1. Főoldal
  2. Cikkek
  3. Hírek
  4. Egy korszak vége: hivatalosan is eltűnik a Flash

Egy korszak vége: hivatalosan is eltűnik a Flash

Hírek

A webes korszak meghatározó eleme indult el 1993-ban, hogy aztán a webet meghódítva el is tűnhessen régi pompájából - röviden így foglalható össze a Flash életútja, aminek a kezét az azt fejlesztő cég, az Adobe is elengedi, derül ki a cég közleményéből.

A cég partnerei, töbek között az Apple, a Facebook, a Google, a Microsoft és a Mozilla segítségével azt tervezi, hogy 2020-ra megszünteti a Flash, pontosabban a Flash Player támogatását, és kivezeti azt a webes technológiák közül.

A szoftvert eredetileg a Macromedia cég adta ki, bár az 1993-as évben még nem a Flash, hanem a PenPoint jelent meg, mely hamar bukás lett. Ezek után fordult a cég a web felé, ahová vektorgrafikán alapuló animációs programot fejlesztettek. A Flash másik jellegzetességére, a frame-by-frame animációra azonban egészen 1995-ig kellett várni, ekkor került bele az akkor még FutureSplash Animator névre hallgató programba ez a lehetőség. Többek között ez a két lehetőség hozta el a későbbiekben a Flash sikerét:

A vektorgrafika miatt az animációk minden eszközön ugyanúgy nézhettek ki, a frame-by-frame animációk pedig egyszerűen tették lehetővé bonyolultabb animációk létrehozását, mivel - mint ahogy a neve mutatja - az animáció 2 képkocka között kvázi automatikusan létrejött.

A Flash végül 1996-ban jelent meg, nevét a „Future” és a „Splash” szavak összetételéből kapta. a böngészőkbe beépülő Flash Player az idők folyamán kötelező kellékké lépett elő, 2003-ban a felmérések szerint a számítógépek 93%-án megtalálható volt ez a program.

Az utolsó nem Adobe-s Flash Professional

A program a Macromedia kiadásában a 8-as verzióig jutott, mikor is  2005. december 3-án az Adobe felvásárolta a céget, így a népszerű program is hozzá került. 

Viszont az idő előrehaladtával ami régen a platformfüggetlenséget és az interaktivitást ígérte, az egye jobban hátránnyá kezdett válni: a Flash fejlődésével a Flash Player teljesítménybeli hibái egyre jobban meglátszottak, miközben az Apple egy teljesen új korszakot indított el az iPhone piacra dobásával, melyen az Apple nem szívesen látta a Flash-t, így az okostelefon használóknak nélkülözniük kellett az ilyen technológiákat.

Mindezekhez hozzáadódott az is, hogy a Flash-ban lévő tartalmakat a keresőmotorok, köztük a Google sem tudta indexelni, így a csak ebben a formátumban elérhető tartalmak nem voltak kereshetőek.

Ezért nem volt meglepő, hogy a JavaScript fejődésével, később a HTML5 és CSS3 megjelenésével, és a böngészők natív multimédia támogatásával egyre többen álltak ki a Flash mögül, és álltak át az újabb technológiákra. Mára már elérkeztünk odáig, hogy a legnépszerűbb böngészőkben csak kattintásra indulnak el az ilyen tartalmak - már ha egyáltalán találkozunk még velük valahol.

Az Adobe a cikkében is kiemelte, hogy a Flash úttörő volt a webes interaktivitás és videós tartalmak támogatásában, de az újabb technológiák, köztük a HTML5 a WebGL és a WebAssembly miatt elvesztette jelentőségét. Mi mindezek ellenére sosem fogjuk elfeledni a technológiát, mely hibái ellenére nemrég még a web egy jelentős szegletét alkotta.

vmarci21 profilképe
Veszter Márton @vmarci21 +541 Weblap fejlesztő, az IntoMedia tagja. PHP, JavaScript és MySql témák mellett érdekli a Windows, Linux disztribúciók, Android fejlődése, az IT biztonság, és az újdonságokat felmutató IT termékek.
2 hozzászólás
Hozzászóláshoz jelentkezz be vagy Regisztrálj!
Nem lesz kár érte... mindigis egy nagy gány kotvány trágya volt... Reméljük ami leváltja már nem lesz ilyen idegesítő, használhatóság határát épphogy súroló, instabil, bughegy...
2017.07.25 23:09
4. bekezdés: Animáció szó számláló: 1 mondatban 4x.. :D ;)
2017.07.25 21:20