Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Megsértethette a hálózatsemlegességet a Telenor

Megsértette a hálózatsemlegességi előírásokat a Telenor a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) határozata szerint azzal, hogy kiemelt bizonyos tartalomtípusokat, valamint előnyben részesített egyes alkalmazásokat és szolgáltatásokat, ezért a hatóság a jogsértő állapot beszüntetésére szólította fel a szolgáltatót.

Az (NMHH) pénteki közleménye szerint a Telenor MyChat csomagja jogszerűtlenül különböztetett meg bizonyos tartalmakat, mivel hat közösségimédia- és csevegőalkalmazás (Facebook, Facebook Messenger, WhatsApp, Instragram, Twitter, Viber) használatát nem számította bele az adatforgalomba, elérésüket az adatkeret kimerülése után sem korlátozta, ezáltal kiemelte a többi szolgáltatás közül.

Hozzátették: a MyMusic csomagnál négy zeneátviteli alkalmazás (Deezer, Apple Music, Tidal, Spotify) és hét online rádió (Kossuth, Petőfi, Bartók, Dankó, Rádió1, Music FM, Sláger FM) használatát nem számította bele a Telenor az adatforgalmi keretbe, más tartalmak elérését viszont blokkolták vagy lassították az adatmennyiség felhasználása után.

A hírközlési hatóság szerint a Telenor észszerű forgalomkorlátozási ok nélkül, tisztán kereskedelmi alapon különböztette meg az érintett alkalmazásokat.

Az NMHH felidézte: a hálózatsemlegességi előírások biztosítják, hogy az internetszolgáltatók ne avatkozhassanak bele a tartalomszolgáltatók közötti versenybe, kereskedelmi okokból ne részesíthessenek előnyben vagy hátrányban bizonyos tartalmakat. Hozzátették: a megkülönböztetés arra ösztönözheti a felhasználókat, hogy a kedvezményben részesülő alkalmazásokat és szolgáltatásokat használják, így a szolgáltató beavatkozhatna a tartalomszolgáltatók közötti versenybe, ami torzítaná a tartalompiaci versenyt és sértené a felhasználók választási szabadságát.

Az NMHH az unióban elsők között kezdte ellenőrizni a hálózatsemlegességre vonatkozó, tavaly életbe lépett EU-s előírások betartását, és tavaly novemberben már jogsértőnek találták a Telekom egyik szolgáltatását - áll a közleményben.

A hatóság mostani határozata nem jogerős, a szolgáltató a döntéssel szemben jogorvoslattal élhet.
A Telenor az NMHH határozatára reagálva közölte, hogy fellebbeznek a döntés ellen. Hozzátették: jóhiszeműen, az ügyfelek érdekében jártak el, amikor a legnépszerűbb szolgáltatásokhoz korlátlan belföldi hozzáférést biztosítottak. A fogyasztói igényeknek megfelelő szolgáltatások elősegítik az internethasználat terjedését, ami hozzájárul az ország európai felzárkózásához - áll a Telenor közleményében.
Forrás: MTI

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}