Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Jövőre a kínából rendelt csomagok után még itthon is fizethet

Sőt, szinte biztos, hogy drágább lesz számos csomag. Korábban már cikkeztek különböző híroldalak az EU-s bejelentésről és döntésről, mely szerint minden Európai Unióba harmadik országból érkező csomagokra áfakulcsot kell kivetni. Ez mindössze annyit jelent, hogy továbbiakban a kínai eladók nem tudnak majd a csomag értékével trükközni, így a pontos árát kell a terméknek feltüntetni, itthon pedig a valós 27%-os áfakulcsot kell utána kifizetnünk.

A módosítások fő oka, hogy a becslések szerint évente EU-s szinten 7 milliárd euró áfát nem fizetnek meg az online értékesítéseken. Összesen tehát ennyi veszteség éri a tagállamokat, köztük Magyarországot. Ez még tagállamokra lebontva is tetemes összeg, országonként évente több száz milliárd forint.

Bár az első uniós tervezet szerint ez 2021 január 1.-től vezették volna be, de a COVID-19 (koronavírus) járvány nehézségei miatt elhalasztották 2021 július 1.-re. Ez az időpont tehát véglegesnek látszik. Figyelnünk kell, hiszen a termékek általában 20-50 nap alatt érkeznek meg, így érdemes, ha még „kedvezményesen” szeretnénk megvásárolni kiszemeltünk, április vége előtt megrendelni. 2021 július 1. után beérkezett termékekre már 27%-os áfakulcsot vetnek ki, ez annyit jelent, hogy 1000 forintos termékért itthon még 270ft-ot kell befizetnünk az adóhivatal felé.

A hivatalos NAV dokumentum alátámasztja mindezt.

A NAV egy külön oldalt tervez az áfakulcs bejelentésére, amelyet várhatóan 2021 július 1.-én tesz elérhetővé. Itt tudjuk majd igazolni a vásárolt terméket. Az igazolást pedig „vásárlási számlával” vagy „fizetési bizonylattal” tudjuk alátámasztani.

Adminisztráció különböző értékeknél:

  • 150 Euró alatt az említett NAV által fejlesztett webes felületen tudjuk bejelenteni a rendelt termékről az igazolást. Ezen tudjuk intézni az adóérték kifizetését is.
  • 1000 Euró alatt postai vám-nyilatkozatot kell tenni. Ez a folyamat valamivel lassabb lehet.

A NAV dokumentum szerint vámot nem kell fizetnünk, kizárólag ezekre a termékekre jelent terhet:

  • alkohol tartalmú termékek
  • parfümök
  • kölnivizek
  • dohánytermékek

2021 közepe egyrészt szomorú, másrészt izgalmas lesz. Elsősorban az Aliexpress-en és Ebay-en a kereskedők, és maguk a marketplace-t üzemeltető cégek képesek lesznek-e kibúvót találni, hogy olcsóbban vagy áfamentesen be tudják-e hozni továbbiakban a termékeket (valószínű sehogy). Másodsorban pedig a NAV webes felülete mennyire fogja bírni az óriási terhelést.

Megkérdeztünk egy szakértőt is az üggyel kapcsolatban:

Magyarországon naponta a becslések szerint átlagosan 380.000 kínai csomag talál gazdára. Karácsony előtti két hónapban jelentősen megnőnek ezek a számok, hiszen szeretteinknek és magunknak vásárolgatunk külföldi webes felületeken (legyen az a közismert Aliexpress). A határozat pedig jogerős, így mindenképp hazai áfakulcs várható a rendelt csomagokra. A magyarok többségének a határozat még ismeretlen fogalom, pedig minél szélesebb körben jelezni kellene feléjük – a meglepetések elkerülése végett. Kíváncsian várom a fejleményeket és adatokat a jövő év második felében.

bykewix profilképe
Polgár Zoltán @bykewix Webdesigner, Windows specialista. Szeretem a különböző új technológiákat és a környezetvédelmet.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}