Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Windows

Képernyőképek készítése Windows alatt

Valószínűleg már mindenkivel előfordult, hogy szerette volna elmenteni, esetleg megosztani a képernyőjén látottakat. Ilyenkor sokaknak a leggyorsabb megoldásként a mobiltelefonjuk kamerája jut eszébe, ami valóban gyors, azonban az elkészült kép minősége hagyhat némi kívánni valót maga után. Azonban jó hír, hogy a modern operációs rendszerekben van beépített képernyőmentés funkció, amelynek létezéséről és lehetőségeiről sokan nem is tudnak. Ebben a cikkben a képernyőkép mentés néhány gyors és egyszerű módját szeretném bemutatni:

  • teljes képernyőkép mentését;
  • aktív ablak mentését;
  • a képernyő egy bizonyos részének mentését.

 Tételezzük fel, hogy a képernyőnket különböző részre osztottunk, amikről felvételt szeretnénk készíteni.

Teljes képernyőkép mentése

Teljes képernyőkép mentésére 2 lehetőségünk van – az első esetben a kép a vágólapra kerül, ahonnan beilleszthetjük például kép- vagy szövegszerkesztőbe, csatolhatjuk online csevegéshez, stb. Ehhez mindössze a Print Screen gombot kell megnyomnunk.

A második lehetőségünk – az elkészült képernyőmentés azonnal mentésre kerül a Képek könyvtárba. Ezt a Windows és a Print Screen billentyűkombináció megnyomásával érhetjük el. Az így elkészített képfájlokat a Képek -> Képernyőképek könyvtárban találjuk.

Aktív ablak mentése

Ha a jelenleg aktív ablakot szeretnénk menteni, akkor az Alt és Print Screen kombináció siet a segítségünkre, ami után a kép automatikusan a vágólapra kerül.

Példaként a Notepad++-ról készült mentés. Mint láthatjuk (a Painten belül), a kijelölés tökéletes, nincs szükség utólagos szerkesztésre.

A képernyő egy bizonyos részének mentése

Abban az esetben, ha Windows 10 operációs rendszert használunk, a fent említettek mellett lehetőségünk van a képernyő egy bizonyos részének mentésére is. Ehhez nyomjuk meg a Windows Shift Print Screen kombinációt, ezután jelöljük ki a szükséges részletet.

Amennyiben Windows 10 1903 verziót használunk, a kijelölés után megjelenik a Metszet és vázlat app, ahol lehetőségünk van a kivágott részlet szerkesztésére, másolására, mentésére vagy megosztására. Ha az operációs rendszer a fent említett verziónál régebbi verziójú, a kijelölt részlet automatikusan vágólapra kerül, a Metszet és vázlat megnyitása nélkül.

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}