Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Tech

Google I/O - okosabb a gép mint az ember?

A Google I/O konferenciája tegnap kezdődött el, ahol sok újdonságot mutatott be a keresőóriás - sőt már nem (csak) keresőóriás, mivel a több mint egymilliárd Google terméket aktívan használóak közül 800 millió használja  a Google Drive-t fájlainak tárolására, 500 millióan használják a Google Photos-t ahova napi 1.2 milliárd kép és videó érkezik, 2 milliárd Androidos készülék van használatban, több mint 1 milliárd kilométert tesznek meg Google Térképek segítségével, és YouTube-on is naponta egymilliárd órányi videót néznek végig

A Google újdonságai alapvetően a mesterséges intelligenciára és a hangfelismerésen alapuló digitális asszisztensére épül. Ezt segíti a Coud TPU, mely chip másodpercenként 180 billió lebegőpontos műveletet tud elvégezni, így szinte bárhol használhatóak lesznek nagy számítást igénylő feladatok elvégzésére.

Google Lens

A Google új szolgáltatása segít a képeken vagy éppen valós időben a kamera által látott dolgok felismerésére, és ennek megfelelő információk megjelenítésére vagy 1-1 feladat elvégzésére. Megtudhatjuk vele hogy milyen épületet látunk éppen, milyen bolt van előttünk, vagy hogy az adott növény micsoda. 

Ezt azzal ér el hogy elemzi a képen látható dolgokat, és gépi tanulás útján eddig megismert információk alapján látja el kulcsszavakkal a képeket, melyekből végső soron megállapítja mit akarunk tőle, és kiírja annak információit.

Ezeken kívül képes szövegek felismerésére és kezelésére is, a router oldalán feltüntetett adatokat beolvasva képes egyetlen gombnyomással kapcsolódni a megfelelő WiFi hálózathoz.

Mindenben már meg is előzte a cég szoftvere az embereket, mivel azok kevesebb hibával képesek felismerni a képeken látható elemeket - így elmondható hogy egy szoftver ma már jobban lát, vagy legalábbis több mindent ismer fel mint egy ember.

Ezeken kívül képes a képek szerkesztésére is, mely segítségével 1-1 jól megkomponált kép előterében feltűnő, azt tönkretevő rétegeket távolítja el a mesterséges intelligencia - ilyen lehet például egy kerítés is.

Google Now

A cég digitális asszisztense is fejlesztéseken esett át - egyrészt mostantól iOS-on is elérhető lesz a Google Now, másrészt további új nyelvekkel, a franciával, némettel, japánnal, spanyollal, olasszal és koreai nyelvel lesz képes kommunikálni a szoftver.

Másrészt elérhetővé vált a Google Now SDK is, ami a fejlesztőket fogja segíteni az asszisztens felhasználásában a saját munkájukban.

Google Home

A Google Home nevű eszköze az előző program "megfogható" változata is kapott fejlesztéseket. Ennek keretében az eszköz mostantól a telefon használata és nyomkodása nélkül, szóbeli parancs alapján képes hívás indítására.

Másrészről pedig képessé vált steaming szolgáltatók kezelésére is, zenei fronton ez a Spotify, Deezer, SoundCloud és társainak vezérlésének lehetőségét jelenti.

Videók és filmek esetében pedig támogatott TV készülékünkön tudja vezérelni a Netflix, YouTube, Hulu és más szolgáltatók adását. Mindezek mellett az eszköz Bluetooth támogatással is rendelkezik a médiatartalmak más eszközökről történő átjátszásához.

A Google Home is terjeszkedik, így hamarosan 6 új országban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Franciaországban, Németországban és Japánban lesz elérhető az eszköz - így bár magyarul nem is, de egész közeli országokban már használhatjuk annak lehetőségeit.

Google Photos

A Google képtárhely szolgáltatása is újításokat kapott, melyek szintén a mesterséges intelligenciára építenek - segít a képek csoportosításában, javasolja mely képeket kikkel osszuk meg, sőt beállíthatóak szabályok is, melyek alapján ezt automatikusan megteszi.

A Google Lens is elérhető lesz a Photos-ból, mely itt is segíteni fog az azokon látható objektumok felismerését, azokhoz kapcsolódó információk megjelenítését.

Az alkalmazásból pedig fotóalbumot is rendelhetünk majd, melyet a szoftver teljesen automatikusan tud összeállítani gyűjteményünkből.

Google TV

TV-n át is használható lesz a Google Now digitális asszisztens és a Google Home, így most az már tv-n át is képes lesz információk megjelenítésére. Ezek mellett pedig 360°-os videók megtekintésére is lehetőség lesz majd - melyről, és a YouTube többi újdonságáról már korábban beszámoltunk.

Android

Mobiltelefonos fronton a legmeghatározóbb operációs rendszernek s új verziója fog megjelenni, melyet jelenleg O név alatt ismerhetünk. Ennek újdonságai között található a kép a képben funkció, mely segítségével úgy nézhetünk videót, vagy vehetünk részt videobeszélgetésen, hogy mos alkalmazást is használunk mellette.

Az alkalmazások pedig most már a kezdőképernyőn, az ikonjukon is tudnak értesítéseket megjeleníteni - ez a forradalmi újítás már majdnem élőcsempe funkcionalitású.. 

Felhasználónév és jelszó párosunk pötyögését is elfelejthetjük ha megbízunk a Google-ban, mivel az új Android automatikus kitöltési funkciója automatikusan megteszi ezt helyettünk ha bejelentkezési képernyőt "lát".

A Google Play áruháza pedig elemezni fogja az alkalmazásokat, és jelzi azok biztonságosságát ezzel biztosítva a kártékony programok futásának elkerülését.

Kijelölés tekintetében is megújul a rendszer: duplakoppintásra képes lesz egybe tartozó információkat teljes egészében kijelölni - például egy címet várostól egészen a házszámig, vagy egy telefonszámot.

Az új rendszer alatt lehetősé nyílik a többnyelvű gépelésre is - az így begépelt szöveget egy általunk ismert nyelven vihetjük be, de az eredmény egy másik nyelvre lefordításra kerül, és így küldhetjük el azt például egy távoli ismerősünknek.

Ezen kívül elérhető lesz egy lecsupaszított, alap Android változat is, mely a fejlődő országokat célozza - ennek megfelelően kisebb rendszerigénnyel, alapvetően Offline működésre tervezve érkezik, és ha mégis internetre tud csatlakozni a telefon, azzal akkor is takarékosan bánik.

Az Android pedig mostantól az Audi és a Volvo új modelljeinek fedélzeti operációs rendszere lesz.

Fejlesztők számára fontos újdonság hogy Androidra mostantól már Kotlin programnyelven is tudunk fejleszteni, illetve a Play Console Dasboard is megújul. 

Az Android Studio pedig teljesítményelemző eszközökkel, gyorsabb buildeléssel, és a "Legozható" Instant App-ok létrehozásának támogatásával érkezik. 

A Play Áruházban egyébként már rengeteg, 82 milliárd alkalmazás és játék érhető el.

Oszd meg másokkal is:
vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}