése ugyanakkor még egy ideig el fog tartani. Bár a szolgáltató cégek az egymás közötti nagykereskedelmi árat a hanghívások esetében percenként 5 helyett 3,2 eurócentben, az sms-ek árát 2 helyett 1 eurócentben határozták meg, de a jelenlegi 5 eurócent/megabájt internetes barangolás díját csak 5 év alatt, a június 15-től érvényes 7,7 euró/gigabájtról 2022. január 1-ig foják fokozatosan 2,5 euró/gigabájtra csökkenteni.
Forrás: MTI

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}