Értesítés, hogy le ne maradj semmiről! Iratkozz fel és értesülj azonnal a legfrisebb tartalmakról! Nálunk te döntöd el, miről kérsz értesítést! Feliratkozok Többet szeretnék megtudni
Hírek

EU-s megállapodás a kontaktkövető és figyelmeztető mobilalkalmazások interoperabilitásáról

A tagállamok – a Bizottság támogatásával – megállapodtak azokban a műszaki előírásokban, melyek lehetővé teszik a decentralizált architektúrán alapuló tagállami kontaktkövető alkalmazások közötti biztonságos adatcserét. Ez az Unióban jelenleg elérhető, illetve hamarosan megjelenő kontaktkövető alkalmazások túlnyomó többségét érinti. A mai megállapodás szerinti műszaki előírásoknak megfelelő tagállami alkalmazások akkor is zökkenőmentesen fognak működni, ha a felhasználó egy másik uniós országban tartózkodik, ahol szintén a decentralizált megközelítést alkalmazzák. A nyári szabadságolások idejére a tagállamok kezdik feloldani a külföldi utazásokra korábban bevezetett korlátozásokat, így mindez újabb fontos lépés annak érdekében, hogy megvalósuljon a koronavírus-fertőzések nyomon követésére szolgáló mobilalkalmazások közötti interoperabilitás.

Thierry Breton, a belső piacért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „Az üdülési szezon közeledtével fontos arról gondoskodnunk, hogy az európaiak az Unión belüli utazásaik során hazai alkalmazásukat használhassák. A kontaktkövető alkalmazások hasznosak bizonyulhatnak a koronavírus terjedésének megfékezésében, különösen a tagállamok exitstratégiáinak részeként.”

Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos így fogalmazott: „Társadalmaink és gazdaságaink helyreállítása idején a digitális technológiák elengedhetetlenek ahhoz, hogy figyelmeztetni tudjuk polgárainkat a fertőzések jelentette kockázatra, és meg tudjuk szakítani a fertőzési láncokat. Arra kérem polgárainkat, hogy használják ezeket az alkalmazásokat, hiszen ezek a technológiák csak elegendő felhasználó esetén, az Unió egészére megteremtett interoperabilitás mellett lehetnek kellően hatékonyak. Ugyanakkor e digitális eszközök bevezetésekor az adatbiztonságról, az alapvető jogokról és a magánélet védelméről sem szabad lemondanunk.”

A legtöbb tagállam újonnan fejlesztett mobilalkalmazásokkal egészíti ki a koronavírus terjedésének manuális nyomon követését. A jóváhagyott tagállami alkalmazások túlnyomó többsége decentralizált architektúrán alapul, ami azt jelenti, hogy a bizonyos ideig a közelben észlelt felhasználók véletlenszerű azonosítóit maga a telefon tárolja, és ha egy felhasználóról kiderül, hogy fertőzött, az alkalmazás összeveti a fertőzött azonosítóját a telefonban tároltakkal. Az interoperabilitást megteremtő műszaki előírások révén a visszakeresés külföldi felhasználók esetében is elvégezhető, anélkül, hogy különböző tagállami alkalmazásokat kellene letölteni.

A kontaktadatok alkalmazások közötti cseréje titkosítással történik, ami az ilyen alkalmazásokra vonatkozó uniós adatvédelmi iránymutatással összhangban megakadályozza a felhasználók azonosítását és a földrajzi helymeghatározásra vonatkozó adatok felhasználását. A rendszer további finomhangolása érdekében a Bizottság egy uniós átjáró-szolgáltatást fog létrehozni, amely a tagállami kontaktkövető alkalmazásokból és szerverekről származó releváns információk fogadására és továbbítására szolgál egy kifejezetten erre a célra kialakított felületen. A szolgáltatás minimalizálja az adatcsere volumenét, így csökkenti a felhasználók adathasználatát.

A mai megállapodásban foglalt műszaki előírások alapját a májusban elfogadott, általános elveket rögzítő interoperabilitási iránymutatás képezi.

Amint technikai lehetőségeik engedik, a tagállamok frissíthetik az alkalmazásokat, és megindulhat a decentralizált megoldáson alapuló, tagállami alkalmazások közötti információcsere. A Bizottság továbbra is támogatja a tagállamokat abban, hogy ezt a decentralizált megközelítést kiterjesszék a centralizált kontaktkövető alkalmazásokra is.

 

Továbbiak

Hozzászólások -
Vendég profilképe Vendég
{{comment.dateWrite}} Válasz
Válasz {{answer.dateWrite}}