Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Lumia 650 - 3 év távlatából (rövid vélemény)

2016-ban már éreztük, hogy lassan kivonul a Microsoft a mobilpiacról és csak asztali és 2in1 eszközökre, illetve szoftverekre fog fókuszálni. Ez így is lett, viszont nézzük meg, hogy az utolsó alsó középkategóriába tartozó Lumia 650 mit szerepelt.

Vásárlás, miért döntöttünk mellette, ki használta?

2016 év elejét írunk, amikor is egy Sony Tipo nevű telefon szeretett volna cserére bocsájtani kedves rokonom (nem szeretném megnevezni, kérte..). Számos készülék közül tudtunk válogatni. Számára a telefonálás, elfogadható kamera és lehetőleg a tartósság játszott a vásárlási szempontok közül legfőképp. Az ios és Androidos vonalon is volt érdeklődés, de egyik se fogta meg őt az 50-80 ezer forintos árkategóriában.

Egyszer csak március-április környékén befutott a Lumia 650 és teljes mértékben megtetszett neki. Mentünk a Mediamarkt-ba, lebonyolítottuk a vásárlást. Akkor 62.990 Ft-ba került a telefon.

Bár nem egy zászlóshajóról beszélünk, ha a hardver specifikációit vesszük szem elé, de maga az anyaghasználat tényleg prémium: a mai napig hibátlan a telefon és tok, azaz TOK nélkül használták, zsebben, táskában és ahol csak tudta. Mindösszesen egy fóliát kapott.

Tehát: A választás hirtelen történt, de a vásárló, azaz a rokonom nem bánta meg. Máig hűségesen szolgálta a készülék. A váltás okáról pedig írni fogok egy másik pontban.

Napi használat a 3 év alatt és amilyen tapasztalatokat leszűrtünk

Rokon véleménye: Elmúlt hónapig nagy élmény volt használni a telefont. Teljesítette az elvárásaimat. Igaz nem hasított, mint egy Ferrari – de nem is ez volt az elvárásom iránta. Napi szinten telefonáltam, néha megnéztem a messengert, facebookot és böngésztem az Edge-el. A kamera természetesen használva volt, főleg munka közben.

Külső

Külsőről és ergonómiáról megmondom az őszintét: ilyen dizájnos telefonnal máig nem találkoztam. Szép aluminium oldalkeret, jól illeszkedő hátlapi műanyag, ami ráadásul nem csúszik. Az előlapon egy gyönyörű kijelző (OLED). Mai napig nincs beégve! 

Az előlapján van a hangszóró alul ami megint rátesz egyet a prémiumérzet lapáttal. Nekem szükségem volt arra is, hogy lehetőleg ne hátul és alul (microUSB) legyen a hangszóró. A kijelzőn a fólia karcos, de ez cserélhető - sajnos megérezte az időt - viszont alatta hibátlan.

Összességében szerintem prémium az anyaghasználat.

Hardver, szoftver?

Nem egy nagy sebességgel rendelkező telefonról beszélünk. Igazából nem volt hóhér elvárásom a készülékkel kapcsolatban, csak tudjak rajta zenét hallgatni, munka közben fényképet készíteni (alkatrészek, stb), illetve megfelelő minőségben tudjak hívásokat bonyolítani. Esetleg néha egy-egy internetezés, facebook, messenger beleférjen. Ez mind működött a múlt hétig javarészt teljesen hibátlanul. Ugye a facebook és messenger alkalmazás már nem enged be. A telefont újra telepítettem, már le se tudom tölteni (emiatt váltottam).

Olvastam teszteket, hogy kevés a belső memória és a belső tárhely, meg a processzor a leggyengébb, ami létezik. Különösebben nem éreztem ezeket, lehet az én felhasználási szokásom más, nem tudom.

Vásároltam bele egy 64gb-os memóriakártyát tökéletesen futott vele. Erre másoltam zenéket, illetve a képek és videók mentési helye volt.

A Windows telefonnal kapcsolatban annyit megemlítenék, hogy amelyik blogon vagy fórumon olyat írtak, hogy rossz és csúnya, akkor megmondanám nekik: ilyet ti még nem használtatok. A csempék mérete elég nagy és méretezhető, ahogy a szöveg is. Lehetett megfelelő távolságba nézni, a megfelelő szövegméret beállítása után. Sosem nyomtam mellé. A billentyűzet, amit használtam rajta fenomenális. Most Swiftkey-t használom jelenlegi készüléken, de a kettő nem egyeztethető össze. Lumia telefonon pötyögni egy életérzés.

Amit hátrányként hoznék fel az a frissítés letöltése és telepítése. Ha éppen ezt végezte, mondjuk letöltés, akkor egyszerűen az akkumulátor is megérezte valamennyire. Maga a frissítés, ami nagyjából havonta érkezett rá (ami jó dolog) simán elvett csak maga -30-40%-ot az akkuból, illetve a frissítések befejeztével vagy egy licensszerződést kellett elfogadni vagy egy adatvédelmi funkciót engedélyezni. Jelenlegi telefonom egyenlőre egy frissítést kapott, igaz az is merült ez idő alatt nem keveset. Ettől függetlenül naprakész volt a telefon, tehát szerintem mindig a legfrissebb szoftvert használtam.

Komolyabb hibát nem tapasztaltam e-téren, talán egyszer a kamera nem indult el. Ekkor újra indítottam a telefonom, ami megoldottam a problémát.

Kamera, zene

A fényképezővel nem volt semmi gondom. Ha volt fény, akkor szép képet készített. Fény hiányában sajnos elvérzett, de a vaku sokat segített. A videózás nem az erőssége, de tudta ezt is és nem igazán zavart a dolog.

Zenehallgatás nagyon vagány volt a készülékkel. Az előlapi alulsó hangszóró kíváló minőségben bömbölt, a jack aljzat is korrekt hangot adott. Hangszínszabályzó pedig óriási plusz volt.

Térerő, hívásminőség, üzemidő

Térerővel lehet gond? Nálam mindvégig működött, mindig elértek. Hívások rendkívül jók voltak és élvezhetőek. A mikrofonnak köszönhetően nagyon tisztán ment át a hangom, mindenki dícsérte (lehet zajszűrés is van benne). Üzemidőről pedig annyit tudok írni, hogy naponta – 1,5 naponta töltöttem a telefon az első 2-3 évben. A vége felé már simán napi szinten töltöttem, de teszem hozzá: használtam is. Hát, ha kijelzőidőbe számoljuk, nagyjából 2-3 órát zavartam naponta. Az akkumulátort máig nem cseréltem, de simán kibírna egy napi használatot.

Összegzés

Szerettem a telefonom. Sokat nem tudnék róla mondani, mert tette azt amit egy telefonnak a dolga. Működött, használtam, kész. Szerintem az anyaghasználatnak köszönhetően máig hibátlanul fut, probléma mentesen. Természetesen hardverre gondolok, mint például kamera, kijelző, hangszóró, mikrofon.

A rokonomnak pedig köszönöm a telefont, melynek köszönhetően várhat egy hosszabb teszt. Jelenleg az Ő véleményét gyűjtöttem össze és foglaltam mondantokba. Nektek volt Lumia 650 készüléketek, mi a véleményetek róla?

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}