Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Kínai vagy itthon forgalmazott kijelzőt vásároljunk?

A mai okostelefonoknál nem ritka, hogy egy leesést követően a kijelző megrepedt vagy hajszálasra törik. Ezt követően pedig, ha nincs komolyabb félrerakott pénzünk és szeretnénk a telefonunkat megmenteni, akkor tippem szerint elsősorban az aliexpress vagy ebay-t vesszük igénybe. Igaz, nem mindenki áll neki barkácsolni, de biztos olvasóink között vannak szervizesek, hobbi szervizesek és kezdők. Utóbbi csoportnak szól a cikk, mivel nagyon nem mindegy honnan szerezzük be az alkatrészeinket, főleg a kijelzőt, melyet nap, mint nap néznünk kell.

Történet

Ismerősömtől kaptam egy Mate 9 telefont. Elfogadtam tőle, mivel én is rendelkezem egy ilyen darabbal és nagyon elégedett vagyok vele. Bő 1,5 éve használom, teljesen korrekt széria. Gondoltam tartalék telefonnak tökéletes lesz. Viszont adott egy probléma: a kijelző törött volt. Adott képet, érzékelt, de a törésnél, repedésnél, ahogy húztam az ujjam az érintőfelületen nagyon bántotta a bőröm. Egyszer kaptam egy szilánkot is.

Huawei szervízbe bevizsgáltattam a telefont (ez 5000 Forint). A kijelzőproblémát megállították, mást hibát nem találtak. Valószínűleg csak egy koccanás okozhatta a repedést. A hátlap, oldalkeret (bár egyben van) nem sérült. A munkalapon szerepel a kijelzőcsere. Ők ezt 45.000 Forintért vállalnák.

Kicsit sokallottam, így körbejártam az internetet.

 • Néztem szétszerelős videót
 • Kerestem kijelzőket, Aliexpress – Ebay („Mate 9 LCD” kulcsszavakra elég keresni)
 • Számolgattam miképp éri meg

Két lehetőség közül tudunk választani (Mate 9 esetében), mégpedig natúr a kijelzőt kérjük vagy a hozzá tartozó kerettel.

Natúr kijelző vagy kerettel?

A kérdés jogos. Mivel itt körülbelül 1000 forint különbségről beszélünk, így én kerettel kértem. Aliexpressről rendeltem meg egy China Phone Allparts nevezetű store-tól.

Kerettel érdemes kérni:

 • Ha nincs akkora árrés a keretes és keret nélküli között
 • Ha nem tudunk ragasztani, nem rendelkezünk megfelelő ragasztóval (B-7000, T-7000, M3)

Keret nélkül, akkor kérjük

 • Ha tudunk ragasztani, van tapasztalatunk, gyakoroltuk már
 • Ha nagy az árrés, tehát: kerettel 15000ft, keret nélkül 6000ft.

A kínai Allparts nagyon jó! Vagy mégsem?

Nagy reményeket fűztem az egészhez. Elsősorban, mert viszonylag olcsón megúszom az egészet, másrészt lehetőleg kapok egy jófajta kijelzőt.
Érkezett a forró leves a szájpadlásra. A kijelző megérkezett. Azonnal cseréltem, körülbelül 1-2 órás munka volt. Siker után bekapcsoltam a készüléket és meglepődve tapasztaltam, hogy jóval rosszabb a kijelző minősége, mint az eredetinek.

 • Nagyon fakók a színek
 • A háttérvilágítás rossz (míg a gyárit feltolom 20-30% fényerőre, addig ezt 100%-ra fel kell húznom)
 • Keret minősége nem jó, csavar behajtása után az egyik menet érezhetően gallyra ment
 • Kereten voltak illesztési problémák

Gondoltam ez talán annyira nem probléma, tartaléknak még így is jó. Bár már rágtam ekkor is a számat, másnap ez rosszabb lett. A telefont feloldottam és mikor a kijelző aktív volt, a keret és kijelző között fehéren világított. Egyszerűen nem hittem a szememnek. Elengedte a ragasztás.

Nyitottam jelentést aliexpressen eladó felé, de máig csak kéri a bizonyítékokat, hogy valóban ilyen a kijelző, pénz nem került vissza.

Telefont újra szétszedtem, hőlégfúvóval megfelelő hőmérsékleten próbáltam lemelegíteni. Könnyen le is jött az egész, sokáig nem kellett vele szenvedni. Mondjuk alsó és felső részén egész jól tartotta, csak és kizárólag az oldalai voltak rosszul rögzítve. Szétszedésnél történtek meglepetések. Amikor teljesen elengedte a ragasztás és leemeltem a kerettől, fogta magát a szűrő és védő réteg lepottyant a helyéről. Ami nonszensz, hogy a megvilágítás egy szűk „alsó” téren elhelyezkedő ledszalag. Láttam előtte a gyári kijelzőt. A kínai f*s a közelébe sincs. Utóbbi azonnal a feldolgozóba végezte.
Keresgéltem tovább.

Aliexpress

Ahogy nézem a véleményeket mind ugyanaz. Van, aki előre jelezte: a termék megfelelő és jó. Később pedig válaszként hozzászólt, miszerint elengedte a ragasztás, csíkozódott, melegedett, stb.

Ebay

Hasonló esetek, mint aliexpress-en. Bár vannak európai eladók, melyek minőségi kijelzőket biztosítanak 20-30 ezer forintért.

Notebook-alkatresz.hu

Találtam egy webshop-ot. Ő a notebook-alkatresz.hu. Van rendesen választék, így a Mate 9 utángyártott kijelző kerettel (12.000 forint) ment azonnal a kosárba. Két napos szállítási idővel megérkezett (míg ugye kínából körülbelül 3-5 hét). Összeraktam a telefont és láss csodát, hasonló, mint a gyári. Sok különbséget nem érzek. Igaz, ez is gyengébb fényerőben, de nem annyira. Minimálisan.

Összegezzünk

Itthon rendelt kijelző

 • 12.000 Forint (utángyártott kerettel)
 • Jó a ragasztás, nincsenek ragasztási nyomok, stb.
 • Viszonylag jó minőségű kijelző (megjelenés, fényerő)
 • 2-3 napos szállítási idő (nem kell sokat várnunk rá)
 • Van garancia (fél vagy egy év)

Kínából rendelt kijelző

 • 7800 Forint (javított vagy utángyártott kerettel)
 • Rossz ragasztás (simán kifoghatod és reklamációnak nincs helye, az eladó próbálja magát kihúzni belőle)
 • Rossz minőségű panel és háttérvilágítás (nagyon fakók a színek, nagyon gyenge a háttérvilágítás)
 • 3-5 hét szállítási idő
 • Nincs garancia (ha hibás átvételkor vagy postára fogják vagy jobb esetben kisebb összeget visszautalnak, ha pár nap múlva hibásodik a panel, akkor reklamációnak nincs helye – hiába írják a garanciát, küld vissza sokszoros áron.)

Tény, hogy az itthon forgalmazott kijelzők jóval drágábbak. Akár kétszeres áron is adják őket, viszont elhitetitek nem ér ennyit egy kínai kijelző, csak a szívás van vele. Ezek után mindenki döntse el honnan rendel.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}