Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Három frissítés is jött a Windows 10-hez a héten

Ezen a héten a Microsoft háromszor is adott ki frissítést a Windows 10 rendszerhez, hátfőn és pénteken az Insiderek, szerdán pedig a sima Windows 10-et használóknál jelezhetett frissítést a Windows Update. Ez utóbbi csak biztonsági és hibajavításokat hozott, így nézzük az érdekesebbeket, a Build 15002-t, ami csak PC-re érkezett meg, és a 15007-et, amit PC-n és mobilon is kipróbálhatunk. 

Build 15002

Hosszú kihagyás után, a 2017-es év első frissítésében a Microsoft rengetek újdonságot bemutatott. 

Edge frissítések

A Microsoft böngészőjében megjelent a lap előnézeti sáv, mellyel több lap használata setén könnyebben találhatjuk meg az egyes oldalakat. Végiglapozhatjuk a listát érintőképernyőn, vagy használhatjuk az egerünk görgőjét vagy akár a touchpadot is. Csak a lefelé mutató nyílra kell kattintani a funkció előhívásához.

Illetve mostantól a lapsávot akár oldalra is helyezhetjük egy gomb segítségével, ahol könnyebben rendezhetjük, csoportosíthatjuk őket, majd visszahelyezhetjük azokat a megszokott helyükre.

Az Internet Explorer böngészőkéhez hasonló gyorshívó menüt kapott az Edge is, amit a tálcán jobb egérkattintással érhetünk el. Jelenleg új ablakot nyithatunk meg így,

Az Edge fejlesztői csapata ráadásul a felhasználói felület megjelenítésének logikáján is módosítottak, így az Edge gyorsabb és megbízhatóbb lett még akkor is ha lassú, bonyolult weboldalt kell éppen megjelenítenie. Ezek mellett a böngésző most már a legtöbb társához hasonlóan alapértelmezésben nem fogja futtatni a Flash tartalmakat, azok engedélyezéséhez felhasználói interakcióra lesz szükség, illetve elérhető lett a weboldalak számára a natív fizetési lehetőség használata, ami Edge esetében a Microsoft Wallet.

 

Felhasználói felület

Mostantól PC alatt is lehetőségünk van az élőcsempék mappába rendezésére, amit mobilon vagy Windows 8 rendszeren megszokott módon, csempék egymásra húzásával érhetünk el.

A megosztási központ pedig egy számítógépen jobban használható felületetet kapott, amin az alkalmazások használat gyakorisága szerint szerepelnek. 

A Windows gomb + Shift + S billentyűkombinációval pedig az OneNote mostantól a képernyő tetszőleges részéről tud mentést készíteni, amit bárhol felhasználhatunk.

Ettől a Build-tól kezdve a DPI, az az a felhasználói elemek méretezése is finomításra került. Ez amellett, hogy jobb kinézetet biztosít a rendszernek, a lehetőséget is megadja, hogy 1-1 alkalmazásnál külön-külön DPI beállítást adjunk meg a kompatibilitási lehetőségekben. Az alkalmazások átméretezési animációja is változott, ami simább ablakméretezés tesz lehetővé.

Amennyiben gyakran változik a felbontás, például az  eszköz dokkolása miatt, eddig az asztali ikonjaik elcsúszhattak a helyükről. Mostantól a Windows 10 jobban rögzíti az ikonok pozícióját, így ez már sokkal kevesebb esetben fordulhat elő.

Ezen kívül fejlesztések történtek a VPN beállításokban, a hagyományos kínai naptárban illetve az alkalmazások Microsoft fiókkal történő használatában is, ahol mostantól egy listából választva tudjuk kiválasztani a leggyakrabban használt fiókunk adatait, ráadásul az értesítés központ API-je is frissült, így a fejlesztők mostantól az alkalmazásaikat felkészíthetik az értesítések csoportosítására, illetve jobban kezelhetik a többeszközös értesítéseket is. 

Windows Ink

Mostantól a rajzolóeszközök ikonjainál a kijelölő színt is láthatjuk, több radír közül választhatunk, illetve a több-monitor kezelés is fejlődött. 

 

Cortana

A magyar nyelven nem elérhető asszisztens is okosodott, így mostantól akár a Windows telepítését is elvégezhetjük hangutasításokkal, ráadásul most már a kiadott parancsokhoz segítséget is megjelenít, így egyszerűen áttekinthetjük a kiadható parancsok listáját.

Amennyiben eddig hiányoltuk a minden évben és minden hónapban lehetőségeket emlékeztető beállításánál, mostantól ez sem lesz probléma, ugyanis az asszisztens már ezeket is megérti.

További lehetőségek

A Windows 10 telepítésekor mostantól a beállítási lehetőségek változnak, így az adatvédelmi beállítások is személyre szabhatóak, illetve átugorhatatlanok lettek - így telepítés közben a felhasználó egyértelműen láthatja illetve módosíthatja, hogy milyen adatokat használ fel a rendszer.

A kisegítő lehetőségeket használók is örülhetnek, mivel a Microsoft kiterjesztette a narrátort a telepítés folyamatára is, bővítette a funkcióit, illetve a Braille írás lehetőségei is frissültek. Fontos megjegyezni, hogy a WIN + Enter billentyűkombináció WIN + Ctrl + Enter-re változott.

Mindezek mellett az Univerzális Windows alkalmazások magas kontrasztal való használata is módosult, az ikonok szebbé és egyértelműbbé váltak.  

Windows Defender

A Microsoft vírusirtója is jelentős újdonságokat kapott. Új lehetőségek a gyors, vagy teljes vizsgálat futtatására. Az eszköz teljesítményének, állapotára felmérésekor egy jelentést is kapunk. Módosultak a család beállítások lehetőségei is.

Gépház

Mostantól a gépházban a hasonló beállításokra mutató linkeket kapunk, illetve a felület is módosult, és a Bluetooth kiegészítők, vezeték nélküli dokkolók, Xbox vezeték nélküli vezérlők és média eszközök mind ugyanazon a helyen érhetők el asztali és a mobil rendszer alatt is.

A képernyő beállítások menü újragondolt felülettel és könnyebben elérhető beállítási lehetőségekkel érhető el.

Egy funkció segítségével pedig a szem kímélése érdekében a Windows kezelni tudja a színhőmérsékletet is, így az esti órákban csökkenti a kék szín értékét.

A Surface Dial beállításokhoz az alkalmazás fejlesztőknek mostantól lehetőségük van saját eszközöket, vezérlőket is lehelyezni, amiket a gépházból vezérelhetünk.

Az előzeteseben téma beállítások is teljesen a gépházba kerültek, így egy helyről tudjuk a teljes Windows megjelenését szabályozni. Témákat mostantól az áruházból is telepíthetünk.

A színválasztásnál pedig az előzőleg használt színekről is listát kapunk, így megkönnyítve annak visszaállítását.

A Cross-Device Experiences lehetőség is módosult, mostantól a gépházból módosíthatjuk a beállításait.

A fizetős hálózatokhoz való csatlakozást Wi-Fi mellett pedig kábelre is kiterjesztették, így már Ethernet kapcsolattal is lehetőség van a a használatára.

touchpad frissítések

A hangerő tapipaddal való módosítása finomításra került, illetve a képernyőn a hangerő-változtatási ablak meg fog jelenni. Emellett a gépházban a beállítási ablak felülete módosításra került a könnyebb áttekinthetőség érdekében.

A zöld az új kék

Ettől az előzetestől kezdve az Insider használók kékhalál helyett zöldhalállal találkozhatnak majd.

Hyper-V fejlesztések

Mostantól új virtuális gép létrehozása sokkal egyszerűbb lesz a mivel elérhetővé vált a Quick Create funkció, amivel a gép létrehozása csak néhány kattintás.

Frissített Windows Update

A Windows frissítésére szolgáló eszköz megújult felületet kap, amiben egyértelműbbé válik a gép frissességének állapota. Elérhetővé válik a frissítések szüneteltetése, és a hardver vezérlők frissítésének letiltása.

És a többiek

Mindezek mellett frissült egyes nyelvi integrációk, beviteli lehetőségek módjai, teljesen megújult a  Microsoft Pinyin IME felülete, és bővült a beállításainak köre, a Windows feladatkezelőjében mostantól az alkalmazások új állapotot is meg tudnak jeleníteni.

Build 15007

A ma PC-re és mobilra is megjelent frissítés az előzőnél kevesebb újdonságot hozott, azok közül is a többség a mobilokat érinti.

Edge

Lehetőség vált a lapok megosztására, illetve a beállítások és más adatok importálására, exportálására.

Ezek mellett letöltések esetén lehetőség van Futtatás választására, és megjelent egy ments másként gomb is.

Fejlődött a weboldalakra való rajzolási lehetőségek köre is, így Windows Ink összes funkciójának használatára is lehetőség nyílik.

Mobilon mostantól lehetőségünk lesz a betűméret módosítására, illetve 500%-ig szabadon bele tudunk nagyítani az oldalakba. A fejlesztők számára elérhetővé vált a Apps for Websites lehetőség. 

Rendszer

A Cortana segítségével PC váltás egyszerűbbé vált. Mostantól onnan fojtathatod a feladatodat, ahol abbahagytad. Szinkronizálhatóak a megnyitott Edge lapok és SharePoint dokumentumok. 

 

A fejlesztők számára pedig lehetőség vált az értesítésekben 1-1 esemény állapotának mutatására progress bar használatára, amit az áruház is használni fog.

A görgetősávok UWP alkalmazásoknál mostantól alaphelyzetben kevesebb helyet foglalnak el, úgy hogy közben a használatuk nem nehezedett, a tartalom nem méreteződik át.

Windows Hello-t használóknak lehetőségük van a gép automatikus zárolására is, amennyiben a webkamera érzékeli, hogy a felhasználó már nem tartózkodik a gép előtt.

A fejlesztők számára a Bluetooth AP is új funkciókat kapott. 

Mobil alatt a  Azure Active Directory használóknak lehetőségük van a beállítások felhőbe szinkronizálására, mely PCvel is szinkronizál.

A PC-n már elérhető alkalmazás alaphelyzetbe állítást a Microsoft mobilra is kiterjesztette, illetve a Cortana is megkapta a PC alatt már elérhető funkciókat. Mindezek mellett az előző 2, csak PC-re megjelent Build újdonságait, köztük az Edge és beállítások módosításait a mobil rendszer is megkapta, amennyiben azon funkciók mobilon is leérhetőek.
Forrás: Microsoft Blog, Microsoft Blog

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}