Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

Feltörték a washingtoni térfigyelő rendszer számítógépes hálózatát

Nyolc nappal Donald Trump amerikai elnök januári beiktatása előtt egy hackercsoport feltörte és napokra használhatatlanná tette a washingtoni térfigyelő kamerarendszer számítógépes hálózatot - közölte pénteken a Fox News amerikai hírtelevízió az ügyben nyomozó hatósági forrásokra hivatkozva. Az esetről a The Washington Post című napilap is hírt adott.

A hackertámadás következtében január 13. és 15. között 187 rendőrségi térfigyelő kamera közül 123 használhatatlanná vált. Egy részük azon az útvonalon van elhelyezve, ahol Donald Trump beiktatásának napján, január 20-án ünnepi felvonulást tartottak.

A kiberbűnözők számítógépes vírussal fertőzték meg a térfigyelő hálózatot, és pénzt követeltek cserében a vírus ártalmatlanításáért. A hatóságok végül nem fizettek, hanem maguk oldották meg a problémát: kikapcsolták a megfigyelő rendszert, törölték, majd újratelepítették a vezérlőprogramokat. A beiktatás napján minden rendben működött, 31 millió amerikai nézte élőben az ünnepséget.

A Fox News szerint a hackertámadás ügyében folytatja a nyomozást az elnök védelmét is ellátó Secret Service biztonsági szolgálat. A hírtelevízió értesülései szerint nem zártható ki, hogy a számítógépes kalózakciót külföldről vezényelték le, hatósági támogatással.

Az elmúlt években több hasonló támadást követtek el az Egyesült Államokban magánfelhasználók ellen, de hackertámadások érték állami intézmények - kórházak, vállalatok és önkormányzati hivatalok - térfigyelő rendszereit is. Ennek általában az a következménye, hogy a felhasználók nem tudják használni a kamerákat vagy a számítógépes rendszer által tárolt adatokat, amíg nem fizetnek. A támadók általában tudatják a felhasználókkal, hogy bizonyos időn belül fizetniük kell, különben törlik a teljes rendszerüket és adatbázisukat.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}