Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Kütyük

Jön az Android 11 Raspberry Pi 4-re

Bár operációs rendszer a mikro-számítógépre nem a Google-tól érkezik, mégis egyszerű, és jól működő megoldásnak tűnik.

Egykor az OmniROM hihetetlenül népszerű egyedi ROM volt, bár a népszerűsége újabban lecsökkent, viszont a projekt ismét népszerűséget szerezhet magának egy új porttal, amelyet Max Weninger (maxwen) készített, és Raspberry Pi 4-ekre hozza el az Android 11-es verzióját.

Bár a Raspberry Pi ugyanazt az ARM architektúrát használja, mint a legtöbb Android-eszköz, eddig mégis nehézkes, sőt sokak számára szinte lehetetlennek tűnő feladat volt az Android Raspberry Pi-n való futtatása, elsősorban a hiányzó illesztőprogramok miatt. Az évek során már történt néhány különböző próbálkozás, hogy a Raspberry Pi futtatni tudja a népszerű operációs rendszert, de eddig még senkinek sem sikerült olyan egyszerű, és jól működő megoldással előállnia, mint amilyen az új OmniROM port.

Az újonnan elérhetővé vált rendszer Android 11-re épül, és kizárólag a Raspberry Pi 4-hez érhető el, így a régebbi modellekkel rendelkezőknek még mindig másik operációs rendszert kell választaniuk.

A ROM alatt az Android táblagépes felületét érhetjük el, nem a TV-s verziót, mivel a fejlesztő szerint ez a megjelenés jobban illeszkedik a Raspberry Pi-hez, melyet általában hobbi-elektronikai vagy tanulási célból használnak. Weninger a fórum válaszában megjegyezte: "Nem gondolnám, hogy a Raspberry Pi egy jól felszerelt eszköz ahhoz, hogy TV-hez használjuk azt, amikor például A Xiaomitól olcsón vásárolhatunk TV-s boxot, amely probléma nélkül működik és rendelkezik hivatalos Google támogatással."A TV-s felhasználási módot továbbá az sem segíti elő, hogy a RAM-ból jelenleg hiányzik a hardveres gyorsítású videólejátszás és a 3D grafika támogatása is, viszont a rendszer alatt elérhető a Play Áruház, és rendszeres frissítéseket is kap a ROM, így várhatóan több, funkcióbeli fejlesztés is érkezni fog hozzá a közeljövőben.

 

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}